Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ülkenin illere göre ormanlık alan dağılımını paylaştı. Yüzölçümünün yüzde 29,4'ü ormanlarla kaplı olan Türkiye’de, en az ormana sahip 5 il arasında Nevşehir'de bulunuyor.  

Buna göre, Türkiye'de İller bazında yüzde 72’lik pay ile Karabük orman varlığı en yüksek il olarak dikkat çekerken, hiç orman varlığı olmayan tek il ise Iğdır olarak kayıtlara geçti.

Orman fakiri iller arasındayız...

Ülkemizde orman bakımından en fakir il ise yüzde 0 ile Iğdır oldu.

Iğdır’ı sırasıyla yüzde 1’e sahip olan Şanlıurfa ve Ağrı, yüzde 2'lik dilimle Van, yüzde 3'le Aksaray ve Nevşehir takip ederek, Türkiye genelinde ormanlık alan açısından en fakir iller arasında yer aldı.

Nevşehir'de yeşilde sınıfta kaldı.

Konu hakkında sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan eski Nevşehir Orman İşletme Müdürü Aykut Satırlı; "Nevşehir de 7.000 ha orman alanını 17.000 ha çıkararak 5 yılda 2.5 kat artırdık. Siyaseti, bürokrasisi topyekün emeğin özverinin azmin karşılığı..." ifadelerinde bulundu.

Nevşehir'in bir önceki verilerine göre orman varlığı %2 iken bu oran en son 2020 verilere göre yüzde 1 artarak %'de 3'e ulaştı. Fakat bu oran kesinlikle yeterli değil.

Nevşehir utanç tablosunda ilk 5'te...

Ormanlık alanda, %3 ile en az ormanlık alanla Türkiye'nin 81 ili içerisinde ilk 5'te yer alarak utanç tablosuna giren Nevşehir'imiz bu kötü sıralamayla düşündürttü. YEŞİL Nevşehir için orman varlığımızı bir an önce artırmanın çarelerine bakmamız gerekiyor. 

Türkiye'nin en az yeşil olan illeri;

1) Iğdır % 0

2) Şanlıurfa %1

3) Ağrı %1

4) Van %2

5) Nevşehir ve Aksaray %3

Türkiye'nin en çok yeşil olan illeri;

1) Karabük,

2) Muğla,

3) Bolu,

4)Sinop,

5) Bartın ve Artvin de bulunuyor

İşte Türkiye'nin orman zengini ve fakiri illerimiz;

Ülkemizde orman bakımından en fakir il ise yüzde 0 ile Iğdır oldu. Iğdır’ı yüzde 1’e sahip olan Şanlıurfa ve Ağrı takip ediyor. Bu illerin yanı sıra Van, Aksaray ve Nevşehir de ormanlık alan açısından en az iller arasında yer alıyor.