KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) 2021 Dönem Başkanlığını yürüten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) bünyesinde kurulan Jeotermal Kaynakları Daimi Çalışma Grubu tarafından “Jeotermal Kaynakların Sağlık ve Kaplıca Turizminde Kullanımı” konulu webinar düzenlendi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen webinara, Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği (TÜRKAP) Başkanı Köksal Köse ve TÜRKAP Genel Sekreteri Dr. Ilgaz Nacakoğlu,  konuşmacı olarak katıldı.

NEVÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Güneren Özdemir ve Kozaklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Muhammet Özalp moderatörlüğünde düzenlenen webinara; Rektör Yardımcısı ve UNİKOP Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Hilmi ÇOLAKOĞLU, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili ve Jeotermal Kaynaklar Daimi Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Ersan Kabalcı, Çalışma Grubu üyeleri, KOP Bölge İdaresi çalışanları, otel işletmeci ve yatırımcıları, kamu ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Webinarda konuşmacı olarak yer alan TÜRKAP Genel Sekreteri Dr. Ilgaz Nacakoğlu, termomineralli suların genel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi vererek jeotermal kaynakların hastalıkların tedavisinde kullanım alanlarına yönelik uygulamalarını değerlendirdi. Dr. Nacakoğlu, kaplıca tıbbının ve kaplıca turizminin dünyada hızla geliştiğini, ülkemizdeki jeotermal kaynakların sağlık ve termal turizm kapsamında değerlendirilebilmesi için ise mevcut kaynakların ulusal ve uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının temin edilmesi sayesinde ilerleme kaydedilebileceğini belirtti. Sunumunda özellikle, kamunun konuyla ilgili eğitim, öğretim, yasama ve denetim görevlerini tanımlamasının ve sürdürmesinin; sektörün, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının ise bu sürece katkı sağlamalarının önemine vurgu yapan ve kaplıca tedavisinin romatizmal hastalıklarının ilaç terkine olan etkilerinden bahseden Dr. Nacakoğlu, yerli ve yabancı dergilerde konu ile ilgili yayınlanmış bilimsel çalışmalar ve makalelerde, kaplıca kürü sonrasında romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların anlamlı miktarda azaldığının ya da tamamen bırakıldığının tespit edildiğini bildirdi. Dr. Nacakoğlu ayrıca kaplıca tedavisi sayesinde geçici bir süre veya kalıcı olarak ilaç tedavisinin bırakılmasının, gerek ilaçların yan etkilerinden kurtulmada gerekse ülke ekonomisi açısından da fayda sağlayacağına vurgu yaptı.

İstanbul Medikal Termal İşletmecisi ve TÜRKAP Başkanı Köksal Köse ise, termomineralli suların kaplıca turizminde kullanımına yönelik uygulamalar ile kaplıca işletmelerinin kurulma süreci ve bu konudaki devlet destekleri hakkında bilgi verdi. Köse, içmece ve kaplıca alanlarında sağlık turizmine yönelik olarak kurulan tesislerin uluslararası standartlarda geliştirilmesi gerektiğini, bu tesislerde alınan hizmetlerin ise sağlık hizmeti statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Termal tesislerde uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veren Köse, bu tesislerde verilen hizmetlerin hekimler, fizyoterapistler ve hidroterapistler gibi profesyonel kadrolar ve yetkin çalışanlar tarafından sağlanması gerektiğini söyledi. Köse, bu profesyonel kadroların ise üniversitelerde ve diğer akademik kuruluşlarda verilecek eğitimlerle mümkün olacağını belirtti.

Katılımcılarının sorularının cevaplandığı kapanış bölümünde de, Nevşehir’in Kozaklı İlçesi’nde bulunan termal tesislerin ihtiyaçları, hizmet kalitesinin yükseltilmesi için yapılması gereken iyileştirmeler, TÜRKAP ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi arasında işbirliği yapılabilecek konular ile termal turizm alanında gerçekleştirilebilecek ortak çalışmalar değerlendirildi.