Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Alev Alatlı tarafından hazırlanan ve Youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan “Alev Alatlı ile Murakabe Günleri”nin konuğu Prof. Dr. Mehmet Görmez oldu.

Moderatörlüğünü Kapadokya Üniversitesi RektörüProf. Dr. Hasan Ali Karasar’ın yaptığı yayın 11 Mart günü saat 20:00’da yapıldı.

İnsan ve tabiat arasında yeni bir merhamet sözleşmesi mümkün mü?

İnsanlığın her geçen gün tabiata daha çok zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Görmez, Alev Alatlı’nın “Aydınlanma değil, merhamet!” kitabına atıfta bulunarak, aydınlanmanın karşısına merhamet kavramının konmasını çok önemsediğini belirti. Bu ismin bile başlı başına bir kitap konusu olduğunu vurgulayan Görmez, insan ve tabiat arasındaki merhamet sözleşmesinin maddelerini sıraladı.

Pandemi sırasında insan ve tabiat arasındaki merhamet sözleşmesini sağlamak için çaba harcadıklarını ve toplantılar yaptıklarını belirten Görmez, “Pandemiden sonra insanlığa islam medeniyetinin içinden bir söz söyleyeceksek nereden başlanılmalı. Tabiattan başlamaya karar verdik. Tabiata karşı bilgi ve beceriyle donandık fakat tabiatı bozduk. Toprağı kirlettik ekini bozduk tohumu bozduk” dedi. İnsanların tabiatta yaptıkları yıkımı yine kendilerinin çözebileceğini düşündüklerini ve büyük bütün sözleşmelerde bu yolun tercih edildiğini aktaran Görmez “Bunun için ‘insan ve tabiat arasında yeni bir sözleşme mümkün müdür?’ diyoruz. Ben çevre hareketlerinin tamamını incelemeye çalışıyorum. Tabiattaki kaosun ortadan kaldırmayı insana bırakıyorlar bu doğru değil” diye konuştu.

Karen Armstrong bana “İslam’ın merhametini insanlık kaybetmemeli” dedi

Karen Armstrong’un kendisinden Diyanet İşleri Başkanlığı görevindeyken randevu istediğini söyleyen Mehmet Görmez, Armstrong ile konuşmalarında Armstrong’un Hz. İsa’nın sevgisinin ve rahmetinin kilise duvarları içerisinde bir kasvete ve şiddete dönüştüğüne şahit oldum dediğini aktardı.  Görmez, “Karen Armstrong’un bana şunları söyledi, ‘Kilisede Hz. İsa’nın merhametini nasıl kaybettiğini gördüm ve sorgulamaya girdim. Sonra Hint dinlerini araştırdım. Sıra İslamiyet’e gelmeyecekti çünkü benim zihnimde İslamiyet’i araştırmanın önünde önemli bir engel vardı Hz. Muhammed. Çünkü benim zihnimde Hz. Muhammed ile ilgili öyle bir ön yargı oluşmuştu ki onu aşarak benim İslam’ı araştırmam mümkün değildi. Daha sonra bunu aşmak için ben Hz. Muhammed’in hayatını araştırmaya koyuldum. İslam ile tanıştım Allah’a hamd olsun. Lakin bir korkum var ve o korkumu paylaşmak için Amerika’dan buraya geldim. Korkum şu, merhamet Müslümanların da elinden kayacak. Lütfen bir şeyler yapın demeye geldim İslam’ın merhametini insanlık kaybetmemeli.” diye ifade etti.

Alev Alatlı ve Prof. Dr. Mehmet Görmez daha sonra gelen soruları cevapladılar