Nevşehir'in İnternet Haber Gazetesi www.fibhaber.com olarak kendilerini ziyaret ettiğimiz Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi(NEHÜ) Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Haber merkezimize konuk oldu. Rektör Kılıç, Nevşehir ve NEHÜ’yü anlattı.

Rektör Kılıç, Nevşehir ve Üniversiteyi Anlattı ...

Hedefe Doğru emin adımlarla ilerlerken bu yıl için düşündüğü 15 Bin öğrenci hedefini tutturan Rektör Kılıç, şimdi gözünü önümüzdeki iki yıl için en az 20-25 Bin öğrenciye dikti..


Nevşehir Öğrenci Bütçesine Hitap Eden Bir Şehir 

 

Anadolu’nun orta yerinde, yolların kavşak noktasında, 10 bin yıllık kadim bir tarih ve kültür kenti olan Nevşehir'in, Üniversitemizin kurulmasından sonra hızla büyümeye başladığını söyleyen NEHÜ Rektörü Kılıç, nüfusun artışına katkı sağlayarak bugün merkezde yaklaşık 100 bine ulaştığını belirtti. Üniversitenin kurulmasıyla birlikte şehrin çehresinin değişmeye başladığını ve büyüme ivmesinin arttığını kaydeden Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik kafeler, restoranlar ve eğlence merkezlerinin sayısı artmaya başladı. Başka bir deyişle Düşle gerçeğin iç içe geçtiği Kapadokya’nın kalbinin attığı yer olan Nevşehir'de üniversiteli gençlere hitap eden yerler ve imkanlar her geçen yıl artıyor. Şehir bu manada bir üniversite kenti olma yolunda hızla ve emin adımlarla ilerliyor. Ayrıca Nevşehir, büyük şehirlerle kıyaslandığında öğrenci bütçesine hitap eden bir kenttir; öğrenci sınırlı bir bütçeyle Nevşehir'de hayatını sürdürebilir” dedi.

Rektör Kılıç, Kapadokya bölgesinin merkezi olması ile ön plana çıkan Nevşehir, doğal güzellikleri ve yer altı şehirleri sayesinde her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Unesco tarafından Dünya kültür mirası içerisinde yer alan ve dünyanın 8. harikası olarak gösterilen Kapadokya'yı içerisinde barındıran Nevşehir'de Üniversite öğrencisi olmanın ayrıcalığı ve keyfi kelimelerle anlatılamaz .... 

 

- Kampüste Yatay Genişlemeyi Tercih Ediyoruz -

 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi biri ana yerleşke olmak üzere toplam 6 farklı yerleşkede bilimsel faaliyetlerini 7 fakülte, 7 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 8 araştırma ve uygulama merkezi ile sürdürmektedir. Rektörlük Binası, Kapalı Spor Salonu ve tesisleri, Merkezi Derslik, Merkezi Laboratuar, Kongre Merkezi ve Eğitim Fakültesinin ek blokları ile 120 bin metre karenin üzerinde kapalı alanıyla fiziki yapılanmasını hızla tamamlamaktadır.Kısaca akademik personel, öğrenci sayısı ve akademik birimler açısından Türkiye’nin en hızlı büyüyen üniversitelerinden birisiyiz” dedi.

Şehrin genel tanıtımının ardından kampüse ilişkin de bilgiler veren Rektör Kılıç, kampüsün 5 milyon metrekare büyüklüğe sahip olduğunu ve binaları dar alana sıkıştırmadan, yatay olarak büyümeyi tercih ettiklerini belirtti. Son 6 yıl içinde önemli gelişmeler yaşandığından söz eden ve bunlara örnekler veren Prof. Dr. Filiz Kılıç, “6 yıl önce öğrenci sayımız yaklaşık 2 bindi, bugün 15 binin üzerine çıktı.(15.252 Öğrencisi bulunuyor) Yüzde 90’a yaklaşan bir büyüme oranı söz konusu. Toplam akademik personel sayımız 550'nin üzerine ulaşmış durumda.

 

- Yeni Yurtlar İçin Gerekli Çalışmalar Yapılıyor -

 

Rektör Kılıç,Nevşehir il merkezinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) ait 150 kişilik bir erkek öğrenci yurdu ile üniversite karşısında yer alan 920 kişilik bir kız ve 180 kişilik erkek öğrenci yurdu hizmet vermektedir. Avanos ilçesinde de yine KYK’ya ait 246 kişilik kız ve 302 kişilik bir erkek öğrenci yurdu ile Ürgüp ilçesinde 167 kişilik kız yurdu bulunmaktadır.Ayrıca Nevşehir Merkezde şu anda yapımı devam etmekte olan 750 kişi kapasiteli kız yurdu ve 520 kişi kapasiteli erkek öğrenci yurdu vardır.Nevşehir merkezde ve üniversitenin meslek yüksekokullarının bulunduğu Ürgüp, Hacıbektaş, Gülşehir ile Avanos ilçelerinde çok sayıda özel kız ve erkek öğrenci yurtları ile apartlar mevcuttur. İl merkezindeki özel yurtların üniversiteye servis araçları mevcuttur. Üniversitenin, Ürgüp ilçesinde yer alan Uygulama Oteli, sevgili öğrencilerin ve velilerin hizmetine hazır durumdadır.

 

- NEHÜ’nün Başarıları Tescillenmiş Durumdadır -

 

Nevşehir'in gururu Üniversitemiz NEHÜ’nün kazandığı başarılardan da söz eden Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, şöyle konuştu: “Üniversitemiz genç bir üniversite ve bu gençliğinin verdiği dinamizmle, adından her geçen gün daha çok söz ettiren bir üniversitedir. NEHÜ gerek emsalleri arasında, gerekse kendisinden daha kıdemli üniversitelerle karşılaştırıldığında oldukça başarılı bir üniversitedir. 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak uluslararası bir üniversite olma hedefiyle yola çıktık. Bu hedef doğrultusunda ortaya koyduğumuz çalışmalarla uluslararası alanda “Mükemmellik Belgesi” olarak bilinen ve Avrupa Komisyonu tarafından gerekli şartları taşıyan üniversitelere verilen “Diploma Eki” ve “AKTS” etiketi sahibi bir üniversite olduk. Genç bir üniversite olmamıza rağmen elde ettiğimiz bu başarı bizim için bir gurur vesilesidir. Azimle ortaya koyduğumuz bu çalışmalar neticesinde artık yurt dışında ortak arayan değil; ortak olunmak istenen bir üniversiteyiz.

Her yıl sayıları katlanarak artan Erasmus anlaşmaları ile anlaşmalı olduğumuz üniversite sayısı 60’a yükselmiş durumdadır. Yine Mevlana Değişim Programı ile Kore, Çin, Brezilya, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Tacikistan gibi ülkelerde bulunan üniversiteler ile anlaşmalarımız mevcuttur. Yurt dışındaki üniversiteler ile gerçekleştirdiğimiz ikili iş birliği anlaşmaları ile üç kıtada faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Öğretim üyesi ve öğrenci değişiminin yanında birlikte gerçekleştirdiğimiz bilimsel proje ve programlar sayesinde uluslararası çapta bir konumda yerimizi almış bulunuyoruz. “Yerelden kopmadan evrensele ulaşma” gayretimizin bir göstergesi olan bu ve buna benzer çalışmalar küresel çapta bir üniversite konumuna yükselmemizin yanında Kapadokya Bölgesinin sadece tarihi ve turizmiyle değil aynı zamanda üniversitesiyle de anılmasına vesile olmuştur.

Üniversitemiz ayrıca Erasmus öğrencilerine yönelik hazırlanan Yoğun Türkçe Dil Kursu veren bir üniversitedir. Bu kapsamda Türkçe öğrenmek için yurt dışından üniversitemize gelen öğrencileri ağırlamakta; dil öğretiminde uluslararası bilinirliği olan bir merkez olma yolunda azimle ilerlemekteyiz.Ve Bu başarılar bizi gururlandırıyor.”

 

- Yüksek Lisans ve Doktora Programlarının Sayısı 50’nin Üzerinde -

 

NEHÜ’de aktif fakülte sayısının 3 yıl içinde 4’ten 7’ye yükseldiğini anımsatan Rektör Kılıç, bu süre içinde 30’u aşkın yeni bölüm ve programa öğrenci almaya başladıklarını ve böylece kurulu fakültelerin de genişlemiş olduğunu söyledi. Yüksek lisans ve doktora programlarının sayısının ise 6’dan 53’e çıktığını kaydeden NEHÜ Rektörü, “Uluslararası öğrencilerimizin doğrudan eğitim-öğretim görebilecekleri, İngilizce eğitim veren bazı programlar açma hazırlığındayız” diye konuştu.

 

Amacımız Dünyanın kültürel ve doğal miraslarından biri olan Kapadokya Bölgesinde eğitim, araştırma ve entelektüel liderliğiyle turizm, ekonomi, sanat ve teknoloji alanlarında topluma hizmet sunarak yerelden kopmadan evrensel değerlere katkıda bulunan öncü bir üniversite olmaktır diyen Rektör Kılıç, röportajımızın son kısmında, önümüzdeki iki yıl içerisinde öğrenci sayısının 20 binin üzerine çıkmasını beklediklerini ifade ederek, tüm üniversite adayı öğrencilere tercih döneminde Kapadokya'nın Merkezindeki Nevşehir NEHÜ Üniversitesini mutlaka değerlendirmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Rektör Kılıç, Son olarak bu fırsatı bize sağlayan FİB Haber.Com a da teşekkürlerimi sunuyor başarılı çalışmaları için kutluyorum dedi.

Coğrafi güzellikleri, tarihî ve kültürüyle ziyaretçilerini büyülü bir atmosfer içine alan Kapadokya, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte,kısa zamanda elde ettiği başarılarıyla sadece doğa oluşumları ve tarihiyle değil aynı zamanda üniversitesi ve öğrencileriyle de anılmayı sağlayarak Tüm Nevşehirlilerin gururu olmayı başardı. Bu Başarının Mimarı şüphesiz Değerli Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç ve ekibiyle mümkün olmuştur. Bizde FİB Haber.Com olarak önünden geçerken her geçen gün hızla büyüyen yerleşkesi ve başarılarıyla Bir Üniversite Kenti olma yolundaki bu büyük gayretleri için kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz...

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ SAYILARI

BİRİM ÖĞRENCİ SAYISI
İlahiyat Fakültesi

174

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

2163

Fen Edebiyat Fakültesi

1724

Turizm Fakültesi

700

Güzel Sanatlar Fakültesi

288

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

351

Eğitim Fakültesi

531

Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu

407

LİSANS ÖĞRENCİ SAYISI

6338

İncekara Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

690

Meslek Yüksekokulu

1817

Hacı Bektaş Veli Meslek Yüksekokulu

984

Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu

828

Gülşehir Meslek Yüksekokulu

1078

Avanos Meslek Yüksekokulu

643

ÖNLİSANS ÖĞRENCİ SAYISI

6040

Fen Bilimleri Enstitüsü

361

Sosyal Bilimler Enstitüsü

926

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ SAYISI

1287

TÖMER

77

PEDAGOJİK FORMASYON

1510

TOPLAM

15252