Kapadokya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınan Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Özkonak Beldesinde bulunan 542 yıllık sapsız meşe ağacı 6 metre 80 cm.lik bir çapa sahip ve 30 metre uzunluğunda.

2000 li yılların başında Sapsız Meşe Ağacının çapı ve yüksekliğine yönelik belirlemeler yapılarak ortaya çıkan sonuçlar, ziyaretçilerin bilgilendirilmesi amacıyla bir levha halinde ağaca asıldı. Özkonak beldesini ziyaret edenlerin ziyaret ettiği mekanlar arasında bulunan Sapsız Meşe’nin kim tarafından bu alanda ekildiği bilinmiyor. 1479 yılında Köprü deresi Vadisi içerisine dikilen tarihi ağaç, yeşilliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. 

Kapadokya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınan Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan tarihi karadut ağacı ise 700 yılı aşkın yaşıyla dikkat çekiyor.

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan tarihi dut ağacı hakkındaki rivayetlerle de ilgi çekmeye devam ediyor. Hacıbektaş-ı Veli’nin Anadolu’ya gelmesiyle birlikte dikildiği ve o günden bu yana dimdik ayakta durduğu belirtilen tarihi dut ağacı hakkındaki rivayetlerde ilgi çekiyor. Rivayetlere göre, dut ağacının bulunduğu alana sık sık ak sakallı zatların geldiği belirtiliyor. 

Ağaç dikildiği günden bu yana 7 asırlık dut ağacının bulunduğu evde Hacıbektaş-ı Velinin soyundan gelen isimlerin oturduğu da bildirilen alanın ve ağacın koruma altına alınması da isteniyor.

Hacıbektaş ilçe merkezi Bala Mahallesi, Bektaş Efendi Sokakta bulunan 700 yıllık dut ağacı şimdilerde evde kiracı olarak oturan Mustafa Karabacak’a emanet durumda.