Kapadokya Bölgesi’nde düzenlenen ilk ve tek Kültürel Miras Festivali olma özelliği taşıyan 1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali büyük bir coşkuyla tamamlandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörlüğü, NEVÜ Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM), Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Belediyesi iş birliğinde NEVÜ merkez kampüsünde düzenlenen Festival üç gün sürdü.

Çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu ile sivil toplum kuruluşları ve özel sektör firmalarının destek verdiği 1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali kapsamında; Nevşehir’in şair, yazar ve ressamları,  geleneksel meslek ustaları, yerel el sanatları ustaları, kamu ve özel müzeler, NEVÜ Öğrenci Kulüp ve Toplulukları, NEVÜ bölümleri, kadın girişimci ve kooperatifleri, bölgesel girişimciler, müzik grupları, semah ve halk dansları ekipleri yer aldı. 

“Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ni gelenekselleştireceğiz”

Üniversite olarak Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasına alındıklarını belirterek ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ni de bu kapsamda gerçekleştirdiklerini vurgulayan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Festivalin ileriki yıllarda gelenekselleşerek hem ‘kültürel miras’a hem de ‘bölgesel kalkınma’ya çok önemli katkılar sağlayan bir organizasyon haline geleceğini ifade etti.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Üniversitelerde akademik yılın sonunda öğrencilerin yorgunluklarını atmaları ve motivasyon kazanmaları amacıyla bahar şenlikleri düzenlenir. Biz de üniversite olarak  ‘Bahar Şenliği’ konseptini içinde sanat, kültür, spor ve eğlencenin bir arada bulunduğu zengin bir içerikle üniversite, bölge ve şehrin kaynaşmasına yönelik bir formatta hazırladık. Bu kapsamda Kapadokya Bölgesi’nin somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını tanıtmak, bu unsurları ekonomik katma değere dönüştürmek, bölgenin yaratıcı aktörlerini keşfetmek ve potansiyellerini geliştirmek amacıyla 1-3 Haziran 2022 tarihlerinde ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ni gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda gelenekselleşerek ‘kültürel miras’, ‘bölgesel kalkınma’ ve Üniversite-Şehir bütünleşmesine önemli katkılar sağlayacak olan Festival’de; bölgenin şair, yazar ve ressamlarından, girişimci kadınlardan geleneksel meslek ustalarına, spor turnuvalarından çeşitli ödüllü yarışmalara,  halk danslarından konserlere kadar geniş ve kapsamlı bir içerik yer aldı” dedi.  

“NEVÜ Öğrencileri, Personeli ile Aileleri ve Nevşehir Halkı Yoğun Katılım Gösterdi”

Zengin içeriği ile 1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ne gerek NEVÜ öğrencileri, personeli ve aileleri ile Nevşehir halkının yoğun katılım gösterdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin,  üç gün süren festival boyunca festival alanında bulunan stantları ziyaret ettiğini ve kültürel zenginliğe tanık olduğunu, ‘kültürel miras’ temasıyla düzenlenen bu festivalle üniversite-şehir buluşmasının en güzel örneklerinden birini sergilediklerini söyledi. Aktekin, bu kapsamda festival alanında açılan stantların da, şehrin ve bölgenin kültürel değerlerinin tanıtılması, yaşatılması ve ekonomik değere dönüştürülmesinin en etkili yollarından biri olduğuna vurgu yaptı.

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin konuşmasını; “Bu değerli festivalin gerçekleşmesinde katkı ve desteklerinden dolayı, başta Nevşehir Valimiz Sayın İnci Sezer Becel’e, yoğun programı arasında bizleri yalnız bırakmayıp etkinliğimizi şereflendiren Sayın Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider’e, Nevşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Savran’a, kaymakamlarımız, ilçe ve belde belediye başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, Ticaret Borsamız, Ticaret Odamız, Kızılay yöneticilerimiz, festivalimizin maddi yükünü karşılayan, sponsor olan şehrimizin çok değerli iş insanlarına, ayrıca etkinliğimiz boyunca ‘NEVÜ’lü olma bilinci’ ile görevlerini yüksek performansla gerçekleştiren tüm akademik ve idari personelimize çok teşekkür ediyorum” diye tamamladı.