Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Tokalı Kilisesi Restorasyon Projesi ekibinde yer alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Nevşehir Müzesi Müdürlüğü Başkanlığı’na bağlı Göreme Açık Hava Müzesi yakınında yer alan Tokalı Kilisesi’nde yürütülecek restorasyon projesine, NEVÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mutluhan Akın ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Orhan’ın katılmasını uygun gördü.

Tokalı Kilisesi tarihi ve Restorasyon Projesi

Kapadokya bölgesinin bilinen en eski, en büyük ve en çok ziyaret edilen tarihi mekanlarından olan Göreme'deki Tokalı Kilisesi, yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İgnimbirit kaya kütlesi içinde oyulan ve dört farklı bölümden oluşan kilisede çok sayıda farklı renklerle işlenmiş fresk bulunmakta olup, restorasyon projesi kapsamında bu fresklerin ve kilise bütünlüğünün korunması amaçlanmaktadır.

Prof. Dr. Mutluhan Akın ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Orhan, 2022 yılı Eylül ayında başlayacak çalışmalar kapsamında kaya oyma niteliğindeki Tokalı Kilisesi’nin jeolojik yapısının ve kaya kütle özelliklerinin jeomühendislik değerlendirmeleri konularında çalışmalar yürütecek. Kapadokya Bölgesi’nin en önemli doğal miraslarından biri olan Tokalı Kilisesi’nin Restorasyon Projesi ile ülkemizin doğal mirasının gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Tokalı Kilisesi Restorasyon Projesi’nde, NEVÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin yanı sıra, Nevşehir Müzesi ile Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü yetkilileri ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile İtalya’dan Tuscia Üniversitesi öğretim üyeleri de yer alıyor.