Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde düzenlenen ve ASELSAN, Megger, ABB, Siemens, Arçelik, Hitachi ABB Power Grid, Lean Power Solutions ve RTDS Canada firmaları ve araştırmacılarının destek verdiği “3. Uluslararası Küresel Güç, Enerji ve Haberleşme Konferansı (IEEE GPECOM2021)” başladı.

IEEE, IEEE Industry Application Society, IEEE Industrial Electronics Society, IEEE Power and Energy Society ve IEEE Power Electronics Society kuruluşlarının teknik sponsor olduğu ve çevrim içi olarak 5-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “3. Küresel Güç, Enerji ve Haberleşme Konferansı (IEEE GPECOM2021)”in açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Konferans Başkanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı, konferans eş başkanları Prof. Dr. Stanimir Valtchev, Prof. Dr. Rosario Miceli ve Prof. Dr. Pierluigi Siano ile birçok farklı ülkeden bilim insanı, mühendisler, sanayi kuruluş temsilcileri ve davetliler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Gelişimin sürdürülmesi ve üretimin devam etmesi açısından geleneksel ve alternatif enerji kaynaklarına olan talebin her geçen gün arttığı bilinen bir gerçektir. Artan enerji talebine karşılık, fosil tabanlı geleneksel kaynakların rezervi azaltmakta, fosil yakıtların çevreye olan olumsuz etkileri yaygınlaşmakta ve enerji üretim fiyatlarında da önemli artışlara neden olmaktadır. Daha düşük maliyetli ve ulaşılabilir enerji üretimini sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesi, alternatif enerji kaynaklarına yönelik araştırmalara ve bu kaynakların kullanımının yaygınlaştırılmasına bağlıdır. Bu nedenle, enerji verimliliğini artırmak ve çevre dostu enerji üretimi için alternatif kaynaklara yönelmemiz gerekiyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak birimlerimizde hem karbon salınımını azaltmayı hem de sıfır atık projelerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca ana kampüste kullanılan geleneksel enerji sistemlerini yeni ve enerji verimli sistemlerle değiştirmek için araştırmalar yapıyoruz.

Güç elektroniği, enerji teknolojileri ve haberleşme sistemleriyle ile ilgili bu tür konuları ele alacak olan Küresel Güç Enerji ve İletişim Konferansı 2021'in açılış konuşmasını yapmaktan mutluluk duyuyorum. Bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Konferansın ilgili araştırma alanlarında faydalı sonuçlar vereceğini umuyor, verimli ve başarılı bir konferans diliyorum. GPECOM2021'e katılımınız ve ilginiz için teşekkür eder önümüzdeki yıllarda yüz yüze konferanslarda buluşmayı dilerim” dedi.

NEVÜ Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Konferans Başkanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı da konuşmasında, “5-8 Ekim 2020 tarihlerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde yüz yüze yapılması planlanan konferans, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl da sanal ortama taşınmıştır.

GPECOM2021 konferansının düzenlenmesinde verdiği desteklerden dolayı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin'e, Teknik Program Başkanları ve eş başkanlarına teşekkür ederim. GPECOM2021'in organizasyon komitesi, Lizbon Nova Üniversitesi, Salerno Üniversitesi ve Palermo Üniversitesi'nden oluşmaktadır. Konferans eş başkanları Prof. Stanimir Valtchev, Prof. Rosario Miceli ve Prof. Pierluigi Siano'ya hazırlık sürecindeki katkıları için en içten teşekkürlerimi sunarım. IEEE GPECOM2021'in amacı, güç elektroniği, enerji sistemleri, akıllı şebekeler ve haberleşme sistemleri alanlarındaki en güncel araştırma sonuçlarını paylaşma fırsatı sağlamaktır. Ayrıca, endüstri ve akademi arasındaki iş birliğini güçlendirmek de GPECOM konferanslarının temel amaçları arasındadır. Bu konferansta bize katılan Megger, ABB, Siemens, Aselsan, Arçelik, Hitachi ABB Power Grid, Lean Power Solutions ve RTDS Canada firmalarına ve araştırmacılarına katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Konferans kapsamında; 30 ülkeden 139 yazar tarafından gönderilen bildirilerin sunumları, 6 ayrı ders oturumu ve 7 ayrı davetli konuşma oturumu gerçekleştirilecektir. GPECOM konferansının alanında etkili bir toplantı olması için Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (Institute of Electrical and Electronics Engineers IEEE) ile olan işbirliğimizi sürdürüyoruz. Bu yıl konferansın teknik sponsorları IEEE, IEEE Industry Application Society, IEEE Industrial Electronics Society, IEEE Power and Energy Society ve IEEE Power Electronics Society olarak belirlendi.

Bu konferans için verdiği büyük desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’e, konferans düzenleme kuruluna, yazarlara, hakemlere ve teknik program kuruluna bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış programında konuşma yapan IEEE Güç ve Enerji Topluluğu Kadın Mühendisler Grubu Başkanı Dr. Ruomei Li, mühendislik alanında kadın araştırmacı ve çalışanların sayısının arttırılmasına yönelik olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler ve çalışmalar hakkında bilgi vererek Women In Engineering (WIE) programıyla ilgili bilgiler paylaştı.

Konferans eş başkanları Prof. Dr. Stanimir Valtchev, Prof. Dr. Rosario Miceli ve Prof. Dr. Pierluigi Siano yaptıkları açılış konuşmalarında koronavirüs salgınının mühendislik eğitimine, elektrik-elektronik sektörüne ve bilimsel çalışmalara olan etkilerine yönelik konuşmalar yaparak; konferansın bilim camiasına bu dönemde daha da önemli katkılar sağlayacağına değindiler. 

Açılış konuşmalarının ardından “3. Uluslararası Küresel Güç, Enerji ve İletişim Konferansı (GPECOM2021)”in oturumlarına geçildi.