Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de ‘2021-2022 Akademik Yılı’ genel mezuniyet töreni düzenlendi. 2044’ü lisans ve 1884’ü de ön lisans olmak üzere toplam 3928 öğrenci mezuniyet sevincini yaşadı.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde mezuniyet töreni düzenledi. Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Bahittin Murat Yakın, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat, Nevşehir Tarım İl Müdürü Özgür Memiş, protokol üyeleri, hayırseverler, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler, aileler ve davetliler katıldı.

GSF’den Müzik dinletisi

Saygı duruyu ve İstiklal Marşı’nın okunması, NEVÜ ve Hacı Bektaş Veli Tanıtım Filmi gösteriminin ardından tören, NEVÜ Güzel Sanatları Fakültesi öğretim elemanlarından Doç. Dr. Emre Üstün ve Arş. Gör. Furkan Başalan’ın müzik dinletisi ile başladı Öğr. Gör. Orçun Çalkap’ın müzik dinletisi ile başladı.

Mezun Olan Arkadaşları Adına Duygu ve Düşüncelerini Paylaştı

2021-2022 eğitim-öğretim yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’den birincilikle mezun olan Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Hikmet Döner, mezun olan tüm arkadaşları adına heyecan ve mutluluğunu katılımcılarla paylaştı.

Döner, “Bugün, geriye dönüp baktığımızda muhakkak hazırlayacağımız hayatımızın önemli bir dönemecini tamamlıyor olduğumuz özel bir gün. Ben de tüm mezun arkadaşlarım adına konuşma fırsatı bulduğum bu özel günde konuşmama teşekkürlerimi sunarak devam etmek istiyorum.

Bizleri yetiştiren ve bugünlere getiren mezuniyet sevincimizi paylaşan çok kıymetli ailelerimize şahsım ve mezun arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Üniversite hayatımız boyunca hem akademik hem kişisel anlamda bizlerden desteklerini esirgemeyen, yolumuza ışık olan, siz değerli hocalarımıza şahsım ve mezun arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Ayrıca eğitim yaşamımızda bizlere liderlik eden, eğitimden mezuniyete kadar bu güzel ortamı bizlere hazırlayan başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Semih hocamız olmak üzere, dört yıl boyunca bünyesinde eğitim aldığım dönemlerde bana çok şey katan Sosyoloji Bölümü’nün değerli hocalarına ve tüm NEVÜ çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Mezun olurken aldığımız anahtarımız olan diplomamızla tüm kapıları açmak ümidiyle mezuniyetimiz kutlu, yolumuz bilim ile aydınlansın” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, Mezunları Kutladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ‘2021-2022 Akademik Yılı’ mezuniyet töreninin açılış konuşmasını yapan ve öğrencilerin başarılarından duyduğu mutluluğu dile getiren Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, mezunları kutlayarak kendilerine hayat boyu sağlık, mutluluk ve başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin açılış konuşmalarında “Çok önemli bir öğrenim yolculuğunun ardından hedefe ulaşmanın ve aynı zamanda yeni bir başlangıca vesile olmanın sembolü olan bu önemli ve mutlu günde siz kıymetli mezunlarımızı en iyi dileklerimle kutluyor, hayatınız boyunca sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum. 

Öğrenim yolculuğunun ardından hedeflerine ulaşan öğrencilerimizin alacakları mezuniyet belgeleri şüphesiz kendi emekleri, ailelerinin ve hocalarının katkılarıyla hak ettikleri birer üründür. Emeği geçen herkesi huzurlarınızda en samimi dileklerimle kutluyorum, kendilerine teşekkür ediyorum” şeklindeki ifadeleri ile başladı.    

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin nitelikli akademik ve idari kadrosu, Kapadokya’nın siluetini andıran özgün mimarisi ile fiziki alt yapısı,  uluslararası düzeyde gelişmiş tesisleri,  geniş ölçekli bölüm ve programları ile tercih edilme oranları oldukça yüksek olan,  Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden biri olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, “Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararıyla üniversitemiz  'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasına alınmıştır.  Göreve geldiğimizden bu yana üniversite-şehir, üniversite-bölge iş birliği kapsamında 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' ve “Bölgesel Kalkınma” odaklı birçok projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz.

Doğal ve kültürel miras turizmi açısından Türkiye’nin sayılı şehirleri arasında yer alan Nevşehir’in somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını tanıtmak, bu unsurları ekonomik katma değere dönüştürmek, bölgenin yaratıcı aktörlerini keşfetmek ve potansiyellerini geliştirmek amacıyla birçok büyük etkinlik düzenledik.

En son, 1-3 Haziran 2022 tarihlerinde başta Nevşehir Valiliği olmak üzere Nevşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve iş insanlarının katkılarıyla düzenlediğimiz ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ Üniversite-Şehir bütünleşmesinde önemli bir işlevi yerine getirdi.

Kalite standardımızı her geçen gün artırarak hem ulusal hem de uluslararası alanda birçok yükseköğretim kuruluşuyla ortak çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bu itibarla yurt içinden ve yurt dışından öğrenci ve akademik personel anlamında tercih edilirliğimiz her yıl artmaktadır.  Üniversitemizin 2007 yılında kuruluşundan itibaren bugüne kadar ki süreçteki katkı ve desteklerinden ötürü başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, önceki ve şimdiki YÖK başkanlarımız ve YÖK üyelerine, üniversitemizin önceki dönem rektörlerine, şehrimizin valileri ve belediye başkanlarına, milletvekillerimize, bağışlarıyla önemli katkılarda bulunan hayırsever iş insanlarımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.  Üniversitemiz Devletimizin desteği ve milletimizin katkısıyla inşallah çok daha ileri noktalara taşınacaktır” dedi.

“Eğitim-Öğretim Faaliyetlerimizi Etik İlkeler Çerçevesinde Gerçekleştiriyoruz”

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin milli ve manevi değerlerimizi evrensel değerler ile harmanlayarak eğitim-öğretim faaliyetlerini etik ilkeler çerçevesinde gerçekleştiren ülkemizin seçkin bir eğitim-öğretim kurumu olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlere de seslendi.

“Değerli Akademisyen Arkadaşlarım”

“Donanımlı bilim ve sanat insanları olan sizler, hem eğitimci hem de rehber olarak toplumu ve gençlerimizi eğitmek ve yönlendirmek gibi çok önemli bir görevi ifa ediyorsunuz. İlim adamlığı birçok toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da en kutsal meslekler arasında sayılmış, Hz. Ali’nin ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ sözü kadim geleneğimizde hocalığa verilen değerin yol gösterici ilkesi olmuştur. 

Peygamber efendimizin ‘Âlimlerin mürekkebini, şehitlerin kanından daha değerli’ gören açıklamaları ‘ilim insanı’ vasfını taşıyan kişilere önemli sorumluluklar yüklemektedir.

“Mensup Olduğumuz Medeniyet ‘Alimleri, Peygamberlerin Varisleri’ Olarak Görür”

Mensup olduğumuz medeniyet yüzyıllar boyunca ‘alimlerin, peygamberlerin varisleri ‘ olduğu bilinciyle hareket eden İbni Sina’ları, Farabileri, Uluğ Beyleri, Ali Kuşçuları; İmam Gazalileri yetiştirmiştir. Selçuklular dönemindeki Nizamiye medreseleri, Endülüs medeniyeti ve Osmanlı İmparatorluğundaki medreseler başta olmak üzere tarihimizdeki eğitim kurumları dünya ilim tarihinin en parlak çalışmalarına imza attılar. Dün 4. ölüm yıldönümünde rahmetle andığımız Prof. Dr. Fuat Sezgin’in uzun yıllara dayalı ilmi araştırmalarının da ispatladığı gibi bizim dahil olduğumuz medeniyet coğrafyası dünya bilim tarihinin en parlak eserlerine imza atmıştır. Böylesine önemli bir mirası tevarüs eden bizler, bu kutlu tarihin ve geleneğin bize yüklediği sorumluluk bilinciyle görevimizi en iyi bir şekilde yapmak zorundayız. Bahsettiğim sorumluluk bilinciyle akademik alanda nitelikli çalışmalara imza atan ve ilmi birikimini genç nesillere aktarmak için gerekli her tür çabayı gösteren, İstikbalimizin kurucu mimarları olmak için çalışan tüm hocalarımıza en samimi teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde ifadelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Kıymetli Velilerimiz”

Büyük fedakârlıklarla yetiştirdiğiniz çocuklarınızı bize emanet ettiniz. Bu gün bu kıymetli emanetlerinizi kendine güvenen, kendi ayakları üzerinde duran, alanlarında yetişmiş, milli ve manevi değerlerine bağlı insanlar olarak teslim etmenin gönül huzurunu yaşıyoruz.

Evlatlarınızın bu mutlu gününü paylaşmanın gurur ve kıvancını yaşamak ise en büyük hakkınız. Ne kadar gurur duysanız azdır. Sizleri böyle evlatlar yetiştirdiğiniz için kutluyorum. Bizler de hocaları olarak, evlatlarınızın size yaşattığı bu gururda pay sahibi olmanın mutluluğunu ayrıca yaşıyoruz. 

Bize emanet ettiğiniz bu yavrularınız dört yıl boyunca sizlerden uzakta kaldılar, yeni fikirler ve çevreler edindiler, farklı bir yaşam tecrübesi edindiler. Dört yıl sonunda evlerine döndüklerinde kendilerinde aldıkları eğitimin ve sizden uzakta geçirdikleri yıllarda edindikleri tecrübe ve birikimlerin etkisiyle bazı farklılıklar hissedebilir, mezuniyet sonrası yeni bir hayata uyum ve intibak sırasında bazı kaygılarını hissedebilir, iş imtihanlarına hazırlıkları esnasında stres ve kaygılarını gözlemleyebilirsiniz. Hayatlarının bu yeni evrelerindeki farklılık, kaygı, stres ve intibak sürecinin normal olduğunu, benzer süreci tüm mezunların yaşadığının bilinciyle, sizlerden çocuklarınıza bu süreçte de sabır ve sevgiyle destek ve ilginizi eksik etmemenizi rica ediyor, sizlere çocuklarınızla birlikte nice uzun, sağlıklı, huzurlu ve mutlu ömürler diliyorum. 

“Sevgili Öğrencilerimiz”

İnsan hayatının en kıymetli dönemlerinden biri öğrencilik yıllarıdır. Bu süreci acısıyla tatlısıyla bitirmiş bulunuyorsunuz. Ancak bireyin bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla hayatı boyunca katıldığı her türlü öğrenme etkinliğini kapsayan “hayat boyu öğrenme” süreci devam etmektedir. 

“Beşikten Mezara Kadar İlim”

Bizler ‘Beşikten mezara kadar ilim öğrenmekle’ emrolunmuş bir dinin mensuplarıyız. Hayat boyu öğrenme sürecimiz hiç bitmeyecek ve entelektüel gelişimimiz için bilim, sanat, felsefe ve aktüaliteyle ilgimizi hiçbir zaman koparmayacağız.

Bizlerin ve ailelerinizin her zaman ve her şartta Sizlerle gurur duyduğumuzu unutmayın.  Unutmayın ki hayatta hiç kimse sizleri anne ve babalarınızdan daha çok sevemez. Onların birer evlat olarak hayatınızın sonuna kadar sizlerde hakları olduğu gerçeğini unutmayın ve ailelerinizi asla ihmal etmeyin. Yunus Emre’nin ‘ İlim İlim Bilmektir, İlim Kendin Bilmektir, Sen Kendini Bilmezsen Ya bu Nice Okumaktır ‘ dizelerini asla unutmayın. Üniversite diploması sahibi olmak bizleri, diploma sahibi olmayanlara göre daha üstün bir insan yapmaz, bilakis daha sorumlu ve dikkatli olmamızı gerektirir. Diplomalarınızın göstergeleri olan mesleki beceriler yanında hayatınız boyunca İnsan haklarına saygı, adalet, doğruluk, kul hakkı yememe, harama el uzatmama, eline beline diline sahip olma ve vatan ve millet sevgisi temel prensipleriniz ve yol göstericiniz olsun ve sadece bu prensipleri saygı gösteren insanlarla dost olun.

“Değerli Misafirler”

Bu vesile ile bu toprakları bizler yurt yapmak için tarih boyunca mücadele veren başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere geçmişten bugüne özgür, bağımsız ve müreffeh bir ülkemiz olması için katkısı olan tüm devlet büyüklerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

Siz sevgili öğrencilerime hayatınızın yeni aşamasında en samimi duygularımla başarı, sağlık ve mutluluk diliyorum. Rektörünüz ve hocanız olarak sizinle gurur duyuyor; hepinizi içtenlikle kucaklıyorum.

Yolunuz ve bahtınız açık olsun. Allah’a emanet olun.  

“İyi bir insan, vatandaş ve birey olmak eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır”

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, “Mezuniyetinizi sizinle paylaşmanın mutluluğunu ben de yaşıyorum. Rektör hocamın yaptığı konuşma sizlere son ders niteliğinde her cümlesi unutulmaması gereken bir konuşmaydı. Üniversiteler sadece içindeki öğrencileri eğitmiyorlar aynı zamanda kurulu bulundukları şehri de eğitiyorlar. Şehirlerin sosyo-kültürel yapısına son derece önemli katkılar sağlıyorlar. Mezuniyetinizde, sizden daha heyecanlı olduğunu tahmin ettiğiniz ailelerinizin büyük emekleri var. Öncelikle onları kutluyorum. Tabi verdikleri eğitimin yanında aynı zamanda sizi hayata hazırlayan sevgili hocalarımıza da emek ve çabaları için şükranlarımı sunuyorum. Başarıların kişilere bağlı olduğunu unutmamak lazım, verilen bu emeklere karşılık veren siz değerli gençlerimize teşekkür ediyorum. Hayat dikensiz gül bahçesi değil, türlü zorluklarla karşılaşacaksınız bunlar sizin gelecekle ilgili umutlarınızı asla söndürmesin. Bilakis sizi daha da hırslandırsın, azminizi bilesin. Yaşadığımız sürecin boş geçirilmemesi gerektiğine canı gönülden inanıyorum. İyi bir insan, vatandaş ve birey olmak eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır” diye kaydetti.  

Dereceyle Mezun Olan Öğrencilere Ödül ve Başarı Belgeleri Verildi

Konuşmaların ardından NEVÜ lisans programları birincisi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Hikmet Döner, lisans programları ikincisi Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi Bayram Erdemir ile lisans programları üçüncüsü Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Gülçin Özge Barutlu’ya ödül ve başarı belgeleri Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel tarafından verildi.

NEVÜ ön lisans programları birincisi Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğrencisi Faruk Çinici,  ön lisans program ikincisi Kozaklı Meslek Yüksekokulu öğrencisi Sinemnur Kıral ve ön lisans program üçüncüsü Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğrencisi Sümeyye Dinler’e ödül ve başarı belgelerini ise NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin verdi.

Ayrıca Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi,  Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi,  Turizm Fakültesi, Acıgöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu,  Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, Gülşehir Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Hacıbektaş Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Kozaklı Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu’ndan dereceyle mezun olan öğrencilere hediye ve başarı belgeleri NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şahlan Öztürk ve Prof. Dr. Serkan Şahinkaya Fakülte Dekanları ve Dekan Yardımcıları tarafından verildi.

Mezuniyet Yaş Kütüğünde Yerlerini Aldı

2021-2022 eğitim-öğretim yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’den lisans birincisi olan Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Hikmet Döner ve ön lisans birincisi Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğrencisi Faruk Çinici, mezun olan tüm arkadaşları adına mezuniyet yaş kütüğüne çaktıkları plaka ile mezun olmanın haklı heyecan, gurur ve mutluluğunu yaşadılar.

Mezun olan tüm öğrenciler adına dereceyle mezun olan öğrencilerin katılımlarıyla düzenlenen tören öğrencilerin, katılımcıların alkışları eşliğinde keplerini hep birlikte havaya atmaları ile sona erdi.