Farkındalık; kişinin kendisinde, ailesinde, yakın çevresinde görmediği, fark etmediği;içeriğini, avantajlarını ve dezavantajlarınıtam olarak bilmediğiherhangi bir farklılık karşısında,zihinsel ve davranışsal olarak farkında olabilme/ empati kurabilme duyarlılığı ve durumudur.

Külli İrade, her canlıyı farklı özeliklerde ve donanımlarda yaratmıştır. Bunlardan biri de beynin sağ yada sol tarafının aktif dominantlığıdır. Bu baskınlığa bağlı olarak insanların çoğunluğubeynin sol tarafının baskınlığında vücudununsağ taraftaki uzuvlarını daha fonksiyonel kullanmaktadır. Yaklaşık %10 insandabeynin sağ tarafının baskınlığında sol tarafındaki uzuvlarını daha fonksiyonel kullanmaktadır. Burada en belirgin özellik, sol elin kullanılmasıdır. Bazı mesleklerde sol elin / sol ayağın kullanılması daha avantajlı olabilmektedir. Örneğin masa tenisi/futbol gibi sporlarda,sol el / sol ayak kullanımı bu yönlü değerlendirilmektedir.

Ancak ekonomik gerekçelerle, günlük hayatta / iş yaşantısında kullanılan, araç ve gereçler / cihaz ve makineler, sağ el kullanımına uygun olarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. Çünkü insanlığın %90’ı sağ elini öncelikli aktif kullanmaktadır. İktisadi yaklaşım olarak 1/9 oranına bağlı olarak, yaklaşık 9 kat talep ön plana çıkmaktadır.

Oysaki sağ elini aktif kullanan bireylerin pek çoğu sol elini nasıl ki istediği rahatlıkta kullanamıyorsa, aynı mantıkla sol elini aktif kullanan bireylerin pek çoğu da sağ elini istediği rahatlıkla kullanamamaktadır. Sağ el için ergonomikliği olan bir gerecin veya cihazın kullanımında, sol elini aktif kullanan birey için hem günlük hayatında hem de iş yaşantısında riskfaktörü artmaktadır. Ayrıca dini ve kültürel olarak dasağ ya da sol elin aktif olmaalanları önem arz etmektedir.

Sol elini kullanan bireye;

-aile, sağ elini de kullanabilmesi için çaba sarf edebilir,

-okul öncesiyle birlikte sağ elini de aktif kullanabilmesi için eğitim verilebilir,

-alet ve cihazlar her iki el kullanımına uygun ergonomiklikte tasarlanarak üretilebilir.

Küçük yaşta eğitim ve ergonomik tasarımlı imalat için, bireysel ve toplumsal farkındalık düzeyi artırılmalıdır. İşte 13 Ağustos “Sol el kullanım günü” bunu amaçlamaktadır.

Ekipmanların çoğu, kendilerine uygun ergonomiklikte tasarlanmasa da sol elini kullananlar tüm bunların üstesinden rahatlıkla gelebilmektedir. Ama sol elini aktif kullanan bireyler de ergonomik tasarımlıve uygun maliyetli ürünlere rahatlıkla erişebilmelidir. (Lütfen inceleyiniz; makas, cezve, olta, spiral, matkap, şalter, klavyevb. tasarımı / uçak, helikopter, dron vb. kumanda ve kontrol ekipmanlarının tasarımı).

Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir -2021-2 çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.