Özel gereksinimli bireylerin her alanda erişilebilirliği konusunda farkındalık ve kamuoyu oluşturmak, yetkililerle istişarelerde bulunmak amacıyla gerçekleştirilen 10-16 Mayıs Dünya engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında, Engelsiz İletişim Atölyesi’nde bir araya gelindi.

Etkinlik, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Öğretim Üyesi aynı zamanda Engelsiz Üniversite Birim Koordinatörü Prof. Dr. Zeliha Leblebici ve Engelsizkariyer.com’un Kurucusu Yazar Mehmet Kızıltaş’ın konferansı ile gerçekleşti.

Çevrim içi olarak gerçekleşen konferansta, Mehmet Kızıltaş, katılımcılara sorular yönlendirdi. Katılımcıların da görüşleri alındı. Sorular konu başlıkları olarak, özel gereksinimli bireyler ile özdeşleşen tekerlekli sandalye ve birey ilişkisi, özel gereksinimli bireylere nasıl davranılması ve onlara nasıl hitap edilmesi gerektiği, özel gereksinimli bireylerle karşılaşıldığında ilk ifade ve tutumun ne şekilde olacağı şeklindeydi.

Özel gereksinimli bireylerin hayatlarından kesitler sunularak devam eden konferansta, engelliliğin tanımı, türleri ve engelliliğe dair yeni kavramlar hakkında bilgiler verildikten sonra, algı, farkındalık, empati, engellilere karşı önyargı ve ayrımcılık konularına da değinildi.

Prof. Dr. Zeliha Leblebici, Mehmet Kızıltaş’ın “Engellilerle 360o İletişim” kitabından da bahsetti. 6. basıma ulaşan ve 50 binden fazla okuyucuya ulaşarak kalemini güçlendiren Kızıltaş’ın kitabıyla birlikte, özel gereksinimli bireylere özgü sosyal ve çevresel duyarlılıktan da öte toplumsal değişim hareketini başlattığının altını çizdi.

Koordinatör Leblebici farklılıkların, her topluma renk katan sosyal zenginlikler olduğunu vurgularken, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin davetini kırmayan ve katılımıyla üniversiteyi onurlandıran Mehmet Kızıltaş’a teşekkür etti.

Engelli İstihdamı ve Engellilerle İletişim Uzmanı, aynı zamanda yazar ve eğitimci olan Mehmet Kızıltaş, TRT başta olmak üzere 17 yıl ulusal TV kanallarında “Yaşadıkça Engelliler” programının sunuculuğunu ve yapımcılığını da yapmıştır. Engelli hareketinin ve engelli hakları mücadelesinde kitle iletişim araçlarının gücünü kullanarak, STK’lar, yerel yönetimler, politikacılar, akademisyenler ve bireylerle çalışan Mehmet Kızıltaş, özel gereksinimli bireylerin her alanda temsili için sürdürülebilir, kapsayıcı çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Kızıltaş, Engelliler alanında yaptığı çalışmalarla Amerika Kennedy Vakfı’ndan, Brezilya’dan ve Avusturya Zero Project’den 3 Dünya ödülü ve yüzlerce ulusal ödül almıştır. Hayatında hep ilklere imza atan Kızıltaş, 2003 yılında ilk kez engellilerle ilgili dijital platformda “yasadikca.com” engelliler haber ve bilgi sitesini kurmuştur. Ülkemizde ilk kez 2005 yılında Türkiye’nin ulusal engelli istihdamı danışmanlık ajansı, engelliler insan kaynakları ve kariyer sitesi engelsizkariyer.com’u kuran Kızıltaş, her yıl 600’den fazla engelli adayın istihdamına aracılık ederken, sürdürülebilir kapsayıcı istihdam politikalarının kazandırılması için firmalara özel hazırladığı “Engelliliğe Güvenle Bakan, Engellilerin Güvenle Baktığı Firma” programı ile halen firmalarda kurumsal değişimin öncülüğünü yapmaktadır.

Özel gereksinimli bireylerle doğru iletişim kurma yöntemlerine değinen Kızıltaş, uygun davranış biçimleri ve etkileşim konusunda bilgiler vererek, bu şekilde kapsayıcı bir farkındalık atölyesine de liderlik etmiştir. Program, soru cevap bölümü ve Mehmet Kızıltaş’a teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.