Nevşehir Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ali Umutlu'nun teşviki ile hobi olarak arıcılık yapmaya başlayan Sağlık Müdürlüğü eski şube müdürü Mehmet Kömürcü, arıcılığın kurallarını değiştiriyor. Nevşehirli arı üreticisi Mehmet Kömürcü, Türkiye'nin ve Dünya'nın en meşhur ve kaliteli balının Rize Anzer balından sonra Nevşehir Kapadokya balı olduğunu ifade etti.

Kömürcü, arıcılık hakkında FİB Haber Merkezine önemli açıklamalarda bulundu; "İsterseniz zevk ve uğraşı olarak düşünün isterseniz ekonomik yanını düşünün. Her yönüyle arıcılık keyfekeder güzel bir hastalık.

Günümüzde son yılların en popüler iş kollarından biri şüphesiz arıcılık. Meşakkatli bir iş olmasına karşın getirisi yüksek olması yatırımcılar için cazibe unsuru. Başlangıç için büyük bir bütçe istemeyen arıcılık, aynı zamanda pazarlama sorunu yaşanmayan bir sektör. 4 mevsimin birden yaşandığı ülkemiz de arıcılık faaliyetleri için gayet uygun. Girişim uzmanlarına göre bal pazarı önümüzdeki yıllarda ciddi büyüme potansiyeline sahip, üstelik devletimiz de girişimciyi destekliyor. 

Nevşehir'de yılda yaklaşık 116 ton bal üretiliyor...

Hazır satılan arı bezlerinin arıların ayağına takılarak toplu ölümlere sebep olduğunu söyleyen arı üreticisi Mehmet Kömürcü, Kış aylarında Nevşehir bölgemiz kış şartlarının sert geçmesi nedeni ile şeker ile yapılan şerbetleme işleminde şekerlerin eksi 5 yada 10 olduğu zamanlarda arının yeterli beslenemediği ve bahara bir çok arının çıkmadığını, Yani arılar bahar yada kış aylarında bal ile şerbetlenmesi gerektiğini vurguluyor. Nevşehir il geneli dağlarında kekik başta olmak üzere 1460 çiçek türünü barındırdığını ayrıca, Mersin, Adana ve Muğla arıcılarının arılarını Nevşehir'e getirerek burada çoğalttığını, Zira, polen miktarının güçlü olduğu bir bölge olduğumuzu söyledi.

Bölgemizin arıcılığa çok uygun olduğunu, anzer yaylasından sonra, Türkiye'de en güzel bal ilimiz Nevşehir'de yetiştiğini ifade eden Kömürcü, herkesi arıcılık sektörüne girmeleri konusunda davet ederek hala hazırda Nevşehir'de yaklaşık olarak yıllık 120 ton bal üretiliyor" dedi.

Mehmet Kömürcü arıcılık konusunda yeni bir ufuk açacak...

Nevşehirli arı üreticisi Mehmet Kömürcü, Önceki yıl Ürgüp Boyalı köyünde almış olduğumuz köy evimizde doğal gezen tavuk ve doğal yumurta yemek ayrıca bahçede kendi sebze ve meyvemizi üretmek istedik... Bu köy hayatımızın olmazsa olmazı. Arı'ya bakmayı ise Ürgüp Arıcılar Birlik Başkanımız Ali Umutlu'nun önerisiyle başladık. Geçen yıl 47 kovan arımız ve 30 adet karakovanımız vardı. Arı'da başarılı olunca bu yıl 100 adet kovanımızla sezona girdik. Nevşehirimizin ilk bu işe gönül veren arıcılarımızdan emekli öğretmen Halit Döşeyen ve kıymetli arıcı abimiz Ahmet Avcı'nın tecrübeleri, bilgileri ve yardımı ile bu yılda başarılı olduk.

Boyalı Köyü muhtarı Yaşar Yıldız'da açıklamasında: "Mehmet bey köyümüze geleli dört yıl oldu. Artık ikinci ikametini köyümüze almıştır. Cennet diyarı köyümüze değer katan Mehmet beye elimizden geldiğince her konuda kendisine yardımcı olduk. Kendisi çalışkan üretici bir insan artık tam manasıyla Boyalılı oldu diyebilirim. Boyalı köyümüz ismi gibi renkli şirin bir köy olup, köyümüzde 6 adet savak ve kendi cazibesiyle akan suyumuz mevcuttur. Bu çeşmemiz 1953 yılında yapılmıştır. Köyümüz bitki yönünden çok zengindir. Ayrıca 22 Haziran çekimi bu resim köyümüzün doğal güzelliğini anlatmaktadır" dedi.

Boyalı köyü cennet...

Arıcılık konusunda ezber bozan açıklamalara imza atan Arı üreticisi Mehmet Kömürcü'de; Boyalı köyü halkı son derece misafirperver ve anlayışlı insanlar ve bu köyde zaman geçirmekten son derece mutluyum. Bende kendimi Boyalı köyünden hissediyorum. Bu köy hodul dağı eteğinde olması hasebiyle zengin bitki örtüsüne sahip. Ayrıca Yeşilöz bal üretim ormanına 600 m mesafedeyiz. Konya Selçuk Üniversitesi araştırmalarında yayınlanan makalesine göre 1460 çeşit çiçek türü bulunduğu ve 104 tanesinin endemik yani başka bölgede bulunmadığı araştırmalarla sabittir. Bölgede keven ve kekiğin ağırlıklı bitki örtisünü teşkil ettiği için balda çok güzel bir kokuda oluşmaktadır. İddiamız burada ürettiğimiz organik ballarımız, geçen yıl olduğu gibi Türkiyedeki en kaliteli çiçek balları arasındadır.

Nevşehir Kapadokya balını tüm Türkiye tanıyacak...

Arıcılık konusunda ezber bozan açıklamalara imza atan Arı üreticisi Mehmet Kömürcü yaptığı iddialı açıklamasında; "Nevşehir Kapadokya balını tüm Türkiye tanıyacak..." dedi.

Arı üreticisi Mehmet Kömürcü İletişim : 0 532 628 11 49

İşte Konya Selçuk Üniversitesi'nde 104 endemik çiçek ve 1460 tür üzerine yapılan araştırma makalesi;