Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi ile KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİKOP) iş birliğiyle ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde düzenlenen ‘8. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’ başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Nevşehir, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesindeki 13 üniversitenin birlikteliğiyle oluşan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİKOP) iş birliğiyle ‘Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’nun 8.si, 2021 UNİKOP Dönem Başkanlığını yürüten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Üç gün sürecek olan sempozyumun açılışına; 2021 UNİKOP Dönem Başkanı ve NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Konya Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Arslan, akademisyenler, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

NEVÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarının müzik dinletisiyle başlayan sempozyumun açılış konuşmasını NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin yaptı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın Kalkınma Bakanlığı iş birliğiyle hem üniversitelerin bulundukları bölgeye olan katkılarını arttırmak hem de belirli alanlarda ihtisaslaşmaya teşvik etmek amacıyla üniversitelerin ihtisaslaşmasına büyük önem verdiğini belirten Rektör Aktekin, 2016-2019 yıllarında 15 üniversitenin bölgesel kalkınma odaklı üniversite olarak seçildiğini ve söz konusu çalışmaların YÖK Başkanlığı'nın koordinasyonunda devam ettiğini söyledi.

Aktekin, “ÜNİKOP Dönem başkanlığını yürüten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak bazı faaliyetlere ağırlık vererek bölgemizdeki üniversitelerle birlikte bölgesel kalkınmanın birer itici gücü olarak sahip olunan kaynaklarımızın daha verimli kullanımına yönelik ortak proje ve çalışmaları hayata geçirdik.

Diğer taraftan çok önem verdiğimiz TEKNOKOP ile birlikte KOP bölgesinde faaliyet gösteren teknoparklar ve Teknoloji Transfer Ofisleri, işletmeler, girişimciler arasındaki iş birliklerini artırmak, geliştirilen yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünleri bölgeye kazandırmayı, başarılı uygulama örneklerini bölgede yaygınlaştırmayı, bilgi ve teknoloji paylaşımını kolaylaştırmak, üniversitelerin alt yapı imkânlarının kamu kuruluşları ve işletmeler tarafından etkin kullanımını sağlamayı amaçlamaktayız.

Bugün de üniversite olarak, Türkiye ve KOP bölgesi için gelecekte önem arz edeceği düşünülen “Tarım, Alternatif Enerji Kaynakları, Küresel Ekonomik Güvenlik, Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Tehditler ve Turizm” ana başlıkları altında 18 oturum yapılacağını ve 90 bildirinin sunulacağı sempozyuma ev sahipliği yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde proje ve programlara dönüşerek bölgemiz ve ülkemizin kalkınma hamlesine büyük katkılar sağlayacağını düşündüğüm sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ederken, sempozyumun başarılı geçmesiyle birlikte hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Sempozyumun açılışında KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ise özellikle YÖK tarafından hayata geçirilen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında üniversitelerin ihtisas alanları ile ilgili ortak projeler yürüttüklerini söyledi. Şahin, “Bölgesel ihtiyaçlar ve üniversitelerimizin potansiyelleri göz önünde bulundurularak, özellikle bölge üniversitelerimizin uygulamalı eğitim altyapısının güçlendirilmesine yönelik projeler başta olmak üzere; enerji alanında yerli ve milli imkanlarla temiz enerji üretimine yönelik teknolojilerin geliştirilmesi ve enerji verimliliği, tarımsal üretimde kullanılacak modern tekniklerin uygulanması, girişimcilik ve çeşitli kültürel ve sosyal konuların desteklenmesi amacıyla yürütülen çeşitli projelere yaklaşık 29 milyon TL’lik bir destek sağladık” dedi.

Sempozyum Oturumlar Halinde Devam Edecek

NEVÜ ev sahipliğinde bugün başlayan ve üç gün sürecek olan sempozyum kapsamında ‘Nevşehir Jeotermal Sularının Dünü, Bugünü ve Geleceği’ ve ‘KOP Bölgesinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Potansiyeli ve Uygulama Aşamaları’ konu başlıklarıyla konferanslar düzenlenecek.

Sempozyum kapsamında ayrıca düzenlenecek oturumlarda alanında uzman bilim insanları ‘Küresel Ekonomik Güvenlik (Gıda Güvenliği)’, ‘Tarım Araştırmaları (Bitkisel ve Hayvansal Üretim)’, Turizm Araştırmaları (Gastronomi), ‘Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik’ ve ‘Alternatif Enerji Kaynakları’ üzerine konuşacak.