CEZAYA SEVİNMEK
İnsanlar mahkemelerce verilen cezaya sevinir mi? sevinirmiş bunu gördük hem de kutlama seviyesinde sevinirmiş. 14.12.2022 günü YSK üyelerine hakaret nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu 2 yıl 7 ay ceza aldı. İsnat edilen suçtan dolayı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun almış olduğu ceza haklı veya haksız olduğunu bilmiyorum bilememde ama mahkeme böyle bir ceza verdi ve siyasi yasak geldi. Ayrıca yargılama bitmiş değil İstinaf Mahkemesi veya Yargıtay ca onanması gerekir sonuç olarak mahkemenin almış olduğu karar kesin karar değil.
Yukarıda dediğim gibi cezanın haklı veya haksızlığını bilmemekle birlikte, alınmış cezaya sevinilmesi çok garip, sevinenler; görüntülerden anlaşıldığı üzere Sayın Ekrem İmamoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener tek üzülen yine görüntülerden anlaşılacağı üzere CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçtaroğlu kararın verildiği gün Almanya da idi karar açıklandıktan sonra Türkiye ye döndü, her ne kadar dönse de Cumhurbaşkanlığı adaylığı ibresinin kendisinden, Sayın Ekrem İmamoğlu na döndüğünün farkındaydı. Ceza alan, verilen cezadan dolayı mağdur olmanın verdiği hazla, mağduriyetin getireceği avantajları düşünerek mutluluk pozları verdiler. Bu sevinci birde emekli mensubu olduğum Emniyet Teşkilatında yapılan operasyon sonucunda elde edilen başarı sonucunda eller ile ‘‘çak’’ yapılır. Bu ‘‘çak,’’ sevinç, mutluluk başarının sonucunda yapılır ve hak ediyorlar, meslektaşlarıma ülkemizde suç ve suçluyla mücadelede nice ‘‘çak’’ ve sevinçler dilerim.
Bu arada şunu belirteyim Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ ın okuduğu şiirden dolayı mahkumiyet alması mağduriyetinin, Sayın Ekrem İmamoğlu’ nun YSK üyelerine hakareti ile aynı değerlendirilmez. Ezilenlerin, hor görülenlerin, gariplerin, mağdurların yanında olan, onlarla hemhal olan sadece Türkiye de değil dünyada ezilenlerin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ ın şiir okumasından dolayı yaşadığı mağduriyete Sayın Ekrem İmamoğlu’ nun sözüm ona mağduriyeti kıyaslanamaz. YSK üyelerine söylemiş olduğu ‘‘ahmak’’ kelimesini, mahkemeye değil de İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soyluya söylediğini açık kanallardan yani medya dan paylaşmıştı, ülkenin Bakanına hakaret etmeyi kendinde hak görüyor herhalde, özrü kabahatinden büyük. Bundan mağdurluk çıkmaz.
Mağduriyet: Haksızlığa uğramış, zarar vermek için haksız bir durumla karşı karşıya kalmak. Yine hatırlatmak babın da Sayın Meral Akşener ile Sayın Ekrem İmamoğlu’ sevinçlerine şöyle bir cümlede ekliyorlar ‘‘yeniden başlamak’’ demek ki bu kar onlar için beraatla değil de kesinleşmemiş hüküm ile sonuçlanması mağdur görünmeleri için çok önemli.
Bir örnek den daha bahsedeceğim İstanbul CHP eski İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da TCK suç olan eyleminden dolayı ceza aldı hüküm giydi neden bu ceza sonucunda sevinç ve mutluluk olmadı. Bir garabet daha aynı kişiler yargı bağımsız değil diyorsun ama o yargının vermiş olduğu karara düğün bayram yapıyorsun.
Ülkemizde şöyle bir eğilim var, insanımız hakikaten mağdurun güçsüzün yanında olur. Karıştırmayalım suçlunun yanında değil mağdurun yanında olur. Mağduriyet yaratarak bir tiyatro oyunu oynatılmamalı.
İhsan BİÇKİN
15.12.2022