DÜNYANIN GÖNLÜNE HİTAP

Birleşmiş Milletler 77. Toplantısında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip ERDOGAN Genel Kurula hitap etti.

Lider olmak böyle bir şey Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOGAN Asya, Avrupa, Afrika, Latin Amerika kısacası tüm dünyanın gönlüne ayrım yapmadan, lokal bölgecilik yapmadan Pandemi, İklim, Barış, Adalet, Savaş, Mülteci, Enerji, Terör konularında kapsayıcı ve kucaklayıcı bir konuşma gerçekleştirdi.

Pekiyi neler dedi bunları açalım.

Pandemi ile mücadelede dünyada dayanışmanın altını çizerken Türkiye nin 160 ın üzerindeki ülkeye yardım gerçekleştirdiği Bilim İnsanlarımızca gerçekleştirilen Türkovak aşısının hiç ayrım yapmadan dünyada herkesin kullanımına sunulduğunu beyan etti. Biz bunları yaparken Avrupa ne yaptı? Birbirlerinin maskesini çaldı.

Dünya barışı için Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi karar alıcı ülkeleri kast ederek Dünya beşten büyük dedi. Adil olmayan bu düzene reform yapılarak adil bir düzene oturtulması dünya güvenliği için önemini altını çizerek en yüksek perdeden dile getirdi. Bundan şunu anlıyoruz bu beşlinin kendi menfaatleri doğrultusunda karar almaları veya alınan kararları veto etme haklarının olması dünya da nasıl adaletli bir karar almasına sağlar?elbette hayır.

Ermenistan Azerbaycan arasında nihaiyi anlaşmanın yapılması, Filistin sorununa iki devletli çözümle ancak sonuçlanacağı, Kıbrıs da iki toplum gerçeğinin kabulün ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tanınmasından başka yol olmadığı, Afganistan da insan hakları ve insanların insanca yaşaması yönünde bir idarenin tesis edilmesi, Libya da halkın katılımı ve halkın vereceği karar doğrultusunda seçimlerin yapılarak hükümetin kurulması, Çin devletinin sınırları içerisinde Uygur bölgesinin zulüm ve işkencelerden vaz geçilerek insanca yaşamalarının sağlanması.Mültecilerin Egede Yunanistan nın geri itmeleri ve sınırlara tel örgüler, duvarlar çekilerek çözülemeyeceği, Yunanistan’ın Aylan bebek ve son zamanda iki bebeğin ölümüne sebebiyet vermesi, mülteci botlarının şişlenerek ölüme terk edilmelerinin Avrupa tarafından görmezden gelmeleri, Suriyeli mültecilerin geri dönüşü ile Suriye nin güvenli bölgelerin Türkiye tarafından yapılan briket evlerin Cumhurbaşkanımız elindeki görselle tüm dünyaya gösterdi.

Tahıl koridorunun açılarak dünyada gıda krizinin önüne geçilmesi, aynı çözümün Ukrayna da nükleer santral krizinin de çözülebileceğini yüksek perdeden söyledi. Çözüm istemeyen ülkeler çok, kendini lider olarak gören bazı devletler başkanları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ ın dünya barışına sunduğu katkıyı görmezden geliyor hatta Ukrayna Rusya barışının Cumhurbaşkanımıza bırakılamayacağını yüzsüzce dile getiriyor. Başta ABD olmak üzere bazı ülkeler savaşmayı bilmezler ama savaştırmayı çok iyi bilirler.

Zalimliği, zulmü, adaletsizliği, haksızlığı, tarafgirliği, şeytanlaşmayı çok iyi bilen sözüm ona medeniyet olarak kendini kabul edenler Dünyanın gönlüne bir hitap gördü çok zorlarına gidecek varsın gitsin.

İhsan BİÇKİN

20.09.2022