Sıfır Atık, Sıfır İsrafın Anahtarıdır 
Sıfır Atık Nedir?
-İsrafın önlenmesini,
-Kaynakların daha verimli kullanılmasını,
-Atık oluşumunun engellenmesini veya azaltılmasını,
-Atığın oluşması durumunda ise kaynağında toplanmasını ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan uygulamalardır. (https://sifiratik.gov.tr/)

Dünya üzerindeki nüfus ve buna bağlı olarak ihtiyaçlar giderek artmıştır. Bu artış doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmuş, iklimleri değiştirmiştir. Buzullar erimeye başlamış, sağanak yağışlar ve sel felaketleri artmış, mevsimler birbirine karışmış, kuraklık ve çölleşme başlamış, su havzaları kurumuş, biyoçeşitlilik bozulmuştur. Bu küresel dengesizlikler; doğal ve atık kaynakların önemini daha da artırmıştır. 
Atıkların geri dönüşümü hem maddi hem de enerji olarak ciddi kazançlar sağlamaktadır. Bu yönüyle atıkların değerlendirilmesi, büyük öneme sahiptir. Çünkü atıkların % 75’ini geri dönüştürmek mümkün olmaktadır. 
-Sıfır Atık Projesi, 2017 yılında başlatılmıştır, 
-Geri kazanım oranı % 13 seviyesine ulaşmıştır, 
-Hedef, 2030 yılında bu oranı % 60'a çıkarmaktır. 

Atık yönetiminin hedefi ise; atığı önleyen ve oluşan atığı da kaynak olarak kullanan bir geri dönüşüm için toplumsal döngü oluşturmaktır. Tüm sektörel alanlarda; atık yönetimi döngü eğitimi verilmelidir. Bu döngü; üretici sorumluluğu, geri alma zorunluluğu ve depozitolu geri ödeme uygulaması olarak oluşturulmalıdır. 

Döngünün ülke ekonomisi için önemi her türden iletişim aracı ile; güncellenerek kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yerinde ayrıştırma yapan tüketiciler; geri dönüşümün ekonomik kazancından teşvik edici uygulamalarla faydalandırılmalıdır. Teşvik uygulaması, toplumsal döngünün kısa zamanda işlevselleşmesine katkı sağlayacaktır.

Ülkemiz özellikle enerji kaynakları tedarikinde maalesef dışa bağımlıdır. Bu durum; Ülkemizde sıfır atık çalışmalarına ağırlık verilmesini zorunlu kılmıştır. Hem kurumsal hem de bireysel olarak geri dönüşüme katkı sağlamak milli bir görev halini almıştır. Bu amaçla kurum / kuruluşların koridorlarına geri dönüşüm kutuları yerleştirilmiştir.
Bireysel olarak ta; evlerde oluşan kâğıt / cam / metal / plastik vb. atıklar geri dönüşüm poşetlerinde biriktirilerek kapı önlerine konulduğunda, ilgili firma bunları toplayarak ekonomiye katkı sağlamaktadır.
Her türlü kaynak, ürün gerektiği ölçüde kullanılarak israf edilmemesi için / sağlıklı bir çevre için / çocuklarımızın ve Ülkemizin müreffeh geleceği için; “Sıfır Atık Projesine” katkı sağlamak bir keyfiyet değil bir mecburiyettir.
Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir - 2020; çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.