Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında Nevşehir'de tür izleme çalışmaları devam ediyor. Yapılan çalışma ile Nevşehir’deki biyolojik çeşitlilik zenginliği ortaya çıkarılacak. Ayrıca yapılan çalışmalar kapsamında, Türkiye'de zengin genetik kaynaklarına yönelik biyokaçakçılıkla da mücadele ediliyor.

Nevşehir Soğanı İzleme Çalışmaları Devam Ediyor...

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen "Tür koruma eylem planı" kapsamında ilimiz Nevşehir endemiklerinden Avanos keveni (Acantholimon avanosicum) sonrası bu kezde yine ilimiz endemiklerinden Nevşehir Soğanı (Allium nevsehirense) izleme çalışmaları devam ediyor.

Çalışma kapsamında Nevşehir Soğanı’nın korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi hedefleniyor.

Nevşehir yabani soğanı (Allium nevsehirense) EndemikBitki, genellikle bildiğimiz sarımsağın özelliklerini taşır. Ancak çok daha güçlüdür. Diğer yabani sarımsak türlerinden oldukça uzundur. Boyu 1 metreyi, hatta 1.2 metreyi bulabilir. Doku yaşlanma ve yavaşlatma kürü için vazgeçilemez bir bitkidir. Deri hastalıklarına karşı da çok başarılıdır. Taze tüketilmelidir. Van’da endemik olmayan normal yabani sarımsakla otlu peynir yaparlar.

Nevşehir'de Avanos Keveni İzleme Çalışmaları Devam Ediyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen "Tür koruma eylem planı" kapsamında ilimiz Nevşehir endemiklerinden Avanos keveni (Acantholimon avanosicum ) izleme çalışmaları devam ediyor.

Çalışma kapsamında Avanos Keveni’nin korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi hedefleniyor.

Anadolu'ya özgü dikenli bir bitki olan bu bitkilerin kar dikeni ve çoban yastığı (acantholimon) sınıfından olduğu, bu tür bitkilerin özellikle kıraç alanlarda sağlam kök saldığı, bunun da erozyonla mücadele açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor. Ayrıca bu tür bitkilerin ülkede neslinin tükenmekte olduğunu dile getiren uzmanlar Nevşehir'dekine ''Avanos'' (Acan tholimon Avanosicum) adı verildiğini ifade ediyor

Erozyonla mücadeleden Tıp ve Eczacılığa...

Şifalı bitkiler arasında sayılan geven otunun faydaları saymakla bitmez.

GEVEN/KEVEN: (Astragalus) : Baklagiller familyasındandır. Yetiştiği yerlere göre farklılıklar gösterir. Bin kadar türü bulunduğu söylenmektedir. Bitki, otsu ve çalı görünümündedir. Yöremizde de çeşitli türleri bulunmaktadır. Astragalus Karamasicus Endemik türü bulunmaktadır. Öteki çeşitlere göre yeni bulunmuş astragalus cinsidir. Tarihte ve kültürde yaygın bir şekilde kullanım amacı mevcuttur. Bu bitkinin gövdesinden elde edilen kitre bir zamk türüdür ve Ebru sanatında da kullanılmaktadır. Bitkinin kökleri derinlere kadar indiği için erozyonla mücadelede de kullanılabilir. Kökleri hayvanlarda süt artırmak için kullanılmaktadır. Geleneksel şifacılıkta bilinen kıymetli bir bitkidir.

Virüs ve bakterilerin solunum sistemine girmelerini engelliyerek soğuk algınlığına ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. Bir çalışma da kemoterapi sonrası kanser hastalarında bağışıklığı nasıl des­teklediğine yoğunlaşmıştır. Örneğin kemoterapi sonrası beyaz kan hücresi düzeyi düştüğünde geven sekiz haftalık bir süre boyunca bu düzeyi yükseltebilmektedir.

Günümüz Çin’inde doktorlar fu zheng’i kanser hastalarında, radyasyonun ve kemoterapinin yol açtığı bağışıklık yetersizliklerinin üstesinden gelebilmeleri için kullanmaktadırlar. Geven aynı zamanda kronik hepatit ve kalp rahatsızlıklarında da kullanılır.

UYARILAR: Geven genellikle kullanımı güvenli ve iyi tolere edilmiş bir bitkidir. Aslında birçok kişi gevenin yiyecek olduğunu düşünür ve günlük tonik etkisini elde edebilmek amacıyla çorbalarına kurutulmuş köklerini katar. Ancak, akut enfeksiyondan muzdarip kişilerin geveni kullanmamaları gerekir; özellikle de büyük miktarlarda. Otoimmün hastalığa sahip kişiler bağışıklık sistemini canlandırıcı etkiye sahip olan herhangi bir şifalı bitkiyi kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalıdırlar.