Yükseköğretim Kurumu  (YÖK) tarafından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü bünyesinde, “Klinik Psikolojisi Anabilim Dalı” açılması uygun görüldü.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü bünyesinde yeni program açılması yönünde Yükseköğretim Kurulu  (YÖK)’e yapılan teklife istinaden ve YÖK tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü bünyesinde ‘Klinik Psikolojisi Anabilim Dalı’nın açılmasının kabul edildiğini söyledi.

Aktekin, “Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü bünyesinde yeni bir program açılması yönünde Yükseköğretim Kurulu  (YÖK)’e başvuruda bulunmuştuk. YÖK teklifimize istinaden 30/06/2021 tarihinde yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, bünyesinde hali hazırda Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji ve Psikometri Anabilim Dalları'nı barındıran üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü bünyesinde ‘Klinik Psikolojisi Anabilim Dalı’ açılmasını uygun gördü. Böylelikle hem uygulamaya hem de teoriye yönelik oldukça kapsamlı bir program olma yolundaki sürecini başarıyla sürdürmekte olan Psikoloji Bölümümüze yeni bir anabilim dalı daha kazandırmış olduk. 

Ben bu vesileyle yeni açılan Klinik Psikolojisi Anabilim Dalımızın üniversite, şehir ve bilim insanları adına hayırlı ve uğurlu olmasını dilerken, vermiş oldukları destek ve onaylarından ötürü de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve YÖK üyelerine şahsım, üniversitem ve akademik camia adına bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Klinik Psikolojisi Anabilim Dalı Hakkında

Klinik Psikoloji Anabilim Dalı, temelinde psikopatoloji konusu olmakla beraber psikoloji biliminin diğer alt alanlarını da kapsayan geniş bir disiplin yelpazesinden gelen bilgi ve becerilerin oluşturduğu bir uzmanlık alanı olarak yetişkin, ergen ve çocuk gibi tüm yaş gruplarından bireyleri ve bireylerin sahip oldukları sosyokültürel çeşitlilikleri incelemeyi içerir.

Ruh sağlığı alanı kapsamındaki sorunların ve şikâyetlerin anlaşılması, tedavisi ve önlenmesinin yanı sıra bireysel iyilik hali ve kişisel gelişimi desteklemeyi amaç edinen klinik psikoloji alt alanı bilim, teori ve klinik uygulamanın birleşimi olarak tanımlanabilir. Ana Bilim Dalı’nın çalışma alanları arasında süpervizyon çalışmaları ile birlikte araştırmaya dayalı uygulamalar (örneğin; psikolojik değerlendirme, klinik formülasyon, ve psikoterapi gibi) gerçekleştirilmesi bulunmaktadır. Uygulama çalışmalarına ilişkin amaçlarına ek olarak Klinik Psikolojisi Anabilim Dalı, psikoloji alanında ulusal ve uluslararası standartları gözeterek eğitim veren bir model benimseyerek öğrencileri hem bilgi üretebilen hem de söz konusu bilgiyi pratiğe dökebilen birer klinisyen olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Öğrencilerin mesleki ve etik değerlere sahip, araştıran, eleştirel düşüncesi gelişmiş, bilgi birikimi ile toplumun ruh sağlığı alanına katkı sağlayan nitelikli psikologlar olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bakımdan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek önem kazanan koruyucu, önleyici ve tedavi edici ruh sağlığı hizmetleri açısından Klinik Psikolojisi alt alanı fazlasıyla ilgi duyulan ve talep edilen bir uzmanlık alanı olarak önem arz etmektedir.