Temizlik kampanyası, yabancı turistlerin de katılımıyla Zemi Vadisi'nde başladı.

 Nevşehir Valiliğinin öncülüğünde Kapadokya'da vadilerde temizlik kampanyası başlatıldı.

Göreme beldesindeki Zemi Vadisi'nde başlayan etkinliğe Nevşehir Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz ve Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ile çok sayıda gönüllü katıldı.

Ateş, Zemi Vadisi girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kapadokyabölgesinin turizmin önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Kapadokya bölgesinin en önemli bölümünün Nevşehir sınırları içinde yer aldığını dile getiren Ateş, "Kapadokya, peribacaları, vadileri, bu vadiler içerisinde yer alan kiliseler, şapelleri ile bir bütün oluşturmaktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu bölgeyi ziyaret ediyor. Son zamanlarda vadilerde evsel ve ambalaj atıklarından dolayı bir kirlenme yaşandığı görülmektedir. Vadiler yerli ve yabancı turistler tarafından yürüyüş yeri olarak kullanılıyor. Bu yürüyüşler sırasında ne yazık ki ambalaj atıklarının doğaya bırakıldığını görüyoruz. Bu kadar doğal güzelliğin olduğu bir ortamda bu tür manzaraların olması bizi üzüyor" diye konuştu.

Düzenlenen kampanya ile vadilerde her ay gönüllülerle temizlik yapılacağını ifade eden Ateş, "Bunu devamlı hale getirmemiz ve bölgeyi korumamız lazım. Vadilerimiz, çok zengin bir tarihe sahip ve her zaman temiz kalmalı" dedi.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ise çevre temizliği etkinliğinin Turizm Haftası kapsamında hazırlandığını belirterek Kapadokya'nın bir dünya kültür mirası olduğunu söyledi.

Cingil, şunları kaydetti:

"Biz buraları koruyarak kullanmak istiyoruz. Bizler yerel yönetimler olarak vadilerimizi temizleyerek gelen misafirlerimize güzel bir doku sunmak istiyoruz. Ben Belediye çalışanlarımızdan vatandaşlarımıza kadar herkese teşekkür ediyorum. Kardeşlik içerisinde el ele bu çalışmaları yapıyoruz. Amacımız buraların gelecek nesillere bozulmadan bırakılması. Bunun içinde buraları koruyarak kullanmak istiyoruz."

Vadi temizliğine yörede yaşayanların yanı sıra yabancı turistler de katıldı. 

Yaklaşık 15 torba çöpün toplandığı etkinliğin ardından Nevşehir Rehberler Odası katılımcılara sucuk ekmek ikram etti. 

Ürgüp Ortahisar da Duyarlı vatandaşlar vadilerde mıntıka temizliği yaptı 

Ortahisar Belediyesi ve Kaya Balon ’un yoğun katkıları ile Ortahisar Üzengi Vadisi ve Pancarlık Vadisinde çevre temizliği yapıldı. Kaya Balon ’un seferber olduğu vadi mıntıkasında Matis Halı’dan ve Ortahisar halkından duyarlı vatandaşlarda tüm gayretleri çevreye atılan plastik ve kağıt atıkları topladılar. Vadilerimizde bu ve buna benzer çalışmaların yapılacağı, daha önce Valilik bünyesinde yapılan toplantı ile belirlenmişti.

Geçtiğimiz hafta Vali Mehmet CEYLAN başkanlığında Valilik Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Nurettin ATEŞ, Belediye Başkanları ve İl Daire Müdürleri katılmıştı. Bölgemizdeki vadilerin ve turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği diğer yerlerdeki evsel atıkların ve kirlilik yaratan nesnelerin temizlenmesi ve bu konuda devamlılığın sağlanması konusunda yapılacak çalışmalar görüşülmüştü. Toplantıda Vadilerin temizliği konusunda toplu olarak hem kamu kurum ve kuruluşlarıyla hem sivil toplum kuruluşlarıyla hem de belediyelerle birlikte bir kampanya hazırlanacağını söylenmişti.