Türkiye'nin patates ambarı konumundaki Nevşehir'de, 1995 yılından beri faaliyet gösteren Doğa Tohumculuk’un yerli tohum konusundaki başarısı bilimsel olarak tescillendi.

Türkiye'yi kendi patates tohumunu geliştirebilen ülkelerden biri konumuna getirmek amacıyla büyük çaba sarf eden Doğa Tohumculuk, ''Zirve'', ''Doruk'', ''Kutup'', ''Bahar'', ''Kaya'', ''Volkan'' başta olmak üzere çok sayıda yerli ve milli patates tohumu geliştirip üreterek takdir topluyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yapılan bağımsız bir tez çalışması kapsamında yürütülen araştırma, Doğa Tohumculuk tarafından üretilen patates tohumlarının başarısını kanıtladı.

Sahada yürütülen araştırma kapsamında Türkiye genelinde farklı firmalarca üretilen 24 farklı patates türü incelendi. Araştırmada türler, verimlilik ve kalite bakımlarından karşılaştırmaya tabi tutuldu.

Elde edilen sonuçlara göre, bitki başına en yüksek yumru verimi,  en fazla biyolojik verim elde edilen tohum  ve hektar başına en fazla verim elde edilen ürün sıralaması belirlendi.

Nevşehir firması olan Doğa Tohumculuk tarafından üretilen çeşitlerin en verimli, ve başarılı patates tohumları olduğu tespit edildi.

Bu çalışmayla yerli tohumculuk Nevşehir’de yürütülen çalışmaların başarısı bilimsel olarak kanıtlanmış oldu.