Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) iş birliğiyle Japonya Rikkyo Üniversitesi Tarih Profesörü Matsuda Koichiro, JICA Kürsüsü programı kapsamında NEVÜ’de konferans verdi.

Türkiye'deki Japonya araştırma faaliyetlerini destekleyen JICA Kürsüsü seminerlerinin ikincisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’den sonra NEVÜ’de yapıldı. NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan “Japonya Modernleşmesinin Entelektüel ve Sosyal Yönleri” konulu konferansa, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şahlan Öztürk ve Prof. Dr. Mutluhan Akın, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Tanaka Yuko, Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Dr. Gonca Varoğlu, bölüm hocaları, NEVÜ’nün akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Aktekin: Bu konferansın, Japonya üniversiteleri ile yapacağımız bilimsel ve kültürel iş birliğine yönelik önemli bir başlangıç olacağına inanıyorum.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kıvılcım Erkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin yaptı. Günümüzde devletlerin, Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı (JİCA) aracılığıyla farklı ülkelerde, hem kendi kültür ve birikimlerini aktarmak hem de karşılıklı bilimsel, teknolojik iş birliği yapmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirten Aktekin, “Türkiye’nin önde gelen akademik kurumları arasında yer alan üniversitemizde yapılan bu konferansın, Japonya üniversiteleri ile yapacağımız öğrenci ve akademisyen değişimiyle birlikte, bilimsel ve kültürel alanda iş birliğimize yönelik önemli bir başlangıç olacağına inanıyorum” dedi.

NEVÜ’nün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ihtisaslaşma üniversitesi olarak belirlendiğini hatırlatan Rektör Aktekin, “Üniversite olarak uluslararasılaşmaya büyük önem veriyoruz. Üniversitemizde 54 farklı ülkeden 700’ün üzerinde uluslararası öğrenci eğitim görmekte. Birçok farklı ülkeden üniversitelerle, öğrenci ve akademisyen hareketliliği başta olmak üzere çeşitli alanlarda ikili iş birliğine yönelik çalışmalarımız bulunuyor. Japon Dili ve Edebiyatı Bölümümüz geçtiğimiz yıl ilk mezunlarını verdi. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl Rus Dili Edebiyatı ve Çin Dili Edebiyatı Bölümlerimiz ilk öğrencilerini alarak eğitime başladı. Ben bu vesileyle JICA yetkililerine ve üniversitemizin değerli hocalarına, JICA iş birliğinde Türkiye’de ikincisi üniversitemizde gerçekleştirilen bu güzel etkinlikten dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tanaka: JICA Kürsüsü konferanslarını Türkiye’de bu yıl sadece ODTÜ, NEVÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştiriyoruz.

JICA Türkiye Ofis Başkanı Tanaka Yuko ise NEVÜ ile daha önce de Türk Japon Vakfı iş birliğinde “Zihinsel Engelliler İçin Afet Eğitimi Çalıştayı” yaptıklarını hatırlatarak “Bu çalıştay Türkiye’de bu alanda yapılan ilk çalıştay olmuştu. JICA Kürsüsü programları Japonya’nın kendi modernleşme sürecinde edindiği deneyimleri diğer ülkelerle paylaşmak için geliştirdi. JICA Kürsüsü konferanslarını bu yıl Türkiye’de sadece üç üniversitede gerçekleştiriyoruz. İlki ODTÜ’de gerçekleştirildi, ikincisini bugün NEVÜ’de gerçekleştiriyoruz, son olarak da Boğaziçi Üniversitesi’nde yapacağız. Bu gün bizi burada ağırlayan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Semih Aktekin’e ve değerli akademisyenlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Matsuda: Japonya’da aydın kavramının gelişmesi Japonya’nın modernleşme ve Batılılaşma süreci çerçevesinde gerçekleşti.

Açılış konuşmalarının ardından sunumuna başlayan Profesör Matsuda konuşmasında ilk olarak Tokugawa Rejimi dönemindeki askeri diktatörlüğün Japon toplumu ve entelektüelleri üzerindeki etkilerine odaklandı. Ülkedeki askeri rejimin ardından Japon toplumundaki katı kast sisteminin de yıkıldığından ve bireylerin diledikleri mesleği yapabilmelerinin önünün açıldığını belirten Profesör Matsuda, “Bunun sonucunda, bireyler toplumda ileri mesleki pozisyonlara gelebilmek için eğitime önem verir hale geldi. Meiji Rejimi döneminde Japonya’da Batı dilleri ve kültürlerini çalışan birçok aydın Batı ülkelerini ziyaret edip burada edindikleri fikirler ışığında Japon toplumuna eleştirel gözle bakmayı öğrendiler. Sonuç olarak, Japonya’da aydın kavramının gelişmesi ve toplumda bilgi sahibi kişilere önem verilmesi Japonya’nın modernleşme ve Batılılaşma süreci çerçevesinde gerçekleşti” diye konuştu.

Konferans, soru cevap kısmının ardından NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’in Profesör Matsuda’ya teşekkür belgesi vermesi ile son buldu.