Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu (MYO) Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Mimari Restorasyon programı öğrencileri Nevşehir’de bulunan ve dünyanın en büyük kaya oyma yamaç yerleşimi olarak kabul edilen Kayaşehir’e teknik gezi gerçekleştirdi.

Tarihi çevre koruma kültürü ve restorasyon açısından önemli bir konumda yer alan proje kapsamında, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Dr. Barış Emre Sönmez ve bölüm öğretim elemanı Öğr. Gör. Sultan Dalkıran’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen gezide, alanda yürütülen çalışmalardan sorumlu Arkeolog Semih İstanbulluoğlu ve Mimar Emre Becerir eşliğinde, bölge ölçeğinden faydalanarak kendi yaptıkları onarımlarına dair proje aşamaları yerinde izlendi.

Çevresindeki 437 bin metre karelik bir alanı kapsayan dünyanın en büyük kaya oyma yamaç yerleşim merkezi olarak kabul edilen Kayaşehir’de bulunan Nevşehir Kalesi, 6.yüzyıldan günümüze taşıdığı yaşam izleriyle, içinde kaya oyma bezirhaneler, sırahaneler, tüneller, mezar odaları, su yolları, kamusal alanlar, yaşam alanları, iş atölyeleri (işlik), havalandırma tünelleri, kaya oyma kilise ve manastırı barındırıyor.