Teknolojinin tamamıyla hâkim olduğu bir çağda doğmuş olan, teknolojiyle iç içe yaşayan “z” kuşağı bireyleri; dijital ortamla birlikte gelişmekte / değişmekte / büyümektedir.  

Bu jenerasyon; simülasyon devrelerinin farklı varyasyonlarında kendilerini test etmekte; dijital oyunlarla araç kullanmayı, trafik kurallarını bilmektedir. Yaşının gereği “üstün sanal sorumluluk duygusu (!) ve yüksek özgüvenle (!)” dijital ortamın aynısı olarak gördüğü gerçek ortamda da aynı rahatlıkla araç kullanabileceklerini zannederek, aile bireylerinden habersiz, araçları kullanmak istemektedir.  

Sanal ortamda; hata / kaza yapıldığında, bir tuşla her şey reset edilip, hiçbir olumsuzluk olmamış gibi yeni bir etaba başlanabilmektedir. Ancak gerçek hayatta yapılan hatalar kimi zaman hayati tehlikeler doğurabilmektedir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2 Mart 2016 tarihli toplantısında, trafik güvenliği konusunu görüşmüş; 2020 yılına kadar trafik güvenliğinin sağlanması ve kaza kaynaklı ölüm vakalarının azaltılması amacıyla kararlar almıştır. Üye ülkelerden de bu kararların hayata geçirilmesini istemiştir.

Genç bir nüfusa sahip Ülkemizde, 18 yaş altındaki gençlerin, trafik güvenliği konusundaki davranışlarının olumlu yönde geliştirilmesi için; gençler trafik konusunda eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Gençlerin otomobil kullanma merakı ve isteğinin karşılanması için uygun mekanlar oluşturulmalıdır. Aksi halde dijital ortamın verdiği sanal cesaret ve doğaçlama yöntemlerle otomobil kullanma gayreti içine giren gençler; ebeveynlerine ait otomobilleri onlara haber vermeden almakta ve hatta şehir trafiğine çıkabilmektedir. Hem aileden izinsiz araç alma, hem de trafik kontrol noktalarına yakalanma riskinin ortaya çıkardığı stres, hata yapma oranlarını yükseltmektedir.

Bu gerekçelerle; kontrollü ve güvenli ortamlarda, ebeveynlerinin bilgisi dahilinde uygulamalı otomobil kullanma becerilerinin geliştirilmesine imkân sağlayan, modern bir trafik eğitim pisti İlimiz Nevşehir’e kazandırılabilir.

Kaynak: Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi) 

               “Nevşehir’de Trafik Güvenliği” Araştırma Projesi