"Tarihi Kent Dokusu ve Koruma" konulu söyleşi Ürgüp Fabrika Yerleşkesinde yapıldı.

Kapadokya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Yalçın Keleş, Ürgüp Fabrika Yerleşkesinde “Tarihi Kent Dokusu ve Koruma” konulu bir söyleşi yaptı.

Kamu yönetimi, kentleşme, kent hukuku ve çevre bilimleri alanlarında dünyanın en donanımlı akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Ruşen Yalçın Keleş, söyleşide Mimari Restorasyon ile Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Programı öğrencileri ve hocaları ile bir araya geldi.

Özellikle kent ve çevre literatürüne muazzam katkıları ile tanınan Keleş, söyleşide tarihi kentlerin korunmasında koruma kurullarının önemine değinerek, “Ülkemizde kültürel miras bilinci ve korumacılığın geçmişi oldukça eskiye dayanmakta. Merkezi yönetimin bu konuda üstlendiği öncü rol çok değerli.” dedi. Keleş, yerleşkemizin tarihi kent dokusuna ve kültür varlıklarının korunması ilkesine katkısına da vurgu yaptı.

Türkiye’de başta belediyeler olmak üzere yerel yönetimlerin görevlerini daha iyi yerine getirebilmesi amacıyla kurulan birlikler hakkında da konuşan Keleş, bu kapsamda tarih ve kültür varlıklarının korunması göreviyle ilgili ülkemizde 2000’lerin başında “Tarihi Kentler Birliği”nin kurulduğunu belirtti. Keleş, “Söz konusu belediyeler birliği, belediyelerde hem halkın hem de yönetenlerin koruma konularındaki bilinç düzeylerini yükseltmek için yoğun çaba sarf etmiştir” şeklinde konuştu.

Öğrencilerimizin ilgiyle takip ettiği söyleşi, soru/cevap bölümüyle sona erdi.