Kış bakımında antifrizi sakın unutmayın. Özellikle kış aylarına girerken aracın antifriz seviyesinin ve özelliğinin kontrol edilmesi otomobil açısından hayati önem taşıyor.

Uzmanlar, sürücülere bu soğuk günlerde mutlaka otomobillerine antifriz koymalarını tavsiye ediyorlar. 
Kış ayları aracınızın zorlu koşullara maruz kaldığı dönemlerdendir. Aracınızın bu dönemi en sorunsuz şekilde atlatması için temel önlemleri aldığınızdan emin olmalısınız. Kış bakımı denince; fren balataları, lastikler, motor soğutma suyu, silecekler, hava filtresi ilk akla gelenler arasında yer alır. Dilerseniz, aşağıdaki listeye bir göz atarak otomobilinizin kışa ne kadar hazır durumda olduğunu görebilirsiniz.
Antifriz seviyesine, aküye, marş ve şarj dinamolarına dikkat!
– Kış bakımında en önemli konu, motor soğutma suyunun antifriz seviyesidir. Bunun kontrol edilmemesi çok soğuk havalarda motorun donmasına ve zarar görmesine sebebiyet verebilir.
– Kış aylarında araçlarda elektrik tüketimi artar. Bu nedenle, aracınızın elektrik marş ve şarj dinamolarının gözden geçirilmesi önem taşır.
– Eskimiş akülerin soğuk havalarda işlevini yerine getirmesi güçleşir. Bu nedenle, akünün işlevini hala yerine getirip getiremeyeceğinin kontrolü yapılmalıdır.
Ya Lastikler ve Filtreler?
– Lastikleri de elbette kış mevsimine uygun hale getirmek gerekir. Kışın yağmurlu, karlı ve buzlu havalarda olası kaymaların ve patinajın önlenmesi açısından kış lastiklerinin taktırılması, lastiklerin hava basınç seviyelerinin doğru ayarlanması önemlidir. Yüzeyi bozulmuş lastikler yol tutuşunu ve fren mesafesini etkileyeceği için bu lastikler yenileri ile değiştirilmelidir.
– Aracın hava filtresi kışlık konuma alınmalı ve ısıtma sistemi kontrol edilmelidir. Yakıt filtresi ile karbüratörün gözden geçirilmesi de gerekir. Karbüratörün içinde tortu ve kir olması hem yakıt tüketimini artırır hem de aracın performansını etkiler.
– Fren balatalarının, kayıcı millerin, direksiyon kutusunun bakımı yapılmalıdır.
Silecekleri de Unutmamak Gerek
– Silecekleri de kışa hazırlamak gerekir. Silecek suyunun donmaya karşı sıvılarla desteklenmesi ve silecek lastiklerinin de gerekiyorsa yenileri ile değiştirilmesi önemlidir.
– Sileceklerin işlevini yerine getirebilmesi ve yağmurlu, karlı havalarda iyi bir görüş açısı sağlaması için kendiniz de silecekleri veya lastiklerini kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Ayrıca cama su püskürtmeye yarayan fıskiyelerin suda bulunan kireç nedeniyle tıkanması durumunda uçlarını bir iğne ile açabilirsiniz.
Son olarak…
– Arabanızda kazma, kürek, zincir bulundurulması karlı havalarda büyük bir güvence sağlar. Zincir çeşitleri arasından örgülü tip zincirin tercih edilmesi, zincirin kaliteli olduğundan emin olunması gerekir. Kullanılan çeliğin kalitesinin yüksek olduğu zincirler yüksek kaliteli zincir anlamına gelir.
– Aracınıza düzenli bakım yaptırmanın yakıt tasarrufu sağladığını, hava kirliliğini önlediğini ve aracınızdaki küçük sorunların büyük problemlere dönüşmeden erken aşamada tespit edilmesinin önemli olduğunu unutmayın. 

İŞTE ANTİFİRİZ NASIL EKLENİR? EN KOLAY YOLU...

İşte aşağıdaki videomuzu mutlaka izleyiniz.