Yüksek Mahkeme, “İki dönem başkanlık yapanlar, 2 dönem ara vermedikçe yeniden bu göreve seçilemez” düzenlemesi anayasaya aykırı dedi. Bu kararla Hisarcıklıoğlu ve aynı durumdaki mevcut oda ve borsa başkanlarına seçimlere katılma yolu açıldı.

 

Anayasa Mahkemesi toplantısı saat 9.30’da başladı. Ankara 13. İdare Mahkemesi ve Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından yapılan iptal başvuruları mahkeme gündeminin 1 ve 2. sırasında yeraldı. Davalar birleştirildiği için birlikte görüşülüp karara bağlandı. Heyette önce raportörün iptal yönünde görüş bildirdiği raporu okunup değerlendirilecek. Daha sonra iptal istemleri görüşüldü. AYM Heyeti düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu ve iptaline karar verdi.

 

Gözler bu karara çevrilmişti

 

İPTAL NASIL ETKİLEYECEK

 

TOBB’a bağlı oda ve borsalarda seçim takvimi 1 Şubat’ta başlayacak ve 31 Mart’ta bitecek. TOBB Kanunu’nun engel hükümleri iptal edilmeseydi, TOBB?Başkanı Hisarcıklıoğlu olmak üzere mevcut oda ve borsa başkanlarının çoğu yeniden aday olamayacaktı. AYM’nin “İki dönem başkanlık yapanlar, 2 dönem ara vermedikçe yeniden bu göreve seçilemez” hükmünü içeren maddesini anayasaya aykırı diye iptal ettiği için Hisarcıklıoğlu dahil birçok oda başkanının önü açıldı. Seçilme engelleri yargı kararıyla ortadan kalktı.

 

AYM’nin ret kararı verseydi, TOBB Yasası’ndaki düzenleme anayasa vizesi almış olacaktı