Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider riyasetinde, 6 Ağustos 2022 tarihinde DSİ Genel Müdürü Prof Dr Lütfi Akça ile birlikte gerçekleşen Nevşehir ziyaretinde Nevşehir'e yapılacak DSİ yatırımları istişare edilmişti.  

Bunun üzerine Bakanlık tarafından yoğun bir mesai harcanarak aciliyet taşıyan konular hakkında ödenekler ayrıldı ve yapım işlerinin ihale ilanları yayınlandı.

Nevşehir Merkez Kocaçay Deresi 1. Kısım yapımı, Nar Belediyesi Karaağaç Deresi, Genç ve Sarıyaprak Dereleri ıslahı, Avanos Çalış Kasabası Söpkin Deresi  Islahı  , Gülşehir ilçesi Kızılırmak Nehri Taş Temini işleri Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda ilan edildi. 

Yapılacak olan projelere ilişkin olarak detaylar ise şu şekilde belirtildi :

- Nevşehir Merkez Kocaçay Deresi 1. Kısım yapım işi  26.09.2022 tarihinde ihale edilecektir. Buna ilişkin olarak söz konusu ihale ilanı Elektronik Kamu Alımları Platformu'nda(EKAP) ilan edilmiştir. Kocaçay deresinde; 936,5 m çift taraflı beton taşkın koruma duvarı, 68,5 m kapalı geçiş menfez, 1873 m panel tel çit yapılması, Nevşehir ili Ortahisar Beldesi Kuru derede; 280 m çift taraflı beton taşkın koruma duvarı ve 4 adet menfez yapılması, 483 m panel tel çit yapılması işinin yapımı neticesinde bölge halkımızın can ve mal güvenliği asgari düzeyde korunmuş olacaktır.

- Nevşehir-Merkez İlçe Nar Belediyesi Karaağaç Deresi, Genç ve Sarıyaprak Dereleri ıslahı yapım işi 26.09.2022 tarihinde ihale edilecektir. Genç Deresinde 691 metre beton ağırlık duvar, 2 adet menfez, duvar üstlerine 1382 metre tel çit, Karaağaç deresinde 1983 metre çift taraflı beton ağırlık duvar, 8 adet menfez duvar ve üstlerine 3966 m panel tel çit yaptırılacaktır. Bu şekilde Nar Kasabası bölgesinde dönemsel olarak gerçekleşen sel ve su taşkınlarının vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği korunacaktır.

- Nevşehir Avanos Çalış Kasabası Söpkin Deresi  Islahı  yapım işi 27.09.2022 tarihinde ihale edilecektir. Söz konusu dere ıslahı projesi ile Çalış Kasabası’nın ortasından geçen Söpkin Deresi yatağı modern yöntemlerle ıslah edilecektir. 1200m'lik kısmın ıslahı ile hemen hemen her sene yaşanan taşkın riski azaltılacaktır. Her sene sular altında kalan 20 civarında hane ile kasabanın yolları  taşkın sularından korunmuş olacaktır.

DSİ  12.Bölge Müdürlüğü bölgeye nefes olacak olan Nevşehir-Gülşehir ilçesi Kızılırmak Nehri Taş Temini işi 27.09.2022 tarihinde ihale edilecektir. Vatandaşlarımızın güzel ve huzurlu bir ortamda vakit geçirmelerini temin etmek için yapılacak olan çevre düzenlemelerinin haricinde nehir kenarına korkuluklar yapılacaktır. Aynı zamanda mevcut yola da stabilize malzeme serilerek vatandaşlarımızın konforlu şekilde bölgeye ulaşmaları sağlanacaktır.