Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Bartın Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 16 üniversitenin kadın çalışmaları merkezi müdürlerinin de katılımıyla çevrim içi olarak düzenlenen "Kadın Merkezleri İşbirliği Çalıştayı"na katılarak açılış konuşması yaptı.

Bartın Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Akdeniz Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliğinde “Kadın Çalışmaları Merkezleri İşbirliği Çalıştayı” düzenlendi.

Çevrim içi olarak Bartın Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğin de gerçekleştirilen çalıştayın açılışına; Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özbay, 16 üniversitenin kadın çalışmaları merkezi müdürleri ve akademisyenler katıldı.

Bartın Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Yazıcı ve Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un konuşmalarıyla başlayan çalıştayın açılışında konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Kadın çalışmalarıyla ilgili akademik faaliyetlerin geçmişi dünyada ve ülkemizde, bu alanda birikim oluşmasına yetecek kadar olgunlaştı. Bu anlamda üniversitelerdeki kadın çalışmalarını ve merkezlerin çalışmalarını önemsiyorum. Ancak bu süreçte merkezlerin adı ve fonksiyonları dahil olmak üzere tekrar gözden geçirilmesi, olayın sosyolojik, psikolojik, felsefi, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla beraber disiplinler arası bir şekilde ele alınacak çalışmalarla daha zenginleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaten bunların birçoğu hali hazırda çalışmalarımızda ve gündemimizde yer alıyor” dedi.

Aktekin devamında “ Bugün mesela özellikle merkezlerin adı ‘Kadın Sorunları’. Ancak aslında sorun kadından kaynaklı değil, sorunun ekonomik, sosyal, tarihsel ve kültürel gibi birçok sebebi var. Ama kadın bu işin mağduru olduğu için ele alınıyor. Bu nedenlerle mağdurla ilgili tüm çalışmalarda çok boyutlu bilimsel çalışmalar yapılması gerekiyor. Ama bu akademik çalışmanın da politik, sosyolojik ve kültürel olarak dönüşüme katkısı olduğu oranda etkisi olabiliyor. Ayrıca ‘süreç içerisinde yaptığımız çalışmaların çıktısı nedir?’, ‘kimi hedefliyoruz?’, ‘zaten bilineni mi tekrarlıyoruz?’, ‘yoksa esas soruna yol açanlardaki zihinsel veya farklı değişikliklere yol açacak çabaları nasıl zenginleştirebilir ve arttırabiliriz?’ bunları da ele almamız gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla olayı tek boyutuyla değil, çok boyutuyla ele alma bağlamında bir farkındalık yaratması ve bu tür çalışmalara yol açması dileğiyle ben de çalıştayın başarıyla gerçekleşmesini diliyorum. Ayrıca hem organizasyonu yapan hem de ev sahipliği yapan Bartın Üniversitesine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM)’ın da aralarında yer aldığı 16 üniversitenin kadın çalışmaları merkez müdürlerinin katılımıyla düzenlenen çalıştayın oturumlarına geçildi.