Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy mahallesinde hobi olarak bağcılık yapmaya başlayan Mehmet Kılıç, unutulan yöresel lezzet üzümlere yeniden hayat verdi. Kendisine ait koleksiyona dönüştürdüğü bahçesinde yerli ve yabancı 450 çeşit üzüm bulunuyor.

Kılıç Fidan ve Bağcılık İşletmecisi Mehmet Kılıç, Nevşehir'in meşhur üzümlerini en lezzetli ve şık haliyle gün yüzüne çıkararak tüm Türkiye’ye tanıtıyor.

"Üzümünü Ye Bağını Sor" 

Türkiye geneline Nevşehir’in yerli çeşitleri başta olmak üzere bir çok çeşitte fidan ve üzüm çubuğu gönderimine devam eden Kılıç Fidan ve Bağcılık işletmecisi Mehmet Kılıç, FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamada, "Bahçemizde şuanda 450 üzüm çeşidi bulunuyor. Bu sezon ve önümüzdeki yıllarda çeşit sayısını dahada artırmayı planlıyorum. Hem üretimini hemde pazarlamasını yaparak Türkiye'nin bir çok iline açık kök üzüm satışını yapıyorum." dedi. 

Nevşehir'de bağcılığın maalesef istenilen desteği görmediğini bu yüzden hak ettiği yerde olmadığını ifade eden Kılıç, "Gülşehir, Ürgüp ve Avanos ilçelerinde başta Emir, Dimrit, İsmailoğlu ve parmak üzüm çeşitleri olmak üzere ilimizde çok sayıda çeşitleri bulunmaktadır." dedi.

Nevşehir ve yöresine ait üzüm çeşitlerinin Türkiye’ye tanıtım ve satışını yapan Kılıç Fidan ve Bağcılık İşletmecisi Mehmet Kılıç, yetkililerden de Nevşehir’e ait üzümlerin coğrafi işaretilerinin alınarak tescil edilmesini istedi.

Kendisi Küçük Faydası Büyük

Sağlık açısından birçok faydası bulunan üzüm yüzyıllardır geleneksel yöntemler kullanılarak şifa kaynağı katkısız gıdalara dönüştürülüyor. Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan, lezzetinin yanı sıra güçlü antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan üzüm, enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırıyor.

Yazları taze, kışları kuru olarak tüketilen üzümün yaşı da kurusu da şifa kaynağı. Özellikle kurutulmuş hali yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini destekleyerek kabızlığı önlüyor. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde kemiklerin güçlenmesinde oldukça önemli rol oynayan üzüm, özellikle çocukların kemik gelişimine katkı sağlıyor. Diğer renklerine oranla kırmızı üzümün yüksek oranda demir içermesi demir eksikliği ve kansızlığın tedavi edilmesinde yardımcı oluyor. Üzümün içeriğindeki resveratrol maddesi hücreleri yenileyerek cildin erken yaşlanmasını önlüyor, kanser riskini azaltıyor, kemik, kalp, damar ve karaciğer sağlığını koruyor. Aynı zamanda sinir sistemini güçlendiren üzüm kan basıncını düşürüyor, unutkanlık, depresyon ve stres gibi hastalıkları önlüyor.

Kılıç Fidan ve Bağcılık
Bol çeşit seçeneği ile tüplü ve Açık kök asma fidanı bulunur.
Mehmet KILIÇ
Tel: 0 537 340 80 20 
Adres: Tuzköy Mah. Nevşehir Cad. No:76/1
Kapadokya Havalimanı Karşısı Gülşehir/NEVŞEHİR