Nevşehir'de Niğde yolu Karayolu üzerindeki orta refüjde yetiştirilen çeşitli türedeki bitkiler ve çam ağaçları, gerek sürücüler gerekse yayalar için görüş açısını kapamasından dolayı  büyük tehlike saçıyor. Refüjdeki çam ve bitkiler büyüdüğü için cep ve kavşaklardan dönen araçlar karşı taraftan gelen araçları göremediği için kazaya adeta davetiye çıkarıyor.

Orta refüjdeki bitkilerin bir an önce revize edilmesi gerektiğini söyleyen Nevşehirli vatandaşlar, “Orta refüjde ki çam ağaçları ve çıkan yabani otlar geçtiğimiz gün bir kazaya sebebiyet verdi. Onun için orta refüjdeki çam ve bitkilerin bir ana önce kesilmesini istiyoruz. İlla birisinin ölmesi mi gerekiyor.” 

Geçmişte bitki seçimi doğru yapılmayınca...! 

FİB Haber Merkezi olarak, şehir merkezinde görüşü kapatan bitki türleri ve ağaçları gündeme taşımak istiyoruz.

Nevşehir'in farklı noktalarında bulunan orta refüjdeki çeşitli bitki türleri ve özellikle çam ağaçları büyümüş durumda ve araç sürücüleri bu durumdan çok şikâyetçi. Kimse kimseyi görmüyor ve araçlar gözükmüyor. Gerekli önlemler alınmazsa bu uzayan ağaçlar kaza sebebi olabilir.

Nevşehir'de Orta refüjdeki tehlike dikkat çekiyor
Nevşehir'in muhtelif yerlerinde, orta refüjde büyüyen farklı bitki türleri, çalılar ile ağaçlar, karşıdan karşıya geçen yayalar için de büyük tehlike arz ediyor. Karşıdan karşıya geçmek için orta kaldırımda bekleyen yayalar, söz konusu ağaçlar ve çeşitli süslemeler nedeniyle sürücüler tarafından görülmüyor. Karşıya geçmek için yol üzerine çıkan yayalar, aniden araçlarla burun buruna gelirken, bu durum sürücülerin de tepki toplamasına neden oluyor. 
Vatandaşlar, alanda bulunan ağaçların, ağaç kesim döneminde kısaltılmasını ve bunun yanı sıra yaya geçitlerinin yeniden düzenlenmesi konusunda yetkilileri uyardı.

Nevşehir'de özellikle Lale sanayi ve Niğde yolu Halk eğitim merkezi kavşağı başta olmak üzere bazı yerlerde meydana gelen kazalardan sonra, orta refüjlerdeki ağaçlar yeniden tartışma konusu oldu. Refüje dikilen çeşitli bitki ve ağaçların uzamasıyla beraber hem yayaların hem de sürücülerin görüş açısı sıfıra düştü.

FİB Haber Merkezi olarak, şehiriçi yollardan sorumlu olan belediye, trafik ve diğer kuruluşları acilen önlem almaya çağırıyoruz. Çok zor bir iş değil. Tabelaları kapatmayacak, görüşü engellemeyecek bir budama yapılabilir. Üstelik para isteyen bir iş de değil…

Nevşehir'de  “Orta refüjlerde risk” var ...!

 

Çok düşünmüşümdür, “Başka yolu yok mudur?”diye… Zira, yol ortalarındaki yeşillikleri de seviyorum…  Onlar da olmasın diyemiyorum… Kenti güzelleştiriyor, insanın içini açıyor, ama...

Orta refüjler peyzaj alanlarıdır. Ölüm alanları olmasın. Kentin içinde orta refüjlerin düzenlenmesi ve bakımı, teknik ve bilimsel bir yaklaşımla ele alınmalı, kaza riskleri ortadan kaldırılmalıdır… 

Her yıl yaklaşık 4 bin 500 dolayında insanımızı kaybettiğimiz trafik kazaları maalesef hız kesmeden can almaya devam ediyor.
Bu konuda ya gerekli önlem alınmıyor ya da alınan önlemler yetersiz kalıyor. Şehirlerarası yollarda olduğu kadar Nevşehir kent içinde de kara yolları standartları ve yönetmeliklere aykırı şekilde yapılan ve bilimsellikten uzak, durak uygulamaları, yol yapımları ve kavşak düzenlemeleri kent içi yollarda büyük bir risk oluşturarak kazalara davetiye çıkarmakta, sıkça, ölümlü ve yaralamalı kazalara neden olmaktadır…” 

Mevzuat gereği Karayolları, belediyelerin yaptığı yollarda sadece trafik işaret ve işaretlemelerinin standartlarını belirlemekte ve bunları denetlemektedir. Ancak yol standartlarının teknik açıdan uygunluğunun denetimi ise hiçbir kurum tarafından yapılmamaktadır… 

Trafik güvenliğini de içerecek şekilde uygunluğu denetlenmeyen bu yollar, uygunsuz duraklar, uygunsuz viraj ve dönel kavşaklar, hatalı, eksik ya da yetersiz işaret ve işaretlemeler, yetersiz sürücü eğitimleri, denetimsiz araçlar nedeniyle oluşan trafik kazalarında insanlarımız hayatlarını kaybetmektedir…

“Kara yolları ve refüj düzenlemelerindeki hatalar: “Yanlış bitki seçimi, yaya ve sürücünün görüş alanının kapanması; yolda gölge oluşturarak buzlanma yapması… Bitkilerin dallarının yola taşması… Budama gerektiren bitki kullanıldığında budama yada sulama yapılırken iş makinesi kullanılması ve akan trafikte kaza olması. Sık sulama gerektiren bitkilerin tankerlerle sulanması… “

 ***** ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

Çözüm önerilerinden bazıları ise şunlar: “Orta refüjler dönel kavşaklardaki sulama sistemleri tamamen yenilensin veya düzeltilsin… Genişliği 50 santim ile 1 metre arasındaki orta refüjlerde bitkilendirme yapmaktan vazgeçilsin… Bitki seçimi doğru yapılsın. Dönel kavşaklarda yüksek boylu bitkiler özellikle iç kısımlarda ve yoğun olarak kullanılsın. Çimlendirme alanları orta kısımlarda bulunsun. Mevsimlik ya da çok yıllık yer örtücü bitkiler kavşak sınırlarında en az 50 santim dikilerek o bölgelerde toprak altı terleme sulama sistemleri ya da damla sulama tercih edilsin. Kavşaklarda toprak tesviyesi uygun kotta ve çimlendirme sonrası refüjlerden yola su akıtmayacak şekilde düzenlensin. Gölge sonucu don oluşturacak bitkiler seçilmesin. Sulama gerektiren bitkiler seçilmesin. Yani sıcaklara ve kışın donmalara dayanıklı bitkiler seçilsin. Yola su akması engellensin. Kaymaya bağlı kazalar olmasın. Orta refüjlere müdahale etme zorunluluğu olduğu zamanlarda, tüm iş güvenliği, trafik güvenliği önlemleri gereğince alınsın. Sulama tankeri ile sulamalar sona erdirilsin…”

Geçmişte yıllarda yapılan hatalara eminiz ki Nevşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Savran ve ekibi kayıtsız kalmayacak ve gerekli düzenleme ve çalışmaları yapacaktır.

Bu anlattıklarımız dışında Bir FİB Haber Okuyucumuzun yolladığı bu fotoğrafta aslında sadece yol, orta refüj değil, kaldırımlarda da yaşanılan sorunları aslında tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor.