Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, NACE tartışmalarına açıklık getirdi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, meslek gruplarının faaliyet bazında kurulması ilkesine dayanan ve gelecek oda ve borsa seçimlerinde oy verecek ya da aday olacakların meslek gruplarının belirlenmesi açısından önem taşıyan NACE uygulamasına güven duyulduğunu söyledi.

 

Yazıcı, oda ve borsa seçimleri ile TOBB Genel Kurulu sürecine ilişkin düzenlediği basın toplantısında TOBB ve bağlı ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları gibi odaların genel kurullarının 4 yılda bir yapıldığını hatırlattı.

 

Dolayısıyla 2012 yılı Ekim-Kasım döneminin odaların genel kurul yapacakları tarih olduğunu belirten Yazıcı, 2013 yılı Mayıs ayının da TOBB'un organ seçimlerinin yapılacağı dönem olduğunu kaydetti.

 

2009 yılında yapılan genel kurullardan sonra NACE kodlaması çalışmasının başlatıldığını dile getiren Yazıcı, kodlama ile ilgili Bakanlık rehberliğinde ve merkezinde Gelir İdaresi Başkanlığı olmak üzere kamunun değişik kurumlarının katkısıyla uzun süreli bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

 

Meslek gruplarının oluşturulması ile NACE kodlamasının iki ayrı çalışma olduğunu belirten Yazıcı, ''Özellikle seçim takvimi belli olduktan sonra, bazı yayın organlarında NACE çalışmalarına tepkiler olduğu yönünde değerlendirmeler olduğu için bu ayrımın altını çizmek istiyorum. NACE kodlama çalışması büyük bir titizlikle sürdürülmüştür'' dedi.

 

Yapılan itirazların meslek gruplarının oluşturulması ile ilgili olduğunu, NACE kodlaması ile ilgili ise Bakanlığa doğrudan ve dolaylı ulaşan hiçbir itirazın söz konusu olmadığını anlatan Yazıcı, Gelir İdaresi Başkanlığı'na iletilen 18 bin itirazın 15 bininin haklı bulunarak düzeltmeler yapıldığını, 3 bin tanesinin ise haksız bulunduğunu ifade ederek, ''NACE'ye yönelik bir güven var. Bunun altını çizmek istiyorum'' diye konuştu.

 

Meslek komitelerinin oluşturulması ardından bununla ilgili bazı itirazlar geldiğini dile getiren Yazıcı, daha sonra hazırlanan rapor doğrultusunda bazı noktalarda hatalar yapılmış olabileceği ve bunların düzeltilmesinin yararlı olacağı kanısına varıldığını söyledi.

 

Bu konunun TOBB yönetimi ile de paylaşıldığını kaydeden Yazıcı, ''Onlar da bazı itirazların kendilerine de iletildiğini beyan ederek, oda seçimlerinin makul bir süre ertelenmesinin doğru olacağı yönünde bize yazılı talepte bulunmuşlar. Böylece Bakanlığın görüşü ile TOBB'un görüşü örtüşmüş ve dün Bakanlar Kurulu'na sevk ettiğimiz kararname, işin de aciliyeti dolayısıyla, imzaya açılmış ve bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanmıştır'' ifadesini kullandı.

 

Bakanlar Kurulu kararı ile oda ve borsa seçimlerinin 3 ay ertelendiğini anımsatan Yazıcı, böylece oda ve borsa seçimlerinin Mayıs-Haziran, TOBB Genel Kurulu'nun da Ağustos ayında yapılacağını söyledi.

 

Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketlerin internet sitesi kurma zorunluluğuna da değinen Yazıcı, değişikliklerden en önemlisinin Ticaret Sicil Yönetmeliği olduğunu belirtti.

 

Bu yönetmeliğin ticaret sicil müdürlüklerinin kurulması, sevk ve idaresi, şirketlerin faaliyetlerini elektronik ortamda gerçekleştirmeleri gibi prosedürlerin bu ana yönetmelik ve diğer yönetmeliklerle düzenlendiğini ifade etti.

 

Yayımlanmayan tek yönetmeliğin, internet sitelerinin kuruluş ve işleyişine ilişkin yönetmelik olduğunu anlatan Yazıcı, ''Yeni TTK'ya göre hangi çaptaki şirketlerin internet sitesi kuracağı belli. Bunlar bağımsız denetim kapsamında olan şirketlerdir. İnternet sitesi kurma yükümlülükleri de 1 Temmuz 2013 tarihinde başlamaktadır. Daha süremiz var ama bu yönetmelik hazır. Yakında bunu yayımlayacağız'' dedi.