DARDA KALMAK, KOYMAK

Kış zorlu geçmiş bahar gelmiştir. Kışın uzun sürmesi nedeniyle Şakir koyunlarını beslemek için samanı bitmiş konudan, komşudan torba torba bulduğu samanlarla nihayet baharın gelmesiyle bu zorluktan bir nebze kurtulmuştur.

Kışın zorlu ve uzun sürmesi nedeniyle Şakir bir sonraki kışa aynı durumla karşılaşmamak için erken davranıp bir daha sıkıntı çekmek istemiyordu. Komşusu Galip biraz Arpa, Buğday ekimi yapmış hasat mevsiminde samanı bol olacağı düşüncesi ile ondan yardım istemeliydi, öylede yaptı. Komşum bu kışın sende bilirsin ki saman yetmediği için koyunlarımı beslemekte çok zorluk çektim, sen bu sene Arpa, Buğday ekimi yaptın hasat zamanı koyunlarım için saman ihtiyacımı senden karşılamak isterim talebini dile getirir. Galipte komşusu Şakir’e ihtiyacımı gördükten sonra artan samanlarımı sana veririm, sende saman ihtiyacını karşılamış olursun der.

Bahar olduğu için her yer hayvan otlatmaya müsait olup, samana ihtiyaç duyulmadan Şakir hayvanlarını otlatıp, doyurup gönül rahatlığı ile günleri geçmektedir.

Bir gün Şakir komşusu Galibin Arpa, Buğday ekili arazisine yakın bir yerdehayvanlarını otlatırkenher nedenle olursa olsun koyunları ekili alana girer, çok taze olan yem yeşil olan ekin filizlerine çok zarar verir. Şakir’ in hayvanlarını otlatırken hiçbir tedbir önlem almadan ekili alanlarına çok zarar verdiğinden Galibin haberi olur ve zararı görmek üzere köydeki birkaç kişi ile ekili arazisine gider zararı gözleri ile görürler.

Bu durum karşısında Galip Şakir’ den şikayetçi olarak zararının karşılanmasını talep eder, köyde büyükler bir araya gelir; Şakir’ in ekili alanlara hayvanlarına önlem ve tedbir almadığından, oluşan zararı ödemesi gerektiği kanaatine varırlar, zarar miktarını tespit ederler. Şakir suçunu kabul eder ama ödemesi gereken miktarın kendisini ve ailesinin ’de geçiminde zora sokacağının bu nedenle indirim talep eder, Şakir’in durumunu göz önünde bulundurulur Galip’ ten zararın bir kısmının affını talep ederler ve kabul ettirirler.

Hasat zamanı gelmiş Galip ekili alanların hasat’ ını yapmış çıkan ürün ancak kendi ihtiyaçlarını karşılamıştır. Ama komşusu Şakir’ e vermiş olduğu bir söz vardır, ihtiyacının fazlasını ona verecekti fakat ekili alanların zarar görmesi nedeniyle bu gerçekleşmemiştir. Şakir komşusu Galip’ e müracaat eder bana söz vermiştin kışın hayvanlarım için saman ihtiyacımı verecektin, Şakir durumu anlatır ürünün ancak kendi ihtiyacını karşılayacağını bu nedenle ihtiyacı olan samanı veremeyeceğini söyler.

Şakir darda kalmış nerden bulacak şimdi kışın hayvanları için saman ihtiyacını. Şakir kararını verir hayvanlarına saman bulamaz ise kış yine çok zorlu geçecek. Halbuki komşusu Galip kendisine söz vermiş ancak ihtiyacını karşılamamış. Kararın verir ve Galip’ in samanlarını çalar. Ama bu durumdan Galip’ in haberi olur ve doğruca ilçenin yolunu tutar ve hırsızlık suçu medeni ile Şakir den davacı olur.

Mahkeme günü gelmiş çatmış iddia makamı iddiasını, savunma makamı savunmasını yapmış ve Hakim kararını açıklamıştır; Şakir karar karşısında şaşkına dönmüş, nasıl olur Hakim bey tamam ben bir hırsızlık yaptım Galip’ in samanlarını çaldım ama sen beni iki hırsızlık suçundan cezalandırdın.

Hakim; evet iki hırsızlıktan seni suçlu buldum cezalandırdım. Birincisi Galip’ in samanlarını çaldın, ikincisi ise o baharda taze ekin filizlerini tedbirsizlik, sorumsuzluk, umursamazlığın vb. nedenlerle zarar verip koyunların ileride ihtiyacı olacak samanı da o zaman çaldın…

Unutmayalım bu ülkenin her karış toprağında yetişen ürün Milli servetimizdir, hep birlikte korumalıyız. Son zamanlarda dövizde yaşanan anormal artış ülkemizin bulunduğu ekonomik durumla anlamlandırılmaz. Aç gözlük nedeniyle üretmeden kazanmak hak değil, ben kazanayım başkaları umurumda değil dersen, unutma! aynı geminin içindeyiz.

17.12.2021

İhsan BİÇKİN