Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Nevşehir'de Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulacak. Öğrenciler, robotik kodlama, havacılık uzay, nanoteknoloji ve yapay zeka gibi konularda çalışmalar yapabilecek. 

Geleceğin bilim adamları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek öğrencileri ortaya çıkarmayı amaçlayan Deneyap Teknoloji Atölyeleri Türkiye'nin bir çok ili ile birlikte Nevşehir'de de kurulacak.

Deneyap teknoloji atölyeleri öğrenci seçme sınavı

Başvuru yapacak sınıflar;

2021-2022 eğitim ve öğretim yılı ortaokul seviyesi için; 4 ve 5 sınıflar
Lise seviyesi için 8,9 ve lise hazırlık sınıfları

Son Başvuru: 31 Mayıs 2022

Sınav Tarihi: 1-26 Haziran 2022

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin teknolojik gelişimini ivmelendirmek amacıyla yeni Deneyap Teknoloji Atölyesi kuruyoruz.  Atölye kurulacak iller arasında Nevşehir'de bulunuyor." dedi. İlk aşama olan yazılı sınav başvuruları 31 Mayıs'a kadar devam edecek.

Ülkemizin teknoloji alanında gelişimini ivmelendirmek amacıyla, 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı arasında önemli bir işbirliği tesis edilmiştir.

Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile Deneyap Türkiye projesi hayata geçirilmiştir.

Projede şimdiye kadar 55 ilde 66 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurularak eğitimler başlamıştır.

Şimdi ise Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır İzmir, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Tunceli, Trabzon, Uşak, Yalova, Zonguldak’ta yeni atölyeler açılarak, 81 ilde 100 Deneyap atölyesi hedefine ulaşılması planlanmaktadır.

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde öğrencilere 3 yıl boyunca ücretsiz olarak Robotik Kodlama, Elektronik Programlama, Yapay Zekâ, Siber Güvenlik, Nanoteknoloji gibi teknoloji alanlarında eğitim verilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerilerinin geliştirilmesi de hedeflenmektedir. Programa katılan öğrenciler 3 yıllık bir süreçte hem temel teknoloji yetkinlikleri kazanma, hem de özel ilgi alanlarında derinleşme imkânı elde edecektir. Atölye programları ortaokul düzeyinde hâlihazırda 4. ve 5. sınıfta eğitim gören öğrencilere, lise düzeyinde ise 8, 9 ve lise hazırlık sınıflarında eğitim gören öğrencilere hitap etmektedir. 

Deneyap Teknoloji Atölyelerine öğrenci kabulü, iki aşamalı seçme süreci sonunda yapılacaktır. Sürecin ilk aşaması olan yazılı seçme sınavı, e-sınav yöntemiyle 1 Haziran – 26 Haziran tarihleri arasında seanslar şeklinde gerçekleştirilecektir. Yazılı sınavın son başvuru tarihi ise  

31 Mayıs 2021 olarak belirlenmiştir. Ayrıntılı bilgiye www.deneyapturkiye.org internet adresinden ulaşılabilmektedir. 

4. FAZ SINAV BAŞVURU SÜRECİ BİLGİ NOTU 

Deneyap Türkiye, Cumhurbaşkanlığımızın ilk 100 günlük İcraat Programı çerçevesinde, 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı arasında önemli bir iş birliği ile hayata geçirilmiştir. Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile Deneyap Türkiye hayata geçirilmiştir. 

Toplamda 4 fazda tamamlanması planlanan Deneyap Türkiye’nin ilk faz çalışması kapsamında Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon olmak üzere 12 ilde açılan, ikinci faz çalışması kapsamında Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat olmak üzere 18 ilde açılan ve üçüncü faz çalışması kapsamında  Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van olmak üzere 27 ilde açılan atölyelerle birlikte toplam 55 il ve 66 atölyede eğitimler devam etmektedir. 

İlk 3 fazda 55 ilde kurulan 66 atölye ile  9.280 öğrenciye Deneyap Türkiye kapsamında eğitim alabilme imkanı sunulmuştur. Bununla birlikte yine aynı faz çalışmaları kapsamında T3 Vakfı tarafından; İstanbul, Ankara ve Gaziantep illerinde Deneyap Türkiye projesi haricinde kurulan toplam 17 atölye ile de 2.720 öğrenciye eğitim alma imkanı sunulmuştur.  

Deneyap Türkiye'nin 4.faz çalışması kapsamında ise Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, İzmir, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Tunceli, Trabzon, Uşak, Yalova, Zonguldak üzere 26 ayrı ilde 34 Deneyap Teknoloji Atölyesi daha kurulacak olup 81 ilde 100 Deneyap Atölyesi hedefine ulaşılmış olacaktır. 

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim alacak öğrenciler ilk aşamada öğrenci seçme sınavına tabii tutulmaktadır. Öğrenci seçme sınavları iki aşamadan oluşmaktadır. Adaylar ilk aşamada e-sınava girmektedir. İlk aşamada başarılı olan adaylar uygulama sınavına girmeye hak kazanmaktadır. İki aşamayı başarı ile tamamlayan öğrenciler eğitim almaya hak kazanır. 

4. faz kapsamında yeni kurulacak atölyeler için öğrenci seçme süreci çağrısına çıkılacaktır. Bu Bu atölyeler ile birlikte 1. faz kapsamında kurulmuş ve Eylül ayında eğitim süreçleri tamamlanacak olan 12 il atölyeleri için de öğrenci başvuruları alınacaktır. Öğrenci başvuruları için son tarih 31 Mayıs olup, 1-26 Mayıs tarihleri arasında, öğrenci belirleme sürecinin ilk aşaması olan e-sınav, 17-18 Eylül tarihlerinde de ikinci aşaması olan uygulama sınavı gerçekleşecektir. Değerlendirmelerin sonrasında her atölyeye 100 ortaokul, 60 lise olmak üzere 160 öğrenci kabulü gerçekleşecektir. 

E-sınav, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde yer alan gençlik merkezlerinde kurulacak olan 62 farklı sınav merkezinde gerçekleşecek olup eğitim alacak öğrencilerin 2,5 katı kadar aday kapalı spor salonlarında gerçekleşecek olan uygulama sınavına davet edilecektir. 

4. faz kapsamında yapılacak sınav ile birlikte Deneyap Türkiye projesi ile 6.720 öğrenciye, yine bu faz kapsamında T3 Vakfı tarafından İstanbul’da kurulacak atölyeler ile 1.600 öğrenciye daha eğitim imkanı sunulacak olup, 2019 yılından bu yana toplam 20.320 öğrenciye Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim alma imkanı sunulmuş olacaktır. 

Başvuru Alınacak İller: Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, İzmir, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Tunceli, Trabzon, Uşak, Yalova, Zonguldak  

Başvuru Yapabilecek Sınıflar: Ortaokul seviyesi 4. 5.sınıf Lise seviyesi 8. 9. ve hazırlık sınıfları  

Son Başvuru Tarihi: 31 Mayıs 2022 

E-sınav Tarihi: 1-26 Haziran 2022 

Uygulama Sınav Tarihi: 17-18 Haziran 2022 

Eğitim Başlangıç Tarihi: 15 Ekim 2022