Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz yaptığı açıklama da; "İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı Kademeli Normalleşme Genelgesi kapsamında tarımsal ve hayvansal üretimde aksaklık yaşanmayacak olması memnuniyet verici.

Üretimin aksamaması için üreticilerimizin kurallara uyum sağlayarak devam etmelerinde bir sakınca yok. Üretim her koşulda devam edecek.

Özellikle böyle bir salgın hastalık döneminde gıdaya daha da ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, gayretle her koşulla mücadele eden koronavirüsle mücadelenin kahramanlarından biri de Türk çiftçisidir. Üretim yapan çiftçilerimize teşekkür ediyor, ürünlerinin ve kazançlarının bol bereketli olmasını diliyorum." dedi.

İçişleri Bakanlığı, valiliklere 17 Mayıs - 1 Haziran arası yürürlükte olacak 'Kademeli Normalleşme Tedbirleri' konulu genelge gönderdi.  Genelgeye göre;     
Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00¬-5.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

Tarıma ve hayvancılığa yasak yok! Elinde güncel 2021 tarihli Çiftçi Belgesi bulunan çiftçilerimiz bağ, bahçe ve tarlalarına rahatlıkla gidebilecek. İstenildiğinde belge ibraz etmek kaydıyla. Bağlı bulunulan Ziraat odalarından çiftçi belgenizi alabilir, kayıtınız yok ama çiftçilik ile uğraşıyor iseniz kimlik ve tapu fotokopisi ile odaya üye olarak çiftçi olduğunuzu belgeleyebilir kısıtlamadan muaf olarak tarımsal ve hayvansal faaliyetinizi sürdürebilirsiniz. Tarımsal ve hayvansal üretimde durma yok. 

Daha önce genelge ile belirtilen Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi aynen geçerli olacak.   

Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler Ve Kişiler Listesinde aşağıdaki maddelerde üreticilerimiz yer aldı.
Madde 8. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar,
Madde 9. Tarımsal üretime ilişkin zirai ilaç̧ tohum, fide, gübre vb. ürünlerin satışı yapılan işyerleri ve buralarda çalışanlar,
Madde 41.  Arı Kayıt Sistemi (AKS) Belgesinin ibraz etmek ve ikametle arı kovanlarının bulunduğu yer arasındaki güzergâh ile sınırlı olmak kaydıyla aynı şehir içinde gidip gelmek isteyen arıcılar.