Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İlahiyat Fakültesi Kapadokya İrfan Kulübü bünyesinde gerçekleştirilen 10 programlık “Gençlik ve Modern Zamanlar” başlıklı seminer/söyleşi program dizisinin 7’ncisi olan “İlerlemecilik - Hümanizm ve Tarihin Sonu Tezi” konulu seminer gerçekleştirildi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezinde Karavezir Salonu’nda Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Gökalp’in davetli konuşmacı olarak yer aldığı seminere, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Günümüz sosyal bilimlerine hakim olan hümanizm ve ilerlemeci bakış açısına yönelik kavramsal çerçeveye değinen Dr. Hüseyin Gökalp, modern dünya devletlerinden ve faaliyetlerinden örnekler verdi. Avrupa’nın, Batı’nın tek kutuplu dünya görüşü, Eurocentrik (Avrupa Merkezci) bakış açısı ve kendisi dışında kalanları öteki görmesi üzerinde duran Gökalp, Avrupa ve dünya görüşünü benimseyen kültürlerin, ‘Bir şey mümkünse meşrudur’ bakış açısıyla dünyadaki düzene bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

İslam düşüncesinde bir savaş ahlakının olduğunu ifade eden ve Darvinist bakış açısının insanlık için adil ve merhametli bir yapı sunmaktan uzak olduğunu dile getiren Gökalp, insanın merkeze konulduğu ancak aşırıya gidilerek tanrılaştırıldığı bir paradigma üzerinde varlığını sürdüren hümanizmin örtülü bir kölelikle insanlara kısıtlı ve yapay özgürlükler sunduğu söyledi. Gökalp tarihi örnekler ve düşünürlerden alıntılarla desteklediği söyleşi programını, dünyada hakim olan gücün ve düzensizliğin değişmesi için bireylere düşen görevin önemli olduğuna vurgu yaparak tamamlandı.

Seminer, Dr. Hüseyin Gökalp’ın konuşmasının sonunda katılımcılardan gelen soruları cevaplaması ve kendilerine İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş tarafından kulüp öğrencileri adına teşekkür belgesi ve hediye takdimi ile devam etti.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen seminer programı önceki etkinliklerde olduğu gibi çekilişle 1 öğrenciye 200 TL değerinde kitap/kırtasiye çeki ve 3 öğrenciye Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin tarafından hediye edilen kitap setlerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.