Nevşehir'de Kızılırmak üzerindeki çevre kirliliğine "Dur Demek" İsteyen Namı değer "Irmak Adam" Çetin Gökşen örnek çalışmasını gönüllü olarak tek başına sürdürüyor.

Dünya her geçen gün insan eli tarafından daha çok bozguna uğratılıyor, daha çok zarar görüyor ve hırpalanıyor. Güzellikleriyle bizi kutsayan evimizi, mahallemizi, bahçemizi, nehrimizi, şehrimizi, suyumuzu, doğamızı, dünyamızı artık yaşanmaz bir yer haline sokuyoruz. İşte bu kötü gidişata artık bir dur demek isteyen Nevşehirli emekli vatandaşımız Çetin Gökşen, Nevşehir halkına mesaj vererek yeni bir akım başlattı... Ve bu akımla kampanyaya destek olmak için tek yapmanız gereken Kızılırmak çevresindeki çöpleri toplamak ve ırmağı temiz tutmak...

Nevşehir’in gönüllü çevrecisi Çetin Gökşen’le ne kadar gurur duysak azdır…

Onda öyle bir yürek varki Türkiye'nin en büyük nehri Kızılırmak'ın Nevşehir'den geçen bölümünde kirletilen sularını temizlemek için var gücüyle çalışıyor.

Namı değer "Irmak Adam" Çetin Gökşen kendisini ve ırmakla olan ilişkisini şu sözlerle anlatıyor; 21 Haziran 1959'da Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Şahinler köyünde İzmirli bir anne ile Şahinler köyünden bir babanın dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldim. Köyümüzde ki kerpiç bir evde hayata gözlerimi açmamla birlikte Kızılırmak ile tanışmam da 4-5 yaşlarında oldu. O günden bugüne ırmak benim hayatım, vazgeçilmezim oldu. O dönemlerde yağmur yağdığında oluşan sel suları derelerden küçük ağaç parçaları ve elmaları ırmağa taşınırdı. Bizde abimle birlikte takip eder ırmak bulandı der odunları toplar kışın yakmak için evimize götürürdük, elmaları da yerdik. Selin etkisi geçtikten sonrada ırmağımız pırıl pırıl tertemiz olurdu. Biz o sudan içerdik şimdi öylemi tabiki değil... Kim yaptı peki bunu tabiki bizler, insanoğlu...

Hayatını Kızılırmak'ın temizliğine adadı...

Ben küçükken Irmakta sadece ağaç parçaları varken günümüzde bu odun parçaları yerine plastikler aldı. Bende bu duruma çok üzülerek çevresine hayat veren herzaman kendisinden almaya alıştığımız ırmağımıza bir borcumuz olduğu düşüncesiyle onu korumaya temizlemeye karar verdim. Emekliye ayrılıncada kendimi tamamen ırmağa adadım.

Kızılırmak içinden klozetten şırıngaya alkol şişelerinden pet sişelerine ne arasanız var. Onları temizlemeye başladım. Biz bu kadar nasıl duyarsız olabiliyoruz.

Çevreye duyarlı nesiller yetiştirmeliyiz... 

Bana yoruldunuz mu? diye soracak olursanız, evet biraz yoruldum. Maalesef benimle dertlenecek çevre kirliliği konusunda hassasiyet gösterecek bana el uzatacak duyarlı insan bir elin parmakları dışında yanımda bulamadım.

Önceleri burda iklim çok farklıydı. Aşırı derecede bu bölge yağmur alırdı. Çok şükür yıllar sonra bu sene biraz sağanak yağış oldu...

Nevşehir’in Irmak Adamı yalnız mı kaldı...

Herşey su.... Su varki balık var, su varki kuşlar var, yengçeler yılanlar var. İnsanoğlu içinde çok önemli. Birgün anlayacağız evde kullandığımız su bitecek ve belki bir gün bu ırmaktan akan bir damla suya muhtaç olacağız. Afrika'yı hepimiz görüyoruz. Bu gidişle bizde adım adım ona doğru gidiyoruz. Ben torunum Rüzgar'a böyle bir dünya bırakmak istemiyorum daha temiz yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorum. Tek başımada kalsam geleceğimiz için tüm çocuklarımız için tüm bebeler için yılmadan bu mücadeleye devam edeceğim."

Eşi Gönül Gökşen'den tam destek...

Irmak Adam eşi Gönül Gökşen'de; "Su hayat veriyor mutluluk veriyor. Çetin tek başına mücadele vererek bu konuda örnek oldu. Bence başardıda... Temiz olan heryerde hayatta var huzurda var mutlulukta var. Buda neyin elinde insanların elinde. Buda bir çetinle olmamamlı. Bütün çetinlerle olmalı. Ben tüm vatandaşlarımızdan ırmağı suyun olduğu yerleri ve çevrelerini temiz tutmaları kirletmemelerini rica ediyorum..."

Nevşehir'de Kızılırmak üzerindeki çevre kirliliğine "Dur Demek" İsteyen Çetin Gökşen, örnek çalışmasını gönüllü olarak tek başına sürdürüyor. Gerek nehrin içinde gerekse kıyısını çevreleyen alanda çöpleri kendi imkanlarıyla tek tek toplayan Çetin Gökşen www.fibhaber.com muhaberine yaptığı açıklamasında; "Benim yaptığım tek şey doğduğum günden bugüne gözlerimi onunla açtığım Kızılırmak nehrini temiz tutmak ve onu korumak. Doğanın eşsiz güzelliğini bozan ve ekosisteme zarar veren, bizzat insan elinden çıkma çöpleri toplayıp Kızılırmak nehrimizi tekrar eski günlerdeki gibi daha temiz ve yaşanabilir hale getirmeyi arzu ediyorum. Bu doğrultuda tek başımada kalsam bu sevdadan vazgeçmeyeceğim" dedi.

Gökşen, son olarak sizin vasıtanızla buradan Sayın Valimize, Özel İdaremize, Yerel Yönetimlere sesleniyorum. Bu ırmağı temizlemek için bana iş makinesi kepçe olarak teknik ekipman desteği ile yardım etmenizi istiyorum. Bu konuda yardımcı olursalar teşekkür ederim ama yardım etmeselerde ben burayı temizlemeye kararlıyım." dedi. 

Emekli olduktan sonra Sulusaray sınırları içerisinde ki Kızılırmak nehri kenarında hazineye ait bir yer kiralayan Çetin Gökşen şimdilerde tüm zamanını Kızılırmağı temizlemek için verdiği örnek çaba ile geçiriyor. Eski günlerdeki gibi içerisinde bir çok balık ve canlıların yaşamını sürdürdüğü tertemiz bir Kızılırmak görmek için nehri temizlemeye kararlı gözüken Gökşen, Nevşehirli vatandaşlardan ise tek isteği "Temizlemiyorsunuz bari Kirletmeyin..." çağrısında bulundu. Kızılırmak üzerinde tek başına bu kadar çöpü toplamayı başaran bu güzel insana FİB Haber Merkezi olarak bizden kocaman bir alkış!

IRMAK ADAM
Yönetmen: Muhammet Emin Yiğit
Reji: Mustafa Öztürk
Görüntü Yönetmeni; Tuba Topal
Ses : Arda Mert Kandemir
Kurgu: Sefa Akbulut
Bu film Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri tarafından Belgesel film yapımı - 2 dersi kapsamında final ödevi olarak hazırlanmıştır.

Değerli öğrencilerimizi bu anlamlı ve güzel çalışmaları için tebrik ediyoruz.

Nevşehir'de Kızılırmak nehrini tek başına temizliyor... İşte o görüntüleri izlemek için TIKLAYINIZ!