Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ile Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öncülüğünde Nevşehir ve Bitlis merkezli kurum ve kuruluşların katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu” başladı.

Bitlis Eren Üniversitesi Rahva Yerleşkesi Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’in çevrim içi olarak katılım sağladığı sempozyumunun açılışına; Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. Nusret Bozkurt, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı Bitlis Şube Başkanı Cevat Kaya, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Adabağ, Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği Başkanı Serhat Sonugelen, İngiltere, Endonezya, İran ve Azerbaycan’dan bilim insanları, mühendisler, teknoloji uzmanları, sektör temsilcileri, araştırmacılar, girişimciler ve öğrenciler katıldı. 

Sempozyum açılışında konuşan ve Türkiye’nin 18 milyar m3 civarında olan dünya pomza rezervlerinin yaklaşık % 16’sına ve pomza madeni potansiyeli açısından da çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirten NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin,  Türkiye’de pomza madeninin büyük bir bölümünün Bitlis, Kayseri ve Nevşehir illerinde bulunduğuna değinirken, Nevşehir’in ise bu toplamda ülke rezervinin % 17’sine sahip olduğunu kaydetti.

Pomza ve perlit kaynaklarında Türkiye rezervlerinin büyük bölümüne sahip olan Nevşehir ve Bitlis’in birlikte organize ettiği sempozyumun da önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversitelerin bulunduğu şehrin bölgenin ve ülkenin kalkınmasına öncülük eden birer kurum olduğunun altını çizdi. Rektör Aktekin, şehrin istihdamına öncülük eden ve önemli geçim kaynakları arasında yer alan pomza sektöründe önde gelen iki şehir arasında köprü oluşturacak ortak çalışmaların gerçekleştirilmesi noktasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak, Pomza Uygulama Ve Araştırma Merkezi kurarak pomza üzerine önemli AR-GE çalışmaları yürüttüklerini, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ve Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği ile de iş birlikleri gerçekleştirerek bilimsel etkinlikler, eğitim programları gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bitlis Eren Üniversitesi ve Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası ile de her türlü yürütülebilecek iş birliklere açık olduklarını da sözlerine ekleyen Rektör Aktekin, son olarak böyle bir organizasyona Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Bitlis Eren Üniversitesi’nin öncülük ediyor olmasının da kendileri için ayrıca gurur verici olduğunu söyledi.

Açılışın ardından oturumlarına geçilen ‘Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu (PuPeS’21),  pomza ve perlit madenleri konulu oturumlar ve sunulacak bildirilerin ardından 6 Kasım 2021 tarihinde sona erecek.