Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının açılışı bugün düzenlenen geniş katılımlı tören gerçekleştirildi.
Üniversite Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen açılış;  Nevşehir Vali Yardımcısı Ahmet Soley, Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Yüksel Yiğit,  Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Çiçek ve Prof. Dr. Fatma Karipcin, ilçe ve belde belediye başkanları, Japon davetlilerin yanı sıra yoğun bir katılım ile gerçekleşti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Üniversite tanıtım filminin gösterimiyle başlayan açılışı selamla konuşmalarıyla başladı.
Japon Büyükelçiliği Elçisi Koichiro Nakamura,  Anabilim Dalının açılışında, Japonya Büyükelçiliğini temsilen içtenlikle tebrik ettiğini ifa eden konuşmasıyla başladı. 
Büyükelçi Nakamura; “Bugünün, Rektör Sayın Prof. Dr. Bağlı başta olmak üzere, Türkiye’de Japon dili eğitimiyle ilgili herkesin büyük bir heyecanla beklediği bir gün olduğunu düşünüyorum.  Böylesine önemli bir günde, bu mutluluk verici törene iştirak ediyor olmanın, benim için de büyük onur olduğunu belirtmek isterim” dedi.
Liberal  Demokrat Parti Kabinesi I. Bölüm Başkanı ve Milletvekili Kiyoshi Ejima’nın eşi Tomoko Ejima  eşi adına yaptığı konuşmasında; “Türkiye Cumhuriyeti Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının kurulmasından ve anma töreninin başarıyla gerçekleştirilmesinden ötürü sizleri canı gönülden tebrik ederim” sözleriyle başladı.
Ejima “Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk bağlarının tarihi günümüzden yaklaşık 130 yıl öncesine dayanmaktadır. 1890 yılı, Wakayama vilayetinde meydana gelen “Ertuğrul Firkateyni” deniz faciasında çok sayıda kişi hayatını kaybetmesinin ötesinde, sağ kalan kişiler kurtarılarak, ilgilenilmeleriyle başladığı söylense de, iki ülke uzun tarihleri içerisinde bağlarını bir kat daha derinleştirerek, o günden bugüne kadar dostluk ilişkisi hiç değişmeden güçlendi. Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkisini gösteren bu simgesel olayları bizler derin teşekkür duyguları ile birlikte göğsümüzde saklıyoruz.
Bu olaylar içerisinde, bugün, Nevşehir’de bulunan bir üniversitede yeni bir Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın kurulmasından gerçekten çok mutlu olup, geleceği omuzlanacak genç kişilerin iki ülke arasındaki dostluk bağını sıkı bir şekilde üstlenip, hem kültürel hem de ekonomik açıdan bir kat daha derinleştirecekleri ümidindeyim ”dedi. 
 
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı verilmiş, Türkolog ve Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi Tokyo Üniversitesi Ordinaryüs Prof. Dr. Tadashi Suzuki konuşmasında “Öncelikle bugün Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının açılmasından dolayı sizleri tebrik ediyorum.   Dünyada en samimi dost ülkesi Türkiye’dir ve Nevşehir’dir. Kapadokya’nın biz Japonlar için önemli bir yeri var. Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının açılışı Türkiye’nin Japonya’ya arasında açılan yeni bir penceredir. Benim için bu muhteşem törene davet edilmek çok mutluluk ve gurur verici oldu. Özellikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde Japon Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalının açılmasından dolayı tekrar herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Açılışta konuşan Japon Dış Ticaret Teşkilatı Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Yasuyuki Murahashi “Böyle önemli bir törene davet edildiğim içinde öncelikle teşekkür ediyorum. Bundan sonra burada eğitim görecek olan öğrencilerin Japon dilini iyi öğrenerek Japon ve Türk dostluğuna büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca sizlerin gelecekte daha iyi yerlere geleceğinize inanıyorum ve başarılar diliyorum” dedi.
JCOM Sorumlusu ve GİNGA TV CEO’su Yoshinori Sekimoto ise Türkiye’nin tanıtımına yönelik gerçekleştirdikleri çekimler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Sekimoto; “Anabilim Dalımız, Japonca ve Japon edebiyatı alanında donanımlı, Türkiye ile Japonya arasında köprüler kuracak, ikili ilişkilerimizin güçlenerek gelişmesi ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi yolunda yürüyecek Japonologların yetiştirilmesini hedeflemektedir. Ayrıca üniversitemizin bulunduğu Kapadokya yöresi, Türkiye’ye gelen Japon turist nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden biri olması sebebiyle öğrencilerimizin günlük yaşamın çeşitli alanlarında Japonca kullanarak kendilerini geliştirebilecekleri özel bir konuma sahiptir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi ve Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar; “İnşallah aylar sonra Nevşehir’den de mezunları göreceğiz. Türk-Japon ilişkilerinin daha ayakları yere basan seviyeye gelmesini arzuluyoruz. Aramızda bu alanda birbirinden değerli hocalarımız bulunmakta. Ben Türkiye’deki ilk Japonca konuşabilen turist rehberlerinden biri olarak, Japon ve Türk ilişkilerinin ekonomik alanda çok daha ileriye gideceğine inanıyorum. Bu konuda hepimize çok iş düşüyor. Bu programın Nevşehir’de açılmış olmasının büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi ve Japon Dili ve Kültürü Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen’de konuşmasında; “Ben bu anabilim dalının kuruluş aşamasında geçen 7 senelik süreci bir ağacın kök salmasına benzetiyorum. Şimdi ise, anabilim dalı öğrencilerinin yetişmesiyle ağaç dal verecek, büyüyecek ve gelişecektir” dedi.        
Türk-Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sayın Cafer Tayyar Sadıklar; “Böyle güzel binalara sahip bir üniversitede olmak ve bu bölge için çok önemli bir bölümün açılışını yaptığınız için kendinizle iftihar etmelisiniz” diyerek başladığı konuşmasında, “Türkiye’de Japon Dili ve Eğitiminin giderek yaygınlaşması ve günden güne artmasından son derece memnunuz. Özellikle Nevşehir’de bu bölümün açılmış olması turizme de katkı sağlayacaktır.  İftiharla söylemek isterim ki; bende bu bölgenin çocuğuyum. Son olarak, Başta Rektör, Dekan ve Bölüm Başkanı olmak üzere bu bölümün açılmasında emeği geçen tüm eğitimcilerimize ve çalışanlara teşekkürlerimizi sunar, yeni başlayacak olan öğrencilerimize de başarılar dileriz” dedi.
Japonya’nın Kendi Değerlerinden Uzaklaşmadan Teknolojik Gelişimini Sağlamış Olması Türkiye’nin Bugünkü Politikalarıyla Ortaklaşmaktadır.
Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise yaptığı kapanış konuşmasında “Kıymetli misafirler, Japonya’dan buraya gelen değerli dostlarım; hakikaten üniversitemiz şehrimiz ve şahsım için tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu coğrafya gerçekten Türkiye’nin en önemli destinasyonlarından biri konumundadır. Tabi bunun ötesinden az önce konuşmacıların bahsettiği üzere Türkiye’nin Japonya arasındaki çok eski tarihlere dayanan dostluklar ve duygusal bağlar başka hiçbir ülke arasında görülmeyecek kadar samimi bir bağ oluşturmuştur. Bu konuda bir Japon atasözüne atıfta bulunmak isterim “Samimiyet iyi siyasettir”. Türk-Japon dostluğunda bugüne kadar herhangi bir diplomatik sorun ve ikili ilişkilerde bunu zedeleyici bir durumla karşılaşılmamıştır. Bundan sonra da bu samimiyetimizi ve bu dostluğumuzun daha da perçinlenmesi için gayret edeceğiz. Tabi ki bunun oluşumunda tüm dünyaya örnek olan çok önemli bir hususun başlıca etken olduğunu düşünüyorum. Japonya’nın kendi değerlerinden uzaklaşmadan teknolojik gelişimini sağlamış olması Türkiye’nin bugünkü politikalarıyla ortaklaşmaktadır. Ben burada bir sosyolog olarak son günlerde ve tarihimizde Batı’nın teknolojisini alıp kendi kültürümüzden uzaklaşmamak mümkün müdür?  Sorusuna ilk kez bu kadar yanıt arandığı bir dönemden geçtiğimize şahit oluyorum. Ben burada örnek alınacak yegane örneğin Japonya olduğu kanısındayım. Bu anlamda biz burada Japon Dili ve Edebiyatı bölümünü kurarak hem iki ülke arasındaki kadim dostluğu daha ileriye taşıma, hem de karşılıklı gelişimimize katkı sağlayacak çok önemli bir adımı attığımızı düşünüyorum. Tekrar bugün bizimle olan kıymetli katılımcılara, bu sürece katkısı olan değerli mesai arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Japon Dili ve Edebiyatı bölümümüzün şehrimize, akademik dünyaya ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmalar katılımcılara Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Çiçek ile Prof. Dr. Fatma Karipcin tarafından verilen plaket takdimi ile son buldu.
Program konuşmaların ardından Ato Hitotsu adlı şarkının söylenmesi, Erciyes ve Ankara Üniversiteleri Öğrenci Topluluklarının gösterisi, Kato Sanatçısı Atsuko Suetomi ve Neyzen Eyüp Hamiş tarafından Türk-Japon dostluğunu simgeleyen eserlerin çalınmasıyla devam etti.  Son olarak Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Kubilay Atik tarafından Japon kılıç sanatı i-ay-do gösterisi gerçekleştirdi.
Ankara ve Erciyes Üniversitesi Öğrenci Topluluklarının Japon kaligrafisi ve origami atölye çalışmalarının yapıldığı programın devamında ayrıca Üniversite Rektörlük binası önüne Türk – Japon dostluğunun nişanesi olarak iki adet ‘Sakura’ ağacı dikimi yapıldı.