Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’yü ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, NEVÜ bünyesinde kurulan Kapadokya Teknopark'ın açılışını yaptı.

Açılışta ilk konuşmayı yapan Rektör Bağlı, “Biz üniversite-sanayi işbirliği kapsamında göreve geldiğimizden bu yana çok kapsamlı ve çeşitli çalışmalar yürütmek suretiyle kentimizin potansiyeline katma değer sağlayabilmek için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Bunun en önemli bileşenlerinden biri de bildiğiniz gibi Teknopark. Aynı zamanda bims üzerine laboratuvar kurma çalışmalarımız da devam ediyor. Diğer taraftan malumuz olduğu üzere bölgemiz patates üretimi ve patates ile ilgili ticari faaliyetlerin yapıldığı bir ilimiz. Bununla ilgili Ar-Ge bilimi çalışmalarının ilk defa laboratuvar ortamında Nevşehir’de yapılması için çalışmalarımızı ve alt yapımızı tamamladık” dedi.

NEVÜ bünyesinde kurulacak olan laboratuvar ile birlikte patates ve patates tohumu çeşitliliği açısından Nevşehir’in patates üstü olacağını belirten AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, “Üniversite ve şehrin birleşmesi ve bütünleşmesinde göstermiş olduğu özveriden dolayı Rektör hocamıza özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü bu konudaki eksikliği kendileri kapattı. Bizim Nevşehir olarak burada hem bims, hem de patatesle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yakın bir zamanda bu patates analiz laboratuvarı ile hem tohum analizi hem toprak analizi Nevşehir’de yapılacak. Bununla beraber hem Türk tohumuna kazandıracağımız yeni patates tohumunu, hem de yeni patates türleriyle burası bir patates üstü olacak. Bu konuda Rektörümüz ve değerli çalışanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Üniversitemiz gerçekten Anadolu’nun ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin hoşgörüsünü taşıyan, teknoloji ve bilimi içerisinde barındıran güzel bir üniversitemiz. Böyle bir üniversitede sizleri ağırlamak bizlere büyük onur verdi” diye konuştu.

Teknoparkların önemine vurgu yapan AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, “Öncelikle Sayın Bakanımıza ilimize teşriflerinden dolayı Nevşehirliler adına teşekkür etmek istiyorum. Teknopark ve teknoloji artık ülkelerin vazgeçilmezi. Dolayısıyla bilimsel ve Ar-Ge çalışmaları artık üniversitelerin sanayi-üniversite işbirliğinde hayat bulması ve bölge kaynaklarının ülke açısından ve dünya platformunda daha verimli ve randımanlı kullanılması açısından önem arz etmektedir. Bu Teknoparklar şu anda Türkiye’de çoğu üniversitelerimizde hayat bulmuş durumda. Tabii bura da Sayın Bakanımıza bu çalışmalara ağırlık vermesinden dolayı teşekkür ediyorum. Çünkü bölge kaynaklarını Nevşehir için bims, patates, turizm gibi, başka iller için yer altı ve yer üstü kaynaklarını Ar-Ge çalışmalarıyla bunları daha verimli kullanarak ülke ekonomisine katkı sağlamak bu kurumların asli görevleri olacağını düşünüyorum” dedi.

Bakan Varank ise, “Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002 yılından itibaren Türkiye’de Ar-Ge ekosistemini üretken bir hale getirmek için oldukça büyük yatırımlar yaptık. Geçtiğimiz aylarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 sanayi ve teknoloji stratejisinde de belirttiğimiz gibi Tekponark’lar Türkiye’deki Ar-Ge ekosisteminin önemli paydaşlarından bir tanesi. Şu anda ülkemizde 84 Teknoparkımızda 50 binden fazla araştırmacı, bilimsel temelli, teknolojik temelli girişimlerini hayata geçirmek için Türkiye’nin her tarafında çalışıyorlar. Yurt dışından gelen misafirlerimizle Teknoparklarımızı gezdiğimizde, güzel örnekleri gezdiğimizde emin olun kendileri bu manada Türkiye’nin geldiği seviyeden ve üniversite-sanayi işbirliği, üniversite-Ar-Ge işbirliği olacak şekilde Türkiye’de bu alt yapının geldiği seviyeden oldukça etkileniyorlar.

Burası da inşallah Nevşehir’imize önemli katkılar sağlayacak. Üniversite-sanayi ve üniversite-tarım enstitüsü işbirliğini sağlayacak önemli merkezlerden bir tanesi konumuna gelecek. Ben ilk defa bu üniversiteyi ziyaret ediyorum. Gerçekten şehrin eşrafının bu üniversiteye sahip çıkması ve böyle bir ilim yuvasının Nevşehir’imize kazandırılmış olması hem bu şehir için hem bölge için önemli bir kazanım olarak ortaya çıkıyor. İnşallah biz temel bilimlerin yanında ticarileşsek, katma değer üretecek buradan girişimcilerin çıkması ve buradan ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak yapıların çıkmasını temenni ediyorum. Bu manada da biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ve bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanlığı hükümet sitemi ile birlikte yerel kalkınmayı da ajandasına almış, gerek bölge idareleri gerekse kalkınma ajansları ve üniversitemizle birlikte işbirliğimizi geliştireceğiz. Bildiğiniz gibi dünyada rekabet etmenin koşulları değişiyor. Özellikle teknolojideki yıkıcı gelişmelerle birlikte, üretim tekniklerinden tarım yapmaya kadar, sosyal hayata kadar her alanda değişiklikler yaşıyoruz. Artık üretimde, sanayi de rekabet edebilirliğin en önemli faktörlerinden bir tanesi inovasyon haline gelmiş durumda. Yani üniversitelerdeki teorik bilgiyi pratikle buluşturarak inovasyonla gerçekten yüksek katma değerli ürünler üretmeli ve bunları verimli usullerle dünyayla rekabet edebilir hale getirmemiz gerekiyor. Buradan da gerek potansiyeli yüksek tarım olsun, patates olsun, bims dediğimiz yapı malzemeleri gibi bu alanlarda inşallah güzel çalışmalara üniversitemiz ve sanayimiz bizlerin de katkılarıyla imza atacaklardır. Bu vesileyle bu fırsatı bize veren sayın hocamıza teşekkür ederken, Teknoparkımızın şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Varank ve protokol üyeleri, katılımcılar eşliğinde Kapadokya Teknopark’ın açılışını gerçekleştirerek incelemelerde bulundu. Kapadokya Teknopark Müdürü Doç. Dr. Metin Duyar ve görevli personelden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Varank, çalışmaların memnuniyet verici olduğunu ifade etti.