Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımlarıyla bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ‘2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’ne katıldı.

Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık oluşturmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlen “2021 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, bu yıl da Kovid-19 salgını dolayısıyla video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi. 

Üniversite rektörlerinin de video konferans yöntemiyle katıldığı ödül töreni,  YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın açılış konuşmasıyla başladı.

YÖK Başkanı Saraç, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak ilan edilen bu olağan üstü durum nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yılda ‘Engelsiz Üniversite Ödül Töreni’nde dijital ortamda sizlerle birlikteyiz. Bundan sonraki yıllarda inşallah yüz yüze olmayı temenni ediyorum.

Küresel salgın süreci etkilemeye ve değiştirmeye de devam ediyor. Yükseköğretim alanında da eğitim teknolojileri, uzaktan eğitim, dijital dönüşüm, dijital veriler ve dijital bildiriler gibi yeni eğitim yöntemlerini de beraberinde getirdi. Bu zorlu süreçte hareketliliğimizi kaybetmeden doğru zamanda hızlı kararlar alarak,  akademik ve öğrenci merkezli bir yaklaşımla yeni YÖK konseptinde ulusal ve uluslararası boyutlarda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kaliteyi merkeze alan yeni YÖK olarak çalışmalarımıza devam ederken üniversitelerimiz ilk defa bu dönemde çeşitlenmeye başladı. Bugün araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşan üniversiteler, meslek uygulama üniversiteleri ve tematik üniversite gibi niteliği itibariyle farklı misyonlar üstlenmiş üniversitelere sahip olduk. Bu çeşitlenme ile üniversitelerimizin daha dinamik bir yapıya kavuşmasını da sağladık” diye konuştu.

YÖK’ün yükseköğretimde engelli öğrenciler ve bireyler için yürüttüğü çalışmalara da değinen YÖK Başkanı Saraç, yükseköğretime geçişte engelsiz erişim ve engelsiz eğitime büyük önem verdiklerine vurgu yaptı. Farklı düzeydeki engelli öğrencilerin eğitim – öğretim gördüğü üniversitelerin engelli sayısını bilmek ve buna göre gerekli önlemleri alarak, bu öğrencilere ulaşmanın üniversitelerin en önemli görevleri olduğunu belirten Saraç,  üniversitelerin engelli öğrencilerin eğitim ve öğretimle birlikte daha fazla sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımlarına büyük önem vermeleri gerektiğini söyledi. 

Küresel salgınla birlikte engelli öğrenciler için uzaktan eğitime yönelik alınan tedbir ve yapılan çalışmalarında memnuniyet verici olduğunu söyleyen Saraç, “Engelli öğrencilerimizin eğitim – öğretim faaliyetleriyle birlikte sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımlarını sağlamakla birlikte üniversitelerimizin de gerekli uyarlamalarıyla alt yapılarını ve donanımlarını tamamlamalarını teşvik etmek üzere 2018 yılından bugüne yükseköğretim kurumlarımızda “Mekanda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı”  vermekteyiz” dedi.

Ödül töreninin açılışında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise,  “Sizlerin de bildiği üzere Bakanlığımız erişebilirlilik çalışmalarına destek veren, engelli vatandaşlarımızın hayallerinin önündeki engeli kaldıran YÖK Başkanımıza ve siz kıymetli rektörlerimize büyük bir hassasiyetle yürüttüğünüz erişebilirlilik çalışmalarınızdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.

Üniversitelerimiz bilimde ve fende, sanatta ve sporda, ahlak ve fazilette toplumumuzu aydınlatan en büyük sermayemiz olan nitelikli insan gücünü yetiştiren, destekleyen ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine yürüyüşünde başak rol üstlenen özde eğitim kurumlarımızdır. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde 81 ilimizde yaklaşık 5 milyon öğrencimiz var ve 81 ilimizde de faaliyet gösteren 227 üniversitemiz eğitim kalitesiyle şehirlerimizin çevresi değişmeye ve ülkemize değer katmaya devam etmekte.

Üniversitelerimiz farklı engelli gruplarından oluşan yaklaşık 50 bin öğrencimize ev sahipliği yaparak toplumsal adaleti güçlendiriyor, eğitim fırsatlarından eşit ve adil bir şekilde yararlanmalarını sağlıyor. Yükseköğretim Kurulumuzun 2018 yılında başlattığı ve 41 üniversiteye verdiği ve bu sene de bu sayının 116’ya yükselmesini de takdirle karşıladığımı ifade etmek isterim. 2023 hedefleri doğrultusunda inşallah bu nişanı almayan üniversitemizin kalmayacağına da yürekten inanıyorum.

Engelli bireylerin hayallerinin önündeki engeli kaldırmak onlara engelsiz ufuklar sunmak öncelikli hedefimizdir. Burada kendimize yeni hedefler belirleyerek Türkiye’yi örnek ülke haline getirebilmek için hayallerimizin önündeki engelleri kaldıracağız. Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerimizde bu hedefleri gerçekleştirecek teknik donamına, bilgi ve tecrübeye, sağlam bir iradeye tümüyle sahiptir. Ödül töreniyle de bu hakikati bir kez daha teşhis etmiş olmaktan ayrıca çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim.

Bizlerde Bakanlık olarak üniversitelerimizde dâhil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımızı teknik ve mali yönden desteklemeyi sürdüreceğiz. Zira engellilerin hayatını kolaylaştırmak için başlattığımız her hizmet, her proje onlar için başarı, sevinç ve mutluluk kaynağı haline geliyor. Bu duyguyu onlarla birlikte yaşamaktan ve paylaşmak daha güzel bir şey olamaz. Çünkü yaşamak birlikte güzeldir” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından program, 2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödüllerini kazanan yükseköğretim kurumlarının açıklanmasıyla sona erdi.