CEFAKAR, VEFAKAR,
NERİMAN YENGEM;
Gönül vermişsin bizim Hacı Fehmi'ye,
Gelin gelmişsin, bizim mahalleye;
Gözlerin, Gülüşün, Hanımefendi'liğinle
Ne güzel komşumuzdun Neriman Yengem...
Bırak geçmiş günleri Yasemin hatırlatsın
Hatıralarda kalan anıları anlatsın, yazsın;
Anneliğinle, İçtenliğinle, Aslan gibi yüreğinle,
Ne vefalı komşumuzdun Neriman Yengem...
Selâm; 8 mart Dünya Kadınlar gününde alışılagelmiş klişe sözlerden, beylik laflardan ziyade; sizlere mahallemizin gelinini, Cefakar, Vefakar, Neriman anneyi anlatmak istiyorum.
"NERİMAN" hanımefendi; İzmir'li, varlıklı bir ailenin, Fransız Koleji mezunu, çok güzel bir kızıdır. Tahmini 1945-1948 yıllarında İzmir'de Fransız kolej'ini bitirmek öyle her babayiğidin harcı değildir. Asil, soylu bir ailenin kızı olan Neriman hanım; gönlünü İzmir'de askerliğini yaparken tanıştığı, Nevşeerimizin Özü, Sözü bir, Mert, Karayağız delikanlısı, Hacı lakaplı Fehmi Tavukcu'ya kaptırmıştır. Gönüller bir olunca, "Samanlık seyran olurmuşya", bizim Neriman'da vermiş gönlünü, almış Fehmi abimizin gönlünü ver elini Nevşeeer demiş, gelin gelmiş.  Gelin gelmiş, hoşgelmiş de Nereyemi; önce mahallemize, Kuddusi emmimin evine, sonra tabikii bizimde gönlümüze, yüreğimize .
Kuddusi Emmimin evimi; Tavukçu Çeşmesinin tam karşısındaki köşedeki tahta kapılı, kocaman Hayat'lı, Kemer odalı, Şirahneli bir evdi. Bu ev İzmir'li Neriman Yengemin de gelin geldiği evdi. Niye yenge diyorsun diyebilirsiniz, eskiden beri adettir, biz çocuklar saygıdan, hürmetten mahallemizin gelinlerine hep "Yenge" derdik...
Neriman Yengem; Nevşeerin en sevilen, En eski Kamyon Şoförü, bütün şoförlerin ustası Eksantrik Hacı Lakaplı 2. Resimdeki Hacı Fehmi abimle 1950 yılında evlenmiş, Nevşeerimizin yaşam, ve kültürüne uyum sağlamış, hatta kayınvalidesinin 6 aylık kurutulmuş etten pişirdiği kuru fasulyenin tadına bile bakmış, taze etten "pisirdim yiii gelinim yii" deyişiyle, 6 aylık etin tazeliğine şaşmış kalmıştır... Oğlu "Orhan Tavukcu" abimizin anlatımıdır.
Neriman Yengem; Sevgisiyle, Yüreğiyle, Fehmi abime 4 çocuk vermiş, 1962 yılında, Takdir ilahimi diyelim, kaderin sillesimi diyelim eşinin vefatıyla en büyüğü 10 yaşında 4 çocuğuyla çok genç yaşta, o Fehmi'siz, çocukları da babasız kalmış. Çokk zor günler geçirmiş, rahmetli eşinin akrabası tarafından gönderilen örgü makinesi ile Nevşehir'de ilk defa giyim sektörünü canlandırmış, onunla çocuklarını büyütmüş, geçimini sağlamıştır. Akrabasına gelince; örgü makinesi hediye etmiş ama bu gelin nasıl kullanacak, nasıl örgü örecek diye çok düşünüp yanındada ustasını göndererek; makinanın nasıl çalışacağını, nasıl örgü öreceğini, bir kaç günde öğretilmesine vesile olarak Neriman Yengemin koluna meslek olarak bir altın bilezik takmıştır. Rabbim Gani Gani Rahmet Eylesin.
NERİMAN yengem; hem çalışmış, hemde pırlanta gibi çocuklar yetiştirmiştir. Nevşehir'de kendisi gibi mücadele ruhlu, çocuklu kadınlara yardım eden, onların ellerinden tutan, kadınlarımıza örgü makinesi kullanmayı, örgüyü öğreten Izmir'in kolej'li kızı bizimse Nevşehir gelinimiz, 1965 yılının Anneler Gününde, "Anneler Derneği" tarafından "YILIN ANNESİ" seçilmiş, plaket ile ödüllendirilmiştir.
Neriman Yengem; Fedakarlığı, Cefakarlığı, Lider ruhuyla emeğini esirgememiş, merhametiyle nice annelerimize yardımcı olmuştur. Komşumuz Şahinur yenge'de aynı kaderi paylaşıp 4 çocukla kalınca; onunda elinden tutmuş, örgü makinesinde, örgü örmeyi öğretmiş, kendine fazla örgü siparişi geldiğinde Şahinur yengeye göndererek, onada destek olmuş hatta makinenin iğneleri kırıldığında "Öncüt" vererek, geri almayıp çok yardımcı olmuştur. Şahinur yenge de; Neriman hanımı çok sever ve sayardı. Hep dua ederdi, Allah rahmet eylesin.
Bugünde Nevşehir'imize gelin gelip, evlatlar veren, eşini kaybedip, mücadele eden, renk katan mozaik taşlarımızdan "NERIMAN TAVUKCU" hanımefendiyi naçizane anlatmaya, yazmaya çalıştım.
Buket Vergi Ergün arkadaşım; bir yazı paylaşmıştı. Çok hoşuma gitti. Fedakarlığın vücut bulmuş halidir kadın. Kadın olmak; Sabrını, Emeğini, Sevgini, Merhametini, Kişiliğini zorlamaktır.
MİNİCİK BİR TEBESSÜM VE TEŞEKKÜR ALMAKTIR KARŞILIĞINDA.
KADIN GÖNLÜ BU KADAR YÜCEDİR OYSA...RAĞMENLERLE YAŞARIZ. Demiş.????
Bende; 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN...diyerek yazimi sonlandırıyorum.
Sağlıklı, Sıhhatli, Günler Diliyorum.