Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde eğitim veren 189 üniversite rektörü “Filistin İçin Adalet ve İnsan Hakları” ortak çağrısında bulundu.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın geçen hafta akademik camiaya ‘ Filistin’e destek’ çağrısı üzerine 189 üniversite rektörü, Ankara OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından çevrim içi düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’in de çevrim içi olarak katıldığı toplantıda, Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça, İspanyolca, İbranice, Urduca, Bengalce olmak üzere 9 dilde hazırlanan ortak bildiri yayınlandı. Bildiride İsrail'in, Gazze şeridinde yerleşik sivil ve savunmasız Filistinlilere yönelik uygulamalarına, yaşam hakkını ortadan kaldıran şiddet, baskı ve saldırılarına bir yenisini daha eklediği, bebek, çocuk, kadın ve yaşlılar dahil çok sayıda masum sivili öldürdüğü, yaraladığı ve evsiz bıraktığı vurgulandı.

Aralıksız devam eden kanlı saldırılar sebebiyle üniversite rektörleri uluslararası topluma da seslenerek “Birleşmiş Milletlerin uluslararası insan hakları hukuku ilkeleri çerçevesinde saldırılar, yıkım ve tahliyeler durdurulmalı, onurlu yaşama haklarını garanti altına alan egemen bir devlet kurmaları için Filistin toplumuna gerekli destek gecikmeksizin verilmelidir” dedi.

Uluslararası yargı organlarının, 1967'den bu yana, İsrail askeri güçlerinin işgali altındaki Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip olduklarına dair kararları bulunduğuna da değinilen bildiride "Bu kararlar, İsrail'in Filistin topraklarında işlemekte olduğu suçlardan dolayı hesap vermesinin ve söz konusu suçların sorumlularının tespit edilmesinin önünü açmaktadır. Bu doğrultuda, uluslararası insan hakları yargı kurumlarını, İsrail'in hukuk ve insanlık dışı baskı ve saldırılarına karşı net bir tavır takınarak görevlerini yerine getirmeye ve saldırıları durdurmaya davet ediyoruz. Sorumluların yargılanmasını ve Filistin halkının zararlarının tazmin edilmesini de talep ediyoruz. Bu bildiride imzası olan bizler, Filistinlilerin en doğal insan hakkı olan onurlu yaşama ve mülkiyet haklarının korunması hususunda verdiği mücadeleye saygıyla destek verdiğimizi ve daima yanlarında olacağımızı beyan ediyoruz. Ayrıca, akan kanın durması ve Filistinlilere yapılan saldırıların sonlandırılması için arabuluculuk dahil her türlü insani görevi üstlenmeye hazır olduğumuzu uluslararası kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız" denildi.