Kapadokya Üniversitesi tarafından "İnsanlık ve Gezegen İçin Ortak Ufuk Tasavvuru" adı altında, insanlığın ve dünyamızın geleceğine ilişkin uluslararası ve disiplinlerarası bir proje hayata geçiriliyor.

28 Ekim Perşembe günü saat 19:30’da üniversitemiz Youtube kanalından canlı olarak yayımlanacak “Arap Tarihinin Sömürgeci Etkilerden Arındırılması” başlıklı projenin ilk programına, dünyaca ünlü düşünür, Rice Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Ussama Makdisi konuk oluyor.

Moderatörlüğünü Kuzey Carolina Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Cemil Aydın'ın yapacağı programda, Prof. Makdisi ile “İnsanlık ve gezegenimizin geleceği için öngörüler ve daha iyi bir gelecek için ne yapılmalıdır?” konusu masaya yatırılacak.

Üniversitemiz tarafından projeyle ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Tarih boyunca insanlığın ve dünyamızın geçirdiği en ağır kriz dönemlerinden birini yaşıyoruz. Sosyal, ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel buhranlar; pandemi ve iklim krizleri ile birleşmiş durumda. Hem küresel hem de tekil olarak ülkelerin içinde toplumlar kutuplaşmaya, ayrışmaya, en hayati konularda dahi çatışmaya başlıyorlar. Dünyanın dört bir yanında düşünürler, bilim insanları, fikir önderleri hem insanlığın karşı karşıya olduğu krizleri hem de iklim krizi başta olmak üzere gezegenimizi ilgilendiren hayati sorunları çözmek için çabalıyorlar. Tüm kimlik ve kaygıların ötesinde bu çabaların karşılıklı bir iletişim içine girmesi küresel anlamda bir sinerji yaratabilecek, gücünü insan hakları ve haysiyetinden alan bir ‘ortak tasavvur'un oluşabilmesi için zemin hazırlayacaktır.”

Seminer sonuçları derleme kitapta toplanacak


Üniversitemizin bu amaçla başlattığı proje kapsamında her alandan küresel düşünce sistematiğine önemli katkıları olan düşünürler, YouTube kanalımızda yapacakları konuşmalar ile 21’inci yüzyılın kalan kısmında insanlığı bekleyen tehditler, sorunlar ve buhrandan çıkış yolları ile ilgili görüşlerini dile getirecekler. Bu seminerlerden çıkacak sonuçlar, daha sonra bir derleme kitap olarak da toplanacak ve üniversitemiz tarafından yayımlanacak. 

Prof. Ussama Makdisi kimdir?


Modern Arap tarihi, ABD-Arap devletleri ilişkileri, Osmanlı tarihi, misyonerler tarihi ve mezhepçilik konularında çalışmalar yapan, Rice Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Makdisi, birçok dile çevirisi yapılmış "Age of Coexistence", "Faith Misplaced", "Artillery of Heaven: American Missionaries and The Failed Conversion of The Middle East" ve "Culture of Sectarianism: Community, History and Violence in Nineteenth-Century Ottoman Lebanon" adlı kitapların yazarı. 


Prof. Cemil Aydın kimdir?


Prof. Cemil Aydın, Kuzey Carolina Üniversitesi Tarih bölümünde öğretim üyeliği görevini yürütmektedir. Lisans eğitimini 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesinde, yüksek lisansını 1995 yılında İstanbul Üniversitesinde ve doktorasını 2002 yılında Harvard Üniversitesinde tamamlayan Aydın, özellikle Osmanlı ve Japon İmparatorluklarının uluslararası ve düşünce tarihi ağırlıklı olmak üzere Modern Orta Doğu Tarihi ve Modern Asya tarihi konularında çalışmalar yapmaktadır.