Kapadokya Üniversitesi B1.1 ve B2 Kategori SHY-147 belgesi aldı.
Üniversite SHY-147 Bakım Eğitimi ve Sınav Kuruluşu yetki kapsamını B1.1 ve B2 kategorilerini içerecek şekilde genişletti.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından A1-A2 kategoride yetkilendirildiği 2012 yılından bu yana verdiği eğitim ve sınav hizmetlerinin niteliğinin artırılmasına yönelik olarak sektör işbirliğini ön planda tutan bir öğretim yöntemini benimseyen Üniversite, 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibariyle Uçak Gövde Motor Bakım ve Uçak Elektrik Elektronik bölümü öğrencileri ile diğer teknisyen adayların eğitim ve SHY-66 sınav taleplerini karşılayabilmekte.
Türkiye; Avrupa ve Asya kıtaları arasında uluslararası hava ulaşımı için çok önemli ve stratejik konumda bulunmakta. Türkiye'nin farklı kıtada bulunan çok sayıda ülkeler arasında bir köprü vazifesi görmesi sebebiyle ülkemiz son yıllarda sivil havacılık alanında yapmış olduğu yatırımlarla bu alanda söz sahibi olmaya başladı.
Sivil havacılık sektöründeki özel girişimlerin artarak devam etmesi, havacılık sektöründe nitelikli işgücü ihtiyacını artırdı. Kapadokya Üniversitesinin amacı, öğrencilerimizin eğitim-öğretim süreci boyunca sektörün ihtiyaç duyacağı nitelikli iş gücüne ait bilgi ve becerileri kazanmaları.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye’de Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) adına hareket etmekte ve ICAO mevzuatı paralelinde ulusal mevzuatı düzenlemekte. Uluslararası ve ulusal mevzuat gereği, sivil havacılık sektöründe çalışacak elemanların, SHGM tarafından yetkilendirilen eğitim kuruluşlarında eğitim alması/sınavlara girmesi bir zorunluluk. Kapadokya Üniversitesi tüm havacılık programlarında SHGM tarafından yetkilendirilmiş ve bu özelliği ile üniversiteler arasında tek.
Üniversite misyonuna paralel olarak 21. yüzyılın dünyasına entegre olabilmek için gerekli nitelik sıçramasına “çıkış noktası evrensel uygulaması milli” eğitim anlayışıyla katkıda bulunmak ve öğrencilerin uçak veya uçak parçaları üzerinde planlı veya plansız bakımları yapabilme, arızaların tespitlerini ve düzeltici eylemleri gerçekleştirebilmelerini sağlayacak şekilde el becerisi, merak, hayal gücü, yaratıcılık, özen, sorumluluk ve muhakeme gibi temel hasletleri aşılamak ve uluslararası nitelikte uçak bakım alanında bilgi ve becerilere haiz eleman yetiştirmek üzere, sahip olduğu “SHY-147 Hava Aracı Bakım Eğitimi ve Sınav Kuruluşu” (SHY-147) yetkisini genişleterek B1.1 ve B2 kategori eğitim yetkisi almış ve Uçak Gövde Motor Bakım ve Uçak Elektrik-Elektronik Bölümlerini kurarak 2018-2019 akademik yılında öğrenci kabul etti.
Kapadokya Üniversitesi Uçak Teknolojisi, Uçak Gövde-Motor Bakım ve Uçak Elektrik Elektronik bölümlerinde yılda üç dönem uygulamalı eğitim, mesleki – teknik İngilizce, tam donanımlı atölyeler, uygulamalarda gerçek bakım ortamı ile benzerlerinden çok farklı bir eğitim verilmekte.
B Kategori Lisans Yetkileri; B1 kategori hava aracı bakım lisansı, sahibine aşağıda belirtilen konularda bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme Hava aracının yapısı, güç ünitesi, mekanik ve elektrik sistemleri üzerinde bakım faaliyetleri yapma, Arıza tespiti ve arıza giderme işlemleri hariç, faal olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla sadece basit testler gerektiren aviyonik sistemler üzerinde çalışma yetkisi verir.
B2 kategori hava aracı bakım lisansı, sahibine aşağıda belirtilen konularda bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme ve B2 destek personeli olarak; Aviyonik ve elektrik sistemleri üzerinde bakım yapma, Güç sistemleri ve mekanik sistemler üzerinde, faal olup olmadıklarının tespit edilmesi amacıyla sadece basit testler gerektiren elektrik ve aviyonik işlemleri yapma yetkisi verir.
Hava aracı bakım faaliyeti gerçekleştiren kuruluşlarda “Uçak Teknisyeni” olarak çalışabilmek için hava aracı bakım lisansı alınması bir zorunluluk. Lisans alınabilmesi için aşağıdaki şartların tamamlanması gerekmektedir. Dil yeterliliğinin ispat edilmesi (En az A2 seviyesinde) Modül Sınavlarının Başarı ile tamamlanması, Tecrübe.
Üniversite, SHGM tarafından “SHT-66L-HS Dil Yeterliliği ve Hizmet Sağlayıcısı” olarak yetkilendirildi. Öğrenciler eğitim-öğretim hayatları süresince sınavlara girebilmekte.
Üniversite, SHY-147 Hava Aracı Bakım Eğitimi ve Sınav Kuruluşu tarafından dönem sonlarında eğitimi tamamlanan modüllerin (derslerin) sınavlarına girme imkânı elde etmekte ve yetişkin yaşamlarına erken hazırlanmakta.
Hava aracı bakım lisansı alabilmek için SHGM’ye başvuru yapılmakta ve lisans kategorisine göre ilgili kategoride deneyim istenmekte. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından SHY-147 belgesine sahip okullardan mezun olanlar için bu deneyim süreleri, B kategori lisans için 5 yıldan 2 yıla düşürmekte. Üniversite Uçak Gövde Motor Bakım ve Uçak Elektrik Elektroniği Bölümlerinden başarı ile mezun olan öğrencilerimiz için bu süre 2 yıla düşmekte.