Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşerî Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Beşerî Bilimler Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen “Uluslararası Çevreci Beşerî Bilimler Konferansı” yapıldı.

Kapadokya Üniversitesi RektörüProf. Dr. Hasan Ali Karasar’ın da katıldığı konferansın sunuculuğunu ve moderasyonunu Doç. Dr. Sinan Akıllı yaptı. İlki 2019’da yapılan ve bu yılki teması “Eleştirel Hayvan ve Bitki Çalışmaları" olarak yüz yüze ve çevrim içi düzenlenen konferansın iki yılda bir yapılarak geleneksel hale getirilmesi planlanıyor.

Mustafapaşa Yerleşkemizdeki Oktay Sinanoğlu Binası’nda, eleştirel hayvan ve bitki çalışmalarının göz ardı edilen bağlantılarının ve göreceli farklılıklarının birlikte ele alındığı üç gün süren konferansta, bu iki alandaki tartışmaların ortak bir platform üzerinde gerçekleştirilmesi sağlandı. Bu yönüyle konferans, eleştirel hayvan ve bitki çalışmalarının birlikte ele alındığı dünyadaki ilk konferans olma özelliğine sahip.

Konferansta ayrıca, insan-hayvan ve insan-bitki ilişkilerinin söylemsel ve pratik boyutlarının farklı edebî, kültürel ve sanatsal metinler üzerinden incelenmesi; bu ilişkilerde yaşanan krizin yol açtığı çevresel yıkımların vurgulanması; en nihayetinde de yaşamakta olduğumuz ekolojik yıkımı iyileştirmek için bitki, hayvan ve insan ilişkileri bağlamında yeni düşünce biçimleri ve yeni bakış açıları önerilmesi amaçlandı. Programında Türkiye'den ve yurtdışından katılımcıların sundukları 106 bildiri ve konferansın teması ile ilgili konularda uzman akademisyen ve araştırmacıların konuşmaları bulunan konferans, kapanış ve değerlendirme oturumu ile başarılı bir şekilde tamamlandı.