9-10 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacak olan Pisa'da (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) ilimiz Nevşehir'i okulumuz Derinkuyu Mehmet Ekmekci Anadolu Lisesi temsil edecek. Şehrimizi temsil edecek sevgili öğrencilerimiz: Sizlere güveniyoruz, başarılar diliyoruz! Bu iş sizde! 

BU İŞ BENDE NEVŞEHİR!

Bilginin hızla değiştiği ve bilgiye duyulan ihtiyacın giderek arttığı 21. Yüzyılda bireyin dünya vatandaşı olma kavramı ortaya çıkmış ve öğrencilerin dünya vatandaşı olma yolunda çağın gerektirdiği nitelikte yetiştirilmesi eğitimin en temel hedeflerinden biri haline gelmiştir. Bu bağlamda günümüz nesilleri dünyanın her tarafında geçerli bilgi ve teknoloji ile donanmalı ve bunları kullanacak ve üretecek seviyeye gelmelidir. Bakanlığımız bu amaçla ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerimizin bilgi düzeylerini, bilgilerini günlük hayatta kullanıp kullanmadıklarını, sahip oldukları zihinsel becerilerin ve eksik yönlerinin neler olduğunu, eğitimin amaçlarına ulaşıp ulaşamadığını tespit etmek için ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapmaktadır.
Ulusal düzeyde ÖBBS (Öğrenci Başarılarını Belirleme Sınavı), uluslararası düzeyde ise PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) bakanlığımız bünyesinde sürdürülen durum belirleme çalışmalarıdır.

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) gençlerin günlük yaşamda karşılayacakları zorlukların üstesinden gelmek için bilgi ve becerilerini kullanma yeteneklerine odaklanmaktadır. Geleneksel başarı testlerinden farklı olan bu bakış açısı ders programlarının hedeflerinde değişikler yapılmasına neden olmaktadır. Bir başka deyişle, ders programlarının hedefleri, öğrencilerin okulda ne öğrendiğinden çok öğrendikleri ile neler yapabildikleri üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Üç yılda bir yapılan PISA sınav ve anket calışmalarında, her dönem üç konu alanından (okuma becerileri, matematik okuryazarlığı ve fen okuryazarlığı) birine ağırlık verilmektedir. PISA sınav ve anketlerinde 15yaş grubu öğrencilerimizin okuma becerileri, fen ve matematik okuryazarlığı alanlarındaki yeterliklerinin, matematiğe, fen ve okuma becerilerine yönelik ilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi, eğitim sistemimizin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerinin belirlenmesine ve eğitimde kalite ve başarının yükseltilmesine katkı sağlayacaktır.