Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) öncülüğünde bu sene ilki düzenlenecek olan 1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’nin danışma toplantısı NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Toplantıya Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Furkan Feralan, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile Nevşehir Valiliği Alan Başkanlığı, AHİLER Kalkınma Ajansı, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret Borsası, Nevşehir Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği, Nevşehir Turist Rehberleri Odası, Kapadokya Turizm Bölgesi Altyapı Hizmet Birliği ve TÜRSAB Kapadokya Bölge Temsilciliği katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ’nün YÖK kararıyla, 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasına alındığını hatırlatarak, “Özellikle kültürel miras temasıyla hazırlanan festivaller, kültürel imgelerin yaşatılmasının ve ekonomik değere dönüştürülmesinin en etkili yollarından biridir. Şehrimizin bu potansiyeli var. İstedik ki kampüsümüz merkez olmak üzere şehrin bütününde faaliyet yapalım. Bu festivalin şehir ile öğrenci bütünleşmesinin bir parçası olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Nevşehir’in doğal ve kültürel miras turizmi açısından Türkiye’nin sayılı şehirleri arasında olduğunun altını çizen Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise, Kültür birikiminin zamana yayılan bir olgu olduğunu belirterek “İş birliği yapmanın bu çalışmanın kalıcılığı ve sürdürülebilirliği açısından değerli olduğuna inanıyorum. Bu festival çalışması taslağının, şehrimiz adına sorumluluk duygusuyla hazırlanmış olduğunu görüyorum. Üniversitenin böyle bir festivalin lokomotifi olması çok anlamlı. Bu sorumluluğu paylaşmak adına her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isteriz” şeklinde konuştu.

Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) Müdürü Prof. Dr. Adem Öger, Festivalin amaç ve faaliyet alanları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Festivallerin bölgenin kendi öz değerleri ile somut olan ve olmayan kültürel miraslarını göstermek ve bunları ekonomik katma değere dönüştürmek için bir fırsat olduğunu vurgulayarak, bölgenin yaratıcı aktörlerini keşfetmek ve potansiyellerini geliştirmenin temel amaç olduğunu söyledi.

Toplantı, festival için gerekli olan hususların görüşülmesi ve festivale katkı sunacak paydaşların görüşlerinin alınmasıyla son buldu.