Sabah saatlerinde 1 milyon 200 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük işadamı örgütü olan TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni meslek gruplandırmalarına ilişkin birliğe yapılan itirazların sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için oda ve borsa seçimlerinin makul bir süre ertelenmesi istenmişti.

 

30 Kasım'da tamamlanması gereken oda ve borsa başkanları seçim süreci, yeni meslek sınıflandırması sistemi nedeniyle ikinci kez ertelendi.Şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin Avrupa Topluluğu İstitistik sınıflandırmasına göre yapılmasını esas alan NACE sistemine onlarca ilin oda ve borsalarından itiraz sesleri yükseldi. TOBB yönetimi, itirazları 'sağlıklı bir şekilde' değerlendirmek için Şubat ve Mart aylarında yapılacak seçim takviminin 'makul bir süre' daha ertelenmesini istedi. Yönetimin, Mayıs'ta yapılacak birlik başkanlığı seçimini etkilemeyecek şekilde 1 aylık bir erteleme talebinde bulunduğu öğrenildi. Anayasa Mahkemesi'nin 3 dönem başkanlık yapanların oda ve borsa başkanlığı seçimlerinde aday olamazlar hükmünü iptalinin ardından gözler mevcut başkanların aday olup olmayacaklarına kilitlenmişken, gelen erteleme başvurusu şaşırttı.

 

TOBB, NACE (Avrupa Topluluğu Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırılması) üzerine uzun süredir çalışıyor. NACE şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırıldığı bir sistem. Buradaki kodlamalara göre oda ve borsalara üye olan şirketler komitelere ayrılıyor. Meclise girmek için öncelikle kendi meslek grubunun komitesinden seçilmeleri gerekiyor. Meclise girebilenler oda ve borsa başkanı ile yönetimi belirliyor

 

İstanbul Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası gibi büyük odaların da aralarında olduğu birçok odada NACE sınıflandırmasına çok sayıda itiraz geldiği öğrenilirken, özellikle mevcut yönetimlere muhalif olanlar, 'Nace sistemiyle önümüz kesilmeye çalışılıyor, adaylığımız engelleniyor' açıklamaları yapmışlardı. 30 Kasım'da bitmesi gereken oda ve borsalardaki seçim süreci yeni sistem nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla 4 ay süreyle yani Mart sonuna ertelenmişti.

 

TOBB yönetiminin bu süreci 1 ay erteleme talabinde bulunduğu belirtilmesine karşın, hükümetin seçimleri 1 yıl erteleme yetkisi bulunuyor. Bu yetkinin 4 ayının kullanıldığı düşünüldüğünde hala 8 aylık daha erteleme yetkisi bulunuyordu. Bakanlar kurulu bu yetkisine istinaden seçimlerin Haziran ayında yapılmasına karar verdi.

TOBB seçimleri ne zaman?..Bülent Arınç'tan açıklama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçiminin ne zaman yapılacağı belli oldu. 


 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçimlerinin Şubat ayının başında başlaması planlanan takviminin, Bakanlar Kurulu kararıyla Mayıs ayına, genel başkanlık ve diğer organların seçiminin ise Ağustos ayına ertelendiğini bildirdi.

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının sona ermesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kabineye yeni katılan bakanlara başarı dileğinde bulundukları belirten Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da hem kabineye yeni katılan bakanlara hem de kabinedeki tüm bakanlara önümüzdeki dönem yapılaması gerek çalışmalarla ilgili önemli bir konuşma yaptığını söyledi.

Kabine dışında kalan bakanlara da teşekkür ettikleri söyleyen Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in çalışma hayatına ilişkin önemli bir sunum yaptığını belirtti.

-Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda değişiklik-

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından hazırlanan Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarının da toplantıda görüşüldüğünü ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

''Olumlu bulundu, imzaya açıldı. İmzalar taamlandıktan sonra TBMM'ye sevk edilecek. Bu şahsen kamuoyunda da bilinen bir konudur. Esas itibariyle şunu söylemek istiyorum. Özellikle hudut birliklerinde görev yapmak üzere bir buçuk yıl önce bir kanun çıkarmıştık. Bu kanunla askerliğini yapmış, belli yaşa gelmiş, kendilerine sözleşmeli olarak belli bir ücret verilecek, tazminat verilecek, ama görev yerleri belli olacak, ama asgari 7 veya 9 yıl çalışacak olan erbaş tasarısıydı. Sayıları bin civarında bu grupta görev yapacak askerler görevine başladılar. Ancak bunu daha özendirici hala getirmek ve yeni kadrolar ihdas etmek suretiyle yeni bir düzenleme yapılıyor'' dedi.

-TOBB seçimlerine erteleme-

Hafta sonu yapılması planlanan TOBB seçimine ilişkin, toplantıda bir kararnamenin kabul edildiğine de değinen Arınç, ''Birinci kademe seçimlerini Mayıs ayında, genel kurul seçimlerini de Ağustos ayına ertelenmesi konusunda bir Bakanlar Kurulu kararı kabul edildi ve Resmi Gazete'ye yayımlanmak üzere gönderildi. Yani Türkiye'de bu işi takip eden önemli bir kesim var, onlar bilmelidirler ki odalar borsalar birliği seçimlerinin Şubat ayının başında başlaması planlanan takvimi Mayıs ayına genel başkanlık ve diğer organların seçimi ise Ağustos ayına ertelenmiş oldu'' diye konuştu.

Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında bir kanun tasarısını öncelikli gördüklerini belirten Arınç, ''Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta komisyondan geçmişti. Bu hafta getirilmesi mümkün görülmedi, ama önümüzdeki hafta salı gününden itibaren Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın da Meclis'te görüşülmesi için AK Parti grubu olarak çaba gösterilecektir'' dedi.

Arınç, Şırnak'ta 7 kişinin hayatını kaybettiği kazanın da Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini ifade etti. Arınç, ilgili bakanların kurul üyelerini bilgilendirdiğini belirterek, birbirine bitişik iki halı sahanın ruhsatsız olduğunu vurguladı.