Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde hizmet veren ‘Gençlik Radyosu’nun konuğu oldu.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın https://gsb.gov.tr/radyo/ adresi ve sosyal medya hesapları üzerinden yayın yapan Gençlik Radyosu’nun canlı yayın konuğu olan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversitenin fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının bölüm ve programlarıyla birlikte gerçekleştirilen bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetleri ve öğrencilere tanınan imkânlar hakkında konuştu.

Programda pandeminin yaşamın tüm alanlarıyla birlikte özellikle eğitime, öğrencilere ve eğitimcilere etkilerine, eğitim sistemi, dijital dönüşüm, uzaktan eğitim üzerine konuşan Rektör Aktekin,  eğitimin hayat boyu süren bir süreç olduğunu söyleyerek modern dünyadaki yerine değindi. Formal ve informal olarak devam eden eğitim aracılığıyla, bireylerin bilgi, beceri, tutum kazandığını ifade eden Rektör Aktekin, “Eğitim felsefesini sunan tartışmalarda, hangi bilgi beceri ve tutuma dayalı öğretmeliyizin cevabını alırız” dedi.

Bu yüzyılın çok hızlı bir değişim yüzyılı olduğuna dikkat çekerken, günümüzde bilgiye ulaşma yollarının da teknolojik çağın gereği olarak kolaylaştığını belirten Rektör Aktekin, yenidünya düzeninde insan bilgisinden doğan beklentilerin de arttığını dile getirerek,  bilgi ile birlikte, esneklik, iletişim becerisi, yaratıcı düşünme, grupla çalışma, farklı kültürlü ortama uyum sağlama gibi becerilerin bireyleri aranan hale getirdiğine dikkat çekti.

Eğitimin gençlerin tüm bu özelliklerle birlikte, yerel değeri bilen, evrensel düşünen, doğayı, çevreyi koruyan, medeniyet bilinci gelişmiş bir kuşak yetiştirmede sonsuz katkıda bulunması gerektiğine işaret etti. Üniversitelerin de bu koşullarda hareket etmesi gerekliliğine dikkat çeken Rektör Aktekin, üniversitenin işlevinin, hem bilgi üretmek, hem de bilgiyi yaymak ve paylaşmak olduğunu söyledi. 

Pandemi koşullarının online eğitime fırsat tanıdığını bunun da bireylerin bilgiye ulaşımını kolaylaştırdığını, dolayısıyla bireylerin yaşama bakış perspektifine katkıda bulunduğunu söyleyen ve dijital sürecin dezavantajına da değinen Rektör Aktekin,  dijital alanın yanlış, zararlı bilginin kolayca yayılmasını ve gençlerin popüler kültür ortamındaki risklerle karşı karşıya olması durumuna da dikkat çekti.

Son olarak Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversite’si lokasyonu olarak avantajlı bir kampüs alanına sahip olduklarını ifade eden Rektör Aktekin,  23 bin öğrencisi ve yaklaşık 800 akademik personeliyle öğrencilerine hizmet veren bir üniversite olarak projeleri kapsamında, fakülte bölüm ve programlarını arttırdıklarını,  MYO’ları tematik hale getirdiklerini, bölge turizminin ihtisaslaşması adına eğitim olarak pedagojik desteklerinin her zaman devam ettiğini söyledi.

Dijitalleşmeye uyumlu bir üniversite olarak birçok dijital kanaldan, kültürel, sanatsal etkinlikler gerçekleştirerek birbirinden değerli akademisyen, yazar ve değerleri öğrencilerle buluşturduklarını söyleyen Rektör Aktekin yüz yüze başlayan yeni eğitim yılıyla birlikte etkinlik sayısını arttıracaklarını belirtti.

Rektör Aktekin programın sonunda öğrencilere boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmeleri için bazı dünya ve Türk klasiklerinden yazarlara ait kitapları okumaları yönünde tavsiyelerde bulundu.  

Rektör Aktekin’in davetli konuk olarak katıldığı programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.