Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Profesöründen Öğrenelim’ programına konuk oldu.

NEVÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün canlı yayın ve eğitim videolarının yayınlandığı YouTube kanalı olan ‘Antalya Tarım Online’ tarafından düzenlenen ‘Profesöründen Öğrenelim’ programına konuk oldu. Programda Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz’un ‘Dut Yetiştiriciliği’ ve ‘Dut Islahı’  başlıkları adı altındaki online dersleri Türkiye, ABD, Almanya ve Kazakistan'daki katılımcılara sunuldu.

Programda dut yetiştiriciliği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz, dut bitkisinin anavatanı, familyası, dünyada ve Türkiye’de dut yetiştiriciliği, dut bitkisinin botanik özellikleri, dut bitkisinin iklim ve toprak istekleri, yeni dut bahçe tesisi, dut yetiştiriciliğinde budama ve terbiye sistemleri, dut bitkisinin hasat (derim) işlemleri, dut bitkisinin endüstride kullanım durumları, dut meyvesinin gıda teknolojisinde kullanımı ve dut meyvesinin insan sağlığına faydaları gibi konulara değindi.  

Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz dut ıslahı hakkında ise; dut ıslahında kullanılan teknikler, dünyada ve Türkiye’de dut ıslahında yeni gelişmeler, çeşit ve anaç ıslahı, uluslararası meyve ıslahında kullanılan UPOV kraterlerinin özellikleri ve değerlendirme şekilleri, dünyada ve Türkiye standart dut çeşitleri, Türkiye’de tescil edilmiş yeni dut çeşitleri, Türkiye’de dut ıslahında yapılmış çalışmalar, sonuç ve önerilere değindi.

Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz’un katıldı programı aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.

Dut Yetiştiriciliği Link: https://www.youtube.com/watch?v=vol8z6xo-2A

Dut Islahı Link: https://www.youtube.com/watch?v=wcgHiUaTP5I